Oldal: 1 / 1

Biokertészkedés: zöldségtermesztés

HozzászólásElküldve: 2011. aug. 26., pén. 14:05
Szerző: tami
Dátum: 2005. augusztus 27. szombat, 09:00 Küldte: Tami

Alapvető szempontok:

A környezetkímélő növénytermesztésre a leggyorsabb sikerélményt legkockázatmentesebben a konyhakertben remélhetünk. Lehetőség szerint betegségeknek ellenálló fajtákat válasszunk, és annyi tápanyagot adjunk növényeinknek, amennyit megkívánnak.

Pl. hagymát, sárgarépát nem ajánlott frissen trágyázott talajban termeszteni, míg a káposztafélék kimondottan igénylik a sok tápanyagot.

- vetésforgó

A vetésforgó tervezésénél fontos figyelni arra, hogy rokon növények (ezeknek a kártevőik és kórokozóik nagyrészt azonosak) ne kerüljenek egymás után, de lehetőség szerint a szomszédos parcellába sem a következő évben, mert akkor a károkozóknak nem kell sokat keresgélniük az új gazdanövény után. Ezt egy kisebb kertben nem könnyű betartani, sokat segít ilyenkor a növények közötti rokonszenv és ellenszenv ismerete.

Ha a vetésforgót, vagy legalább valamilyen szintű vetésváltást nem tartunk be, akkor a talaj tápanyagkészlete is egyoldalúan változik és a kártevők, kórokozók is nagyon felszaporodhatnak. Nagy a valószínűsége annak, hogy a következő évben már sokkal kisebb, rosszabb minőségű termést kapunk.

Bővebben: okogazdabolt.hu

Biokertészkedés: zöldségtermesztés

HozzászólásElküldve: 2011. aug. 26., pén. 14:05
Szerző: tami
Dátum: 2005. szeptember 03. szombat, 09:00 Küldte: Tami

- Növénytársítás

A biokert tehát vegyeskert, ahol a természetes ökológiai rendszerekhez hasonlóan ugyanaz a néhány faj elszórva, keveredve található meg. Tapasztalatok szerint a növényfajok között vannak olyanok, melyek egymás szomszédságában szebben fejlődnek, nehezebben betegszenek meg, és ez sajnos fordítva is igaz.

Mindez tudományosan még nincs alátámasztva egyértelműen, valószínűleg szerepe lehet ebben a gyökerek által kiválasztott anyagoknak, a levelek illóolaj és egyéb faji sajátosságainak, melyek vagy közvetlenül a környező növényekre, vagy azok kártevőire, kórokozóira vannak riasztó hatással. Ez természetesen megnehezíti a gazda dolgát, több odafigyelést igényel, de jóval kevesebb növényvédelmi munkát, permetezőszer-költséget jelent.

Ilyenkor nem kell feltétlenül arra gondolni, hogy minden egyes karalábé a kert különböző sarkaiban, egymástól távol kell legyen, hanem egy - egy sor növényt más-más faj kövessen, s ez azután ismétlődhet.

Bővebben: okogazdabolt.hu