"A minket tejével és húsával tápláló szarvasmarha ugyan honnan szerez B12-vitamint magának?...
A *gyomor* egy "hatóanyag-koncentrátumot" választ ki, amely elvonja a belső bektériumflóra élőlényei által előállított B12-vitamint."
Ezt én is így tudom, de a szarvasmarhamarha (és más kérődző állat) gyomra teljesen más szerkezetű, mint az emberé! Több részből áll, mindenhol más a pH, több ideig raktározza a táplálékot emésztés közben...stb. Az itt élő cellulózbontó bacik termelik a B12 vitamint, amit felszív a tehén a gyomrából.
A mi gyomrunkban a pH alacsonyabb, itt nem élnek meg ezek a bacik.
Nekünk a vastagbelünkben élnek és munkálkodnak.
De van-e onnan B12 visszaszívás?
"Egy milligramm, azaz ezredgramm B12 kitartana vagy két esztendeig, de egészséges szervezetű egyének általában öt évre való ellátmányt hordanak maguknál."
A vízben oldódó vitaminokat hol hordanánk magunknál évekig?
A vizelettel naponta ürülnek, folyamatos pótlásuk szükséges.
Nem kötöm az ebet a karóhoz, lehet hogy nem kell állati eredetű ételt enni a B12 pótláshoz, (hisz talán vannak is emberek, akiknél megoldódik a dolog valahogy
) csak nem látom bizonyítottnak.