Oldal: 1 / 1

A húsevésre visszavezethető betegségek.

HozzászólásElküldve: 2012. feb. 20., hétf. 11:06
Szerző: Boldogsag
Dátum: 2009. január 28. szerda, 06:27 Küldte: boldogsag

A majdnem kizárólag hússal és állati zsiradékkal táplálkozó eszkimók átlagos élettartama nagyon alacsony. A kelet-oroszországi nomád életmódú kirgizek ritkán élik túl a negyven évet. Más részről a vegetárius kultúrák, mint a pakisztáni Honzák, a mexikói Otomi törzs és a délnyugat-amerikai indián törzsek antropológiai vizsgálata kiváló egészségről, állóképességről, és hosszú élettartamról tanúskodik. Ezek között a népek között nem ritkaság akár 110 évet is élni jó egészségben.

Nemzetközi egészségügyi statisztikák alapján egyértelműen kiderül, hogy azokban az országokban, amelyekben nagyobb arányú a húsevés, bizonyos betegségek, mint a rák, szívbetegségek, stb., sokkal gyakoribbak, mint a vegetárius kultúrákban.

A következőkben néhány gyakori betegséget tárgyalunk, melyek kialakulását a húsevés nagymértékben elősegíti.

1. Rák.

Nemrég végeztek egy felmérést 50 000 vegetárius között (7. napi adventisták), amely nagyon megdöbbentette a rákkutatókat, hiszen közöttük a rák előfordulása jóval a nemzeti átlag alatt volt (a vizsgálatok figyelembe vették a társadalom keresztmetszetét kor, nem és foglalkozás szerint is).

Egy másik vallásos csoporttal, a kaliforniai mormonokkal végzett tanulmány eredménye is 50%-al kisebb előfordulást mutatott a rák terén, mint amilyen a nemzeti átlag, pedig ők nem is teljesen vegetáriusok, csak jelentősen kevesebb húst esznek.

A keleti vallásos tanokat követők között (mint amilyen a Haré Krisna mozgalom), akik a legszigorúbb vegetáriusok, (nem fogyasztanak húst, halat és tojást) a tanulmányok 80-85%-al kisebb arányban mutattak rákos megbetegedéseket, mint amilyen a nemzeti norma.

2. Vesével, köszvénnyel és izületi gyulladással kapcsolatos betegségek.

A legjelentősebb, szervezet számára felhasználhatatlan anyagok, amit a húsevők rendszeresen fogyasztanak, az urea és a húgysav. Egy font marhahús például 14 gramm (nitrogéntartalmú) húgysavat tartalmaz. Egy amerikai orvos megvizsgálta a húsevők és a vegetáriusok húgysavszintjét, és megállapította, hogy a húsevők veséjének háromszor annyit kell dolgozniuk, mint egy vegetárius ember esetében, hogy kiválassza a mérgező nitrogéntartalmú vegyületeket, melyeket a hússal együtt fogyasztott az ember.

Fiatal korban a test bírja ezt a terhelést különösebb ártalom, vagy betegség megjelenése nélkül. De közben a vesék idő előtt elhasználódnak a túlterhelésben, s egy idő után nem bírják már a folyamatos munkát. Ekkor különféle veseelégtelenségek jelennek meg.

Amikor a vesék kifáradnak a hús alapú étkezés következtében végzett megterhelő kiválasztásban, jelentős mennyiségű húgysav halmozódik fel a szervezetben, ami különböző helyeken rakódik le. Az izmok magukba szívják, majd ott egy idő után kikristályosodik. Ha ez izületek közelében történik, fájdalmas tüneteket okoz, amit köszvénynek és reumának neveznek. Amikor ez a húgysav keresztüláramlik a vesén, fokozza a neuralgia veszélyét. Manapság az ilyen betegségekben szenvedőknek, az orvosok a teljesen húsmentes diétát javasolnak, vagy pedig drasztikusan csökkentett húsfogyasztást.

3. Szívbetegségek.

Egyik legegyszerűbb érv, amit felhozhatunk a vegetárizmus mellett, az a húsevés és a szívbetegségek közötti letagadhatatlan kapcsolat.

Az Egyesült Államokban (a világ legnagyobb húsfogyasztó országában) minden második ember szívbetegségben, vagy magas vérnyomás következtében kialakuló betegségben hal meg. Ugyanakkor ezek a betegségek szinte teljesen ismeretlenek az alacsony húsfogyasztású társadalmakban. Az Amerikai Egészségügyi Szövetség egyik sebésze kijelentette: "A vegetárius táplálkozás a szívbetegségek 90-97% százalékát megelőzi (mint amilyen a koszorúér-szűkület, vagy a szívinfarktus)."

Miért olyan veszélyes a hús a vérkeringés rendszerére? Az olyan állati zsiradékok, mint a koleszterin, nem képesek kilépni a húsevő erein. Ha valaki folyamatosan fogyaszt ilyen anyagokat, azok egyszerűen felhalmozódnak az ereiben, s egyre szűkebb hely marad a vér keringéséhez. Ezt a veszélyes állapotot arterioszklerózisnak nevezik, s nagyon megterhelő a szív számára, mivel a beszűkült vénákon és artériákon egyre nagyobb erőkifejtéssel tudja csak átáramoltatni a vért. Ez magas vérnyomást, és akár szívrohamot is eredményezhet. A Harvard Egyetem kutatói kimutatták, hogy vegetáriusok vérnyomása jóval kiegyensúlyozottabb a húsevőkénél.

Mára már nyilvánvalóvá vált, hogy a szívbetegségek Amerika legveszélyesebb gyilkosai; járványos méreteket öltenek. Az Amerikai Kardiológusok Szövetségének jelentése szerint egyre több beteg étrendjében kénytelenek korlátozni (vagy teljesen megtiltani) a húsevést, hiszen felismerték, hogy a szívük képtelen egy határon túl elviselni a húsfogyasztást. Az orvosok elfogadták, hogy a vegetárius étrend a rosttartalma és proteinösszetétele miatt ténylegesen csökkenti a koleszterinszintet.

Dr. U. D. Register, a kaliforniai Loma Linda Egyetem táplálkozástudományi osztályának vezetője olyan kísérletekről számolt be, melyekben a hüvelyesekben gazdag vegetárius táplálkozás még akkor is csökkentette a koleszterinszintet, ha mellette az alanyok jelentős mennyiségű vajat is fogyasztottak.4. Emésztési rendellenességek.

Mivel szervezetünk alapvetően a vegetárius táplálkozásra van berendezkedve, a húsfogyasztás természetes következményei a folyamatos emésztési zavarok, melyek bármikor betegséggé fajulhatnak.

A hús, különösen alacsony szilárd rosttartalmával nagyon nehezen halad az emberi bélrendszerben (négyszer lassabban, mint a gabonafélék és egyéb vegetárius ételek), ez kóros és idült székrekedést okoz, ami mára szinte részévé vált húsevő társadalmunknak.

Több kutatás igazolta, hogy az egészséges emésztéshez olyan térfogatú és rostösszetételű táplálékra van szükség, amely csak vegetárius táplálkozás mellett lehetséges. A zöldségek, gabonafélék és gyümölcsök - a hússal szemben - megtartják nedvességtartalmukat és térfogatukat, így a táplálék könnyebben jut keresztül a bélcsatornán.

A vegetáriusok tehát a természetes szilárd táplálékfélékből a megfelelő arányban fogyasztanak, és szintén nagy előnyhöz jutnak ezek betegségmegelőző hatásával is.

Újabb kutatások rámutattak, hogy a természetes rostok segítenek a vakbélgyulladás, divirticulitis, vastagbélrák, szívbetegségek és az elhízottság megelőzésében.

Tehát, kedves embertársam, remélem, hogy egyre kedvezőbb véleményed alakul ki a vegetárizmussal kapcsolatban, sőt, reménykedem benne, hogy talán már el is kezdted ezt az életformát. Bárhogyan is legyen, ha mostanáig sok húst fogyasztottál, próbálj ezen fokozatosan változtatni, míg el nem jutsz addig a napig, mikor teljesen vegetárius leszel, s így magad is sokkal boldogabb leszel.

Forrás: Nandafalva - oktató anyaga