Oldal: 1 / 1

Az elhízás veszélyesebb lehet, mint az alkohol-fogyasztás

HozzászólásElküldve: 2011. márc. 7., hétf. 22:21
Szerző: tami
Egy több mint 9500 amerikain végzett felmérés szerint az elhízottság nagyobb mértékben járult hozzá a krónikus egészségügyi problémákhoz és rosszabb életminőséghez, mint az alkoholizmus, dohányzás vagy szegénység.

Sőt mi több, ma már az USA-ban sokkal magasabb az elhízott vagy súlyosan elhízott egyének száma, mint azoké, akik rendszeresen isznak vagy dohányoznak: a 9500 felmérésben részt vett ember közül 36% volt elhízva, 23% súlyosan elhízva, míg 14% volt szegény, 6% alkoholista és 19% dohányzott rendszeresen. (A szegénység úgy kerül bele az egészséggel kapcsolatos képbe, hogy – átlagot véve alapul – minél inkább jómódú valaki, annál tovább él.)

A kutatók elemezték az eredményeit országszerte fel-nőttekkel végzett elbeszélgetéseknek, melyek során a résztvevők magasságáról, súlyáról, jövedelméről, dohányzásra vagy ivásra vonatkozó szokásaikról és krónikus egészségügyi problémáikról érdeklődtek.

Azok, akik dohányoznak egész életükben és szegénységben élnek, lényegesen magasabb valószínűséggel szenvednek olyan idült betegségekben, mint az asztma, cukorbetegség, reuma vagy szívbetegség. De megdöbbentő módon a dohányzás és a szegénység negatív kihatásai az ember egészségére és életének minőségére kisebbek, mint az elhízásé. Az amerikaiak szemében azonban az elhízás most még nem függ annyira össze egészségügyi problémákkal, mint a dohányzás.

Az elhízottság bizonyítottan emeli a szívbetegség, arthritis, cukorbetegség, magas vérnyomás és bizonyos fajta rákoknak a kockázatát. Kutatások világosan bizonyítják, hogy kismértékű fogyás is javítja az ember egészségi állapotát, ennek ellenére az amerikaiak csak szedik fel továbbra is a felesleges kilókat.

forrás: Public Health