A homocysteinben gazdag diéta elősegíti az Alzheimer-kór kialakulását a The New England Journal of Medicine-ben publikált tanulmány szerint. Azoknál az embereknél, akiknek a vérében magas a homocystein szintje, az Alzheimer-kór kockázata az átlagosnál kétszerte nagyobb.
A homocystein egy aminosav, azaz a fehérjének egy építőeleme. Akkor növekszik meg a szintje az ember vérében, ha állati fehérjében gazdag, gyümölcsökben-leveles zöldségekben szegény élelmet fogyaszt. A gyümölcsök-zöldségek ugyanis gazdag B vitamin-tartalmukkal képesek csökkenteni a homocystein szintjét, átalakítva ezt az aminosavat más, ártalmatlan aminosavvá. Feltételezik, hogy - legalább részben - az olyan krónikus betegségek mint a szív-érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség is megelőzhetőek lennének egy állati fehérjében szegényebb, növényi vitaminban gazdagabb táplálkozással.
www.fuggetlen.hu
Dátum: 2004. december 17. péntek, 08:00 Küldte: tami