Dátum: 2010. április 29. csütörtök, 19:35 Küldte: nawesh
Ifjú vegetárius koromban, úgy 20 esztendeje olvastam valahol, hogy a tyúkhúrból kiváló saláta készíthető.
Tanyán éltem a szüleimmel és a tyúkhúr (Stellaria media) számuka csak kapálni való gyom volt, semmi több. Ha nagyon elszaporodott, akkor valóban ráengedték erre a csemegére a tyúkokat. (Az ember hajlamos azt is odaadni az állatoknak, amit ő is megehetne)
A nagybetűs élet kapujában persze nem tudtam salátát készíteni sem tyúkhúrból, sem másból, de az iskolába nagy karéj vajaskenyeret vittem és jól megpakoltam tyúkhúrral. Nagyon finom.
No, az osztálytársaim rosszul lettek a tyúkhúros szendvics láttán. El is ment a kedvem a kísérletezéstől...
Mostanában medvehagymát eszem. Kissé fokhagymára emlékeztet az íze, de 12* jobb hatása van. Próbáltam eltenni sóval, vagy olivaolajjal, próbáltam levest főzni belőle, salátába tenni, de szerintem a legfinomabb nyersen elrágcsálni...
Sajnos a medvehagyma, mely ma reneszánszát éli, csak rövid ideig nő...
A minap olvastam, hogy a retek levele is ehető. Ez az, amit a piacon mindig kidobnak...
Próbáltam pesztót készíteni belőle, borzalmas ízű lett, állítólag reteklevél-levest is készíthetünk, de ezt is nyersen eszegetem.
Most éppen zöldspárga-salátát készítettem. Erős paprikával, így most nagyon csíp....
Tyúkhúr:
A tyúkhúr szereti a tápdús, nedves területeket, ahol gyorsan elszaporodik. Kedvelt csemegéje a baromfinak is, ezért a házi szárnyasok gazdái is előszeretettel gyűjtik. Rejtélyes okokból az állatkerti farkasok is szívesen fogyasztják. Gyógyhatású anyaga a növény föld feletti részében található. Meleg, szellős helyen kell szárítani, különben elveszíti szép zöld színét. A tyúkhúr a népi gyógyászatban is közismert epetisztító szer. Epekő, epehomok oldására, illetve elhajtására is ajánlják. Vizelethajtó hatású, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, enyhíti a hólyaghurutot. Jó vértisztító, így reuma és csúz esetén is használ. Hörghurut, tüdőbetegségek esetén a belőle készült szirup, illetve mézzel édesített teája ugyancsak kiváló hatású. Régen a vérköpés ellen is alkalmazták. Bőrbajok, ekcéma, kisebb sebek, duzzanatok s még az aranyér gyógyításában is bevált. Ehhez a friss fűből préselt lével pakolásokat vagy fürdőt készítenek. Magas vitamintartalma miatt értékes salátaalapanyag. Kellemes, kissé a tejes kukoricára emlékeztető íze van.
http://www.receptindex.com/gyogynoveny/tyukhur
Medvehagyma:
Népies nevei. Kígyó- vagy poroszhagyma, sajamás, salamás, sási-hagyma.
Leírása. Évelő. 15-25 cm magas. Hagymája megnyúlt buzogány alakú (45 mm hosszú és 5 mm vastag). Rendesen kétlevelű, levelei hosszú nyelűek, a külső levél hüvelye hártyás. Levéllemezük átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé. Virágzata ernyő alakú, virágai hófehérek. Április-májusban virágzik.
Összetéveszthetősége. Nincs. (Bár levele hasonlít a mérgező gyöngyvirághoz.)
Előfordulása. Az egész országban, minden hegyvidékén, kiváltképpen bükkösökben, hegyi patakok közelében, erdőktől rabolt kertekben, rendesen olyan nagy mennyiségben, hogy az egész tájék fokhagymaszagot kap tőle.
Felhasználása. A fiatal leveleket salátának, mártásnak és fűszernövénynek használhatjuk levesekben és főzelékekben. Gyógynövényként közismert.
Gyűjtési ideje. Virágzás előtt hagymáját és leveleit szokták gyűjteni.
http://www.terebess.hu/tiszaorveny/vado ... agyma.html