A feldolgozott hús fogyasztása növeli a cukorbetegség kockáz

Erőszakmentesség, erkölcs, moralitás, elvek, értékrendek, stb. -

A feldolgozott hús fogyasztása növeli a cukorbetegség kockáz

HozzászólásSzerző: tami » 2011. márc. 26., szomb. 22:54

Egy átfogó amerikai tanulmány eredményei szerint az olyan feldolgozott húsokban gazdag étrend, mint a virsli, a szalonna, a szalámi vagy a kolbász, jelentősen növelheti a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát a férfiak körében.

A Harvard Egyetem és a holland Közegészségügyi és Környezeti Nemzeti Intézet kutatói úgy vélik, hogy a feldolgozott húsok heti ötszöri, vagy ennél többszöri fogyasztása közel 50%-kal növeli a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát férfiaknál.

A jó hír az, hogy a teljes gabonaszemekben, gyümölcsökben és zöldségekben, halban és szárnyasokban gazdag étrend bizonyos mértékű védelmet adhat a betegséggel szemben, írták a kutatók Diabetes Care márciusi számában.

A szakértők ismételten figyelmeztették az amerikaiakat az úgynevezett nyugati étrenddel – állati zsírban gazdag és gyümölcsökben, illetve zöldségekben szegény ételek fogyasztása – azonosított egészségügyi kockázatokra. Dr. Frank B. Hu vezető kutató és munkatársai szerint azonban, akik a Massachusettsben található Bostoni Harvard Közegészségügyi Egyetemen dolgoznak, ez az első átfogó tanulmány a feldolgozott húsok fogyasztásának és a cukorbetegség kapcsolatának vizsgálatára vonatkozóan.

A kutatók következtetéseiket amerikai férfi egészségügyi dolgozók hosszú távú tanulmányából származó adatokra alapozzák, akik a tanulmány kezdetekor 40 és 75 év között voltak. Hu csoportja 1986 és 1998 között követte az étkezési szokásokat és a II. típusú cukorbetegség új előfordulásait 42504 férfinál.

„Úgy találtuk, hogy azok, akik hetente 2-4 alkalommal ettek feldolgozott húst, 35%-kal nagyobb kockázattal számoltak, míg azok, akik ötször vagy ennél is többször ettek ilyen ételt, a cukorbetegség közel 50%-kal nagyobb kockázatával” – mondta Dr. Hu.

A jelentés szerint ezzel szemben a linolsavban gazdag étrend – ami egy többszörösen telítetlen zsír, és nagy mennyiségben található olyan ételekben, amelyek safflowerból, napraforgóból, kukoricából és szójababból származó olajból készültek – kis mértékben védelmet nyújtanak a betegség ellen.

[Forrás: Diabetes Care, 2002 / 25]

www.naturalhealingtoday.com

Dátum: 2004. november 29. hétfo, 08:00 Küldte: tami
Avatar
tami
Grafomán
 
Hsz: 666
Csatlakozott: 2004. aug. 23., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Vegetáriánus életről általában

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 13 vendég

cron