Oldal: 1 / 1

Biokertészkedés a gyümölcsösben

HozzászólásElküldve: 2011. aug. 24., szer. 10:39
Szerző: tami
Biokertészkedés a gyümölcsösben: telepítés, lemosó permetezés
Dátum: 2005. augusztus 13. szombat, 09:00 Küldte: Tami

Ősszel jobb ültetni a fákat, mert könnyebben megerednek, kevesebb öntözést igényelnek a következő évben. Tavaszi ültetésnél a rendszeres öntözésre ügyelni kell.

Az ültetőgödröket bőven lássuk el szerves tápanyaggal, az ültetési mélység pedig ugyanaz legyen, mint a faiskolában volt (ez látszik a fácska gyökérnyakánál). A gyökerek visszametszése után homokos talajokon az agyagpépbe mártás nem javasolt, mert a könnyen kiszáradó talajban az agyag rácementálódhat a gyökerekre.

- lemosó permetezés

A gyümölcsfák - ha lombhullató díszfáink betegesek voltak előző évben, szakemberrel megbeszélve ajánlható ott is - lemosó permetezésének célja a tenyészidőszak károsítóinak elpusztítása. Az őszibarack levélfodrosodása, a meggy moníliás betegsége, a levéltetű- és takácsatka-fertőzések mértéke nagyban csökkenthető ezekkel az eljárásokkal. Az olajtartalmú szerek a pajzstetvek, levéltetvek áttelelő alakjait pusztítják jó hatásfokkal. Közismert és jól alkalmazható szer a mészkénlé.

Lemosó permetezésekkor magasabb koncentráció javasolt, és nagyobb legyen a vízmennyiség is a szokásosnál, hogy valóban áztatásszerűen érje a hatóanyag a fákat. Sok olyan lemosó permetezőszer van, amely nem károsítja a természetet és az egészségünket.

Bővebben: okogazdabolt.hu