Oldal: 1 / 1

Az állati eredetű élelmiszerek és a rák

HozzászólásElküldve: 2011. márc. 21., hétf. 13:50
Szerző: tami
A Yale Orvostudományi Egyetem kutatói kimutatták, hogy a koleszterinben és állati fehérjében gazdag étrend összefüggésbe hozható a gyomor és a nyelőcső egy bizonyos és egyre inkább terjedő rákfajtájának kialakulásával.

A kutatók eredményei szerint az olyan növényi tápanyagok, mint a növényi rost, a béta-karotin, a fólsav, a C-vitamin és a B6-vitamin csökkenti a már említett rákfajták kialakulásának kockázatát. Emellett a C-vitamin rendszeres szedése a gyomor középső és alsó részein kialakuló rák kockázatát 40 százalékkal csökkenti.

A tanulmányt író Susan Mayne szerint, aki a Yale Orvostudományi Egyetem Járványügyi és Közegészségügyi Karának docense és a Yale Rákközpont társigazgatója, a nyelőcső és a gyomor rákos daganata egy fajtájának előfordulása a ’70-es évek közepétől 300 százalékkal nőtt.

"Arra a következtetésre jutottunk, hogy sok, az állati eredetű ételekben található tápanyag szoros kapcsolatban áll e rákfajták kialakulásának kockázatával, de sikerült azonosítani olyan tápanyagokat is, amelyek valószínűleg védelmet nyújtanak,” mondta Mayne. “Az is kiderült, hogy a C-vitamint rendszeresen fogyasztók fenyegetettsége a gyomorráktól lényegesen kisebb.”

Az adatok független elemzése során a kutatócsoport megállapította, hogy az elhízás is szoros összefüggésben áll az ilyen rákfajták kialakulásának kockázatával.

"Az Egyesül Államokban egyre növekvő méreteket öltő elhízás is szerepet játszik ebben," mondta Mayne. "Eredményeink rámutatnak arra, hogy az ilyen rákfajták megelőzését szolgáló törekvéseknek a fogyasztott növényi eredetű ételek arányának növelését, az állati eredetű ételek arányának csökkenését – a tejtermékek esetleges kivételével – és az elhízás mértékének csökkentését kell hangsúlyozniuk. "

Forrás: Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention
naturalhealingtoday.com

Első megjelenés veg.hu-n: 2004. október 05. kedd, 11:00 Küldte: Tami