Gyógyító vizek

A vegetáriánus lét előnyei - egészségmegőrzés, prevenció - betegségek okai és megoldásai

Gyógyító vizek

HozzászólásSzerző: Boldogsag » 2012. feb. 6., hétf. 12:15

Dátum: 2008. november 05. szerda, 10:18 Küldte: boldogsag


Miért is fontos a betegségek megelőzésében, ill. kezelésében?


Az ősi indiai szent írások mindenről adnak tájékoztatást, nem véletlenül nevezik őket Védáknak, vagyis a Tudás Könyveinek.

A gyógyászati, egészség megőrzés és betegség kezelés területén is felbecsülhetetlen információkat nyújtanak, ráadásul olyan alapokra helyezve a segítséget, mely teljes mértékben a Természettel összhangban lévő. Nézzünk meg most egy olyan területét, melyben az életünk egyik fő alapját, a vizet ismerteti meg.

Kútvíz, tóvíz, esővíz - sokféle vízről beszélnek az ájurvédikus szövegnek, és mindegyiknek megvan a maga gyógyértéke, ugyanúgy, mint az ételnek. A víz a szómát képviseli, a tápláló, hűtő tulajdonságot, amely a hold-energiával kapcsolatos. Segíti az emésztést, lehűti és kiegyensúlyozza a pitta dósát, támogatja a kaphát, és ellene hat a vata szárazságának. Táplál, nedvesít és méregtelenít, amikor vizeletként elhagyja a testet. A test által helyesen fölvett víznek több gyógyító tulajdonsága van:
1. segít megszüntetni a fáradtságot
2. fényessé teszi a bőrt
3. megakadályozza a székrekedést
4. növeli a kitartást
5. elégedetté tesz
6. megnyugtatja a szádhaka pittát, és ezzel segít a szívnek
7. segíti az emésztést
8. lehűt
9. mindig segít a testnek
10. könnyű asszimilálni
11. életadó
12. antioxidáns
A különféle Ájurvédikus módszerekkel még tovább lehet fokozni a víz gyógyító hatását.

Nézzük meg, mit is jelent pl. a tisztító víz.

Néha az embereknek száraz a bőrük, és csillapíthatatlanul szomjasak, bár sok vizet isznak. A mélyebb fiziológia oka ennek az, hogy nem kapnak elég nedvességet. Ez akkor fordul elő, amikor valakinek az agnija, vagyis a testében lévő tűz alacsony, és az ama eltömi a mikro-csatornákat (a srotákat), amelyek vizet szállítanak a sejtekbe. Hogy megtisztuljanak a csatornák, és jobb legyen a nedvesség felszívódása, az ájurvédikus szövegek azt ajánlják, különböző időszakokon át, forralják fel a vizet; ezzel gyógyító víz keletkezik, amelynek a neve usnodaka. A másik módszer fűszereket, vagy gyógyfüveket adni a vízhez, forralás után, amit lényegében teaként fogyasztanak szerte a világon.

Víz és energia.

A víz energiát szállít és közvetít az Ayurvéda tanítása szerint. Ezek az anyagi energiák, bár segítenek a test egészségének megőrzésében és a betegség kezelésében, mégsem a legfőbb célja a fogyasztásának. Az Ayurvéda lelkisége azt tanítja, hogy, mint minden energia és annak megnyilvánulása Istentől származó, így Őt, mint teremtőt sosem szabad figyelmen kívül hagyni senkinek. Ebből adódóan a vizet is a fogyasztása előtt felajánlják Istennek/Krisnának, mert minden olyan étel vagy dolog, ami Istennel/Krisnával kapcsolatba kerül, tiszta lelki energiával telítődik fel. Az ilyen tiszta étel, vagyis jelenesetben a víz fogyasztása nem csak a testnek ad plusz energiát, hanem a lélek emelkedéséhez is vezet. Mielőtt valaki vizet iszik, mondja el háromszor:
Sri Visnu, Sri Visnu, Sri Visnu - ezáltal megszentelve a folyadékot.

Miért működik?

Amikor a víz forr, feltöltődik hővel, finomabb lesz a minősége (szúksma). Ez a finomság teszi lehetővé, hogy megtisztítsa a csatornákat, és eljusson a fiziológia mélyebb szintjeire. A fűszerek fokozzák a gyógyhatást, amennyiben kölcsönhatásba lépnek a vízzel, molekuláris szinten. Aromájuk és ízük révén a fűszerek különféleképpen hatnak a testre. A test könnyebben ki tudja mosni a mérgeket és a szennyeződéseket a víz agnija (tűze) és finomsága, valamint a fűszerek csípőssége miatt. Egy idő után a csatornák annyira megtisztulnak, hogy a víz akadálytalanul halad a testben, ellátja a szöveteket, és kiviszi a hulladékot, amelyek lényegében mérgek. Fontos megjegyezni, hogy a vegetárius étkezést folytatok számára is nagyon fontos a mindennapi gyógyteák fogyasztása, mert az étel alapanyagokban ma már oly sok a vegyszer, hogy a szervezetnek segíteni kell az öntisztulás folyamatában.

A régi szövegek ezt mondják a közönséges víz és a forralt víz felszívódása közötti különbségről:
1. közönséges víz - kb.6 óra, ha valamennyi csatorna tiszta
2. forralt és lehűtött víz - kb. 3 óra, és segít megnyitni a csatornákat
3. meleg, gyógynövényes víz - kb.1 ½ óra, az agni, vagyis a tűzelem, a növények és a fűszerek finomsága miatt

Fogyasszunk tehát a lehetőségeinkhez mérten minél több gyógyteát, az évszakoknak megfelelő növények és fűszerek segítségével. Soha, egy pillanatra se feledjük el azt a nagyon fontos tényt, hogy a teljesen ingyen szedhető és nevelhető gyógynövények és a különféle fűszerek használatával még pénzügyileg is sokkal jobban járunk, mint a különféle betegségek kezelésénél a gyógyszerek megvételével. De menjünk csak tovább. Nézzük meg egy érdekes Felosztást, amit az indiai orvosok fontosnak vélnek.

Víz a testtípusnak megfelelően.

Az Ájurvéda szakértője gyógyító vizet ír fel, amelynek különleges hatása van. Lehet, hogy az egyik recept az immunitást fokozza, a másik a bőrt tisztítja, a harmadik javítja a prosztata működését. A fűszeres vizet meg lehet választani, a testtípusnak vagy a megzavart egyensúlynak megfelelően.

Vata kiegyensúlyozó víz

Forraljon fel 2 liter vizet 5 percig. Vegye le a tűzről, adjon hozzá 3 menta levelet, ½ teáskanál ánizs vagy édeskömény magot, és ¼ teáskanál orvosi ziliz gyökeret. Öntse a vizet termoszba. Ezt igya napközben, meleg, de nem forró hőmérsékleten.

Pitta kiegyensúlyozó víz

Forraljon 2 liter vizet 5 percig. Vegye le a tűzről, adjon hozzá ¼ teáskanál ánizs vagy édeskömény magot, 2 rózsabimbót, és 1 szegfűszeget. Tárolja melegen egy termoszban, de nyáron ivás előtt öntse ki egy csészébe, és hagyja, hogy szobahőmérsékletre hűljön. Télen lehet kissé melegebb.

Kapha kiegyensúlyozó víz

Forraljon 2liter vizet 5 percig. Vegye le a tűzről, adjon hozzá 3 bazsalikom levelet, 2 vékony szelet friss gyömbért, ¼ teáskanál köménymagot, ½ teáskanál ánizs vagy édeskömény magot. Tegye termoszba, igya napközben meleg hőmérsékleten.

Mennyi elég?

Az életkortól, fizikai munkától vagy sporttól, időjárástól, étrendtől, stressz szintektől, növényi étel kiegészítőktől és testtípustól függ, hogy naponta mennyi vizet kell inni. A meleg pitta típusok általában szomjasabbak, mint a vizes kapha. A vatáknak gyakran van székrekedésük, vagy száraz a bőrük, és ezért kell több vizet inniuk. Általában napi 2 liter fűszeres vizet ajánlok, de mindenkinek magának kell meghatározni az egyéni szükségletét. Reggel először a fűszeres vizet készítse el, abból igyon nap közben 15 p-ként. Este 7 után sima vizet igyon, mert a fűszeres víz nagyon élénkítő, közvetlenül elalvás előtt. Ha addigra nem fogyott el a fűszeres víz, öntse ki, reggel készítsen frisset. Lehet, hogy nap közben is akar egy kevés sima vizet inni. Ha sportolt, és egy egész pohár vizet szeretne, jobb sima, mint fűszeres vizet inni.

Víz étkezés közben

Az ájurvédikus szövegek étkezés közben is sima vizet javasolnak, mert az ájurvédikus ételekben már benne vannak a fűszerek, és nem akarjuk túlterhelni a testet. Ha viszont egyszerű, nem fűszeres ételt eszünk, a fűszeres víz segíteni fogja az emésztést. Étkezés közben egy pohár víz jó, de attól függ, hogy mit eszünk. Ha levest vagy dhált, akkor sokkal kevesebb víz kell. Ha nagyobb mennyiségű száraz ételt, pl. kekszet, akkor több kell. Az étkezés közben ivott víz legyen szobahőmérsékletű vagy meleg, a test típusától függően, de sose jéghideg, mert ez kioltja az emésztés tüzét. Ha evés után 45 p-el hirtelen szomjasak vagyunk, jó gondolat sok vizet inni, mert a testnek szüksége van rá az emésztéshez. Étkezések közben ihatunk a fűszeres vízből. Meglepő, de egy olyan egyszerű dolog is javíthat az egészségen, mint a víz.

Víz étkezés előtt

Vannak olyan információk is a víz fogyasztásával kapcsolatban az étkezéshez igazodva, hogy mindenképpen előtte igyunk, mert az étkezés során a rétegesen a gyomorba kerülő ételeket a víz összekeveri, ami az emésztést zavarja. Kérem, figyeljenek oda a napi folyadék bevitelre, természetesen itt a vízre gondolok. Legyen meg a megfelelő mennyisége is, de a minősége is.
Avatar
Boldogsag
Grafomán
 
Hsz: 1064
Csatlakozott: 2005. ápr. 21., csüt. 0:00


Vissza: Egészség

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron