Dátum: 2005. augusztus 27. szombat, 09:00 Küldte: Tami
Alapvető szempontok:
A környezetkímélő növénytermesztésre a leggyorsabb sikerélményt legkockázatmentesebben a konyhakertben remélhetünk. Lehetőség szerint betegségeknek ellenálló fajtákat válasszunk, és annyi tápanyagot adjunk növényeinknek, amennyit megkívánnak.
Pl. hagymát, sárgarépát nem ajánlott frissen trágyázott talajban termeszteni, míg a káposztafélék kimondottan igénylik a sok tápanyagot.
- vetésforgó
A vetésforgó tervezésénél fontos figyelni arra, hogy rokon növények (ezeknek a kártevőik és kórokozóik nagyrészt azonosak) ne kerüljenek egymás után, de lehetőség szerint a szomszédos parcellába sem a következő évben, mert akkor a károkozóknak nem kell sokat keresgélniük az új gazdanövény után. Ezt egy kisebb kertben nem könnyű betartani, sokat segít ilyenkor a növények közötti rokonszenv és ellenszenv ismerete.
Ha a vetésforgót, vagy legalább valamilyen szintű vetésváltást nem tartunk be, akkor a talaj tápanyagkészlete is egyoldalúan változik és a kártevők, kórokozók is nagyon felszaporodhatnak. Nagy a valószínűsége annak, hogy a következő évben már sokkal kisebb, rosszabb minőségű termést kapunk.
Bővebben: okogazdabolt.hu