Fitoterápoia a konyhában - vedd le a megfelelő gyógyszert!

A vegetáriánus lét előnyei - egészségmegőrzés, prevenció - betegségek okai és megoldásai

Fitoterápoia a konyhában - vedd le a megfelelő gyógyszert!

HozzászólásSzerző: giyandeva » 2011. szept. 15., csüt. 8:42

Dátum: 2006. február 17. péntek, 08:00 Küldte: giyandeva

A fűszerek kapcsán a legtöbb emberben az ételeinknek ízt, aromát adó növények jutnak eszébe. Kevesebben tudják, hogy a konyhapolcon lévő fűszereink nagy része hatékony segítséget nyújthat egyes problémák kezelésében. Természetesen akut esetben nem helyettesítheti az orvosi kezelést, de sok esetben segít. Vegyük le bátran a fűszerespolcról kedvenceinket!

A wikipedia a fűszerek címszó alatt a hatóanyagairól a következőket írja:

Alkoloidok: Vízben nem oldódó, bázisos sajátosságú, a központi idegrendszerre is ható erős vegyületek. Bódító, fájdalomcsillapító, izgató és élénkítő, hatást fejtenek ki.

Ásványi anyagok: Ásványi anyagokat a testépítő anyagok közé sorolják, mert a kalcium, foszfor, vas, jód, magnézium, - a csont és más szövetek, valamint a zsír fontos építőanyaga. Fűszernövényeink termésében, magvaiban találhatók leginkább.

Cserző anyagok - növényi csersavak: Vízben oldható, összehúzó ízű-, és hatású, eddig felderítetlen szerkezetű anyagok. Erjedést, rothadást, gyulladást gátló hatásuk miatt, a bélflórában a bomlási folyamatokat, a kellemetlen szagképződéseket, a baktériumok elszaporodását kedvezően befolyásolják, oszlatják.

Keserű anyagok: Közös sajátosságuk az erősen keserű íz, fokozzák a nyál és gyomornedv elválasztást, a gyomor és bélmozgásokat, mozgásba hozzák a bélfalban lévő nyiroksejteket, melyeknek a fehérjék felszívódásában van fontos szerepük.

Növényi festékanyagok: Az íz és aroma anyagokon kívül - több fűszer festékanyaga is hozzájárul az ételek küllemének, ezen keresztül az étvágy fokozásához.(karotinoidok, klorofill, antociánok, flavonok, stb.) Festékanyagot tartalmazó fűszerek, Pl.: cékla, sáfrány, sáfrányos szeklice, paprika, petrezselyem, komló, kurkuma, stb.

Illóolajok: Fűszereink nagy csoportját alkotják azok, melyek illóolajat, vagy más aromás anyagot tartalmaznak. Az illóolajok az ételeknek illatot és ízt adnak, ezen kívül elősegítik, serkentik az emésztést, gyulladást csökkentő és baktericidhatásuk is van. Növényi részekből előállított illóolajokból készülnek az illatszerek, fog- és szájápolási cikkek aromát adó alapanyagai, üdítő és élvezeti italok ízesítői, illatosítói. Ide tartoznak az egyes fák kérgéből kifolyó, illóolajokhoz hasonló cseppfolyós balzsamok és megszilárduló gyanták, melyeknek nem csak gyógyhatásuk, de a fűszerek illatához és jellemző ízéhez is hozzájárulnak italaink illatosítói, ízesítői.

Glikozidok: A szervezetben az ásványi anyagok felszívódását segítik elő, a légutakban fellépő izgalmakat is enyhítik, szívműködést szabályzóhatásuk is van. A szervezet fermentumai, cukorra és különféle organikus vegyületekre bontják őket, melyek fokozzák a bélműködést és az étvágyat. Glikozidot tartalmaz többek között a mustár, a retek, a hagyma, a torma, stb.

Szerves savak: Fertőtlenítő-anyagcsere szabályzóhatásuknál fogva jó szolgálatot tesznek az emésztőcsatornába. A fűszernövények majd minden részében előfordulnak.

Vitaminok: A szervezet zavartalan működéséhez nélkülözhetetlen anyagok, hiányuk ([[vitaminhiány|avitaminozis[[) komoly betegségeket okozhatnak, mivel a szervezetünk nem tudja előállítani ezeket az anyagokat, a táplálékkal kell szervezetünkbe juttatni. Vitamint tartalmazó fűszernövényeink Pl.: paprika, petrezselyem, zeller, retek, vöröshagyma, stb.

Szénhidrátok: A szervezet kalóriával való ellátásához, nélkülözhetetlenek a szénhidrátok. Gyulladást csökkentő hatásuk közismert. Azok a fűszerek és ízesítő anyagok tartalmazzák, melyek édes anyagot, keményítőt, nyálkát, pektint tartalmaznak.

Zsírok, zsíros olajok: Szerepük a fűszerek esetében nem számottevő, mivel olyan kis mennyiségben fordulnak bennük elő, hogy az étel összes tápanyagértékét jelentősen nem fokozzák. Leginkább termésekben, magvakban található.


Néhány mindennapi fűszer, melyek hatékonyak lehetnek:

ÁNIZS Gyógyhatása miatt (étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, felfúvódást szüntető) gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként is használják. A gyermekgyógyászatban, mint szélhajtó, szinte nélkülözhetetlen.
BABÉRLEVÉL: Teát főzve belőle (egy zacskó/3-4 dl víz) elkortyolgatva egy nap hatékonyan segít az ízületek méregtelenítésében. Böjttel kiegészítve még hatékonyabb. Az ízületek megtisztításának másik hatékony módja a riszkúra, mely során csak főtt barnarizst fogyasztunk huzamosabb ideig.
ÉDESKÖMYÉNY: Teája szélhajtó hatású, de alkalmazzák még megfázás, köhögés, hörghurut kezelésére is..
FAHÉJ: A gyógyászatban emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt használják. A fahéj serkenti az emésztést, és hurutok ellen is kiváló, legalábbis a régi korok orvosai szerint.
FOKHAGYMA: A modern orvostudomány igazolta érelmeszesedés elleni, emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, vérnyomást csökkentő, epe- és májműködést elősegítő hatását.
GÖRÖGSZÉNA v. LEPKESZEGMAG, de nevezik METHI-nek is: Hatékony szernek tartják cukorbetegség kezelésére, hasonlóan szabályozza a vérnyomást és az ideális testsúly beállítását is segíti.
GYÖMBÉR: Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. A gyökér forrázata teaként vértisztító, meghűlés ellen használható, a torokfájást enyhítő, gyomornyugtató hatású készítmény.
KAKUKKFŰ: Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.
KARDAMON MAG: Felfúvódás, rossz emésztés, fejfájás ellen jó.
KÖMÉNY/RÓMAI KÖMÉNY: Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó hatása közismert.
KAPOR: Teája felfúvódás, emésztési zavarok, bélpangás, vízhajtás, esetén jó hatású.
KORIANDER: Felfúvódást szüntető, szélhajtó, emésztést javító, vértisztító teakeverékek alkotórésze.
KURKUMA: A kurkuma antibakteriális, az epe működését stimuláló, májvédő hatású, csökkenti a vér koleszterin-tartalmát, mert segíti a zsírok lebontását, s emellett kiváló hangyariasztó szer.
MAJORÁNNA: A majoránna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású fűszer, ezért a gyógyteák elengedhetetlen alkotórésze.
MUSTÁRMAG: Jó a pattanásos, kiütéses bőrre, érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcsere-zavarok, epe és májbántalmak emésztési panaszok, felfúvódás, de reuma, isiász és bőrkiütések esetén is. A magból naponta 3 x 1 - 1 csapott kávéskanállal, szétrágás nélkül kell lenyelni. Egy - egy kúra 6-8 hétig tartson.
PAPRIKA: Zöldséges ételekbe erjedésgátló hatása miatt javasolt.
PETREZSELYEM: Gyógyhatása: A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású.
ROZAMRING: Forrázatát ideg-, és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó, de a kellemetlen klimaxos érzések megszüntetésére is használják. Nyersen és szárított állapotában is használják a fürdővízek, (gyógyfürdők) illatosítására, miközben fürdőző szervezetét felfrissíti.
SZEGFŰSZEG: Elrágva, vagy teája a szájüreg, gyomor és bélrendszer fertőtlenítésére jó, de a szegfűszeg kiváló gyomorerősítő is.
VÖRÖSHAGYMA: Gyógyhatású szerként, bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, illetve vércukor csökkentésére is használják.
ZSÁLYA: Forrázata illóolaj- és cseranyagtartalmánál fogva torokgyulladásra, szájbetegségek öblögetésére, belsőleg pedig izzadás, bélhurut ellen nagyon jó hatású.


Természetesen csak a fent említettekben a leggyakoribb fűszernövények kerültek felsorolásra a teljesség igénye nélkül. Szerencsére legtöbbükhüz könnyen hozzájuthatunk, hipermarketekben, gyógynövényüzletekben, bioboltokban.

Akit a téma bővebben érdekel a wikipedia.hu oldalon keressen rá a "fűszer" és "Gyógynövények listája" címszavakra, hasonlóan jó link a gyogynoveny.lap.hu ill. a fuszer.lap.hu oldalak is.

Nem kell tehát a szomszédba menni, egy kis orvosságért. A patika széles háztára a fűszerespolcunkon van. Tudatosan alkalmazva a megfelelő fűszereket, könnyen megelőzhető olyan hétköznapi eset mint az emésztéssel kapcsolatos problémák. Elő a fűszerekkel, melyek gyógyhatásuk mellet kellemes ízekkel és aromákkal is megajándékoznak.




Gábor
Avatar
giyandeva
Grafomán
 
Hsz: 790
Csatlakozott: 2006. feb. 7., kedd 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár


Vissza: Egészség

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég