Népszabadság cikke
Egy több éve élelmiszerboltban dolgozó ismerősömet viszont
sikerült szóra bírnom.
- A romlandó dolgok "kipofozásával" kezdődik a nap - mesélte. -
Mivel a felvágottak, virslik és a különféle húsok egy idő után
szagosodnak, mi úgy mondjuk, "izzadnak", ecetes vízzel átmossuk őket. Nagy
gonddal kell végezni a műveletet, minden az arányokon múlik. Ha kevés az
ecet, a szag marad, ha túl sok, akkor a vevő megérzi az árun. Hasonló
módszerrel "fiatalítjuk" a baromfit is: a fonnyadt, kiszáradt bőrű csirkét
vízben megúsztatjuk. Ettől viszszanyeri a frissességét. Amikor már nem lehet
segíteni, ledaráljuk a húsokat. Mindig csak annyit, amennyit a "tiszta" hús
még
elbír. A kicsit romlott párizsit vagy virslit salátákba keverjük. A kimért
saláta
és a körözött a két legkényesebb pontja a hazai élelmiszeriparnak -
folytatta az
ismerős eladó. - Ezekben "landol" minden, ami kicsit is gyanús: a lejárt
szavatosságú majonéz, tejföl, túró, felvágott, szóval minden. A kiszáradt
juhtúrót
például tejföllel "javítjuk fel". A penészessé vált sajt kérgét levágjuk,
a maradék darabot fóliába csomagoljuk, majd akciózzuk. Az is bevált trükk,
hogy a
zacskós tejről a kollégák hipós rongygyal letörlik a gyártó által
feltüntetett
időpontot, aztán "felülírják".
A teljes cikk:
http://www.nol.hu/cikk/349240/