B12 vitamin

A vegetáriánus lét előnyei - egészségmegőrzés, prevenció - betegségek okai és megoldásai

B12 vitamin

HozzászólásSzerző: flower » 2005. márc. 11., pén. 12:26

Csak szeretném felhívni minden vegán figyelmét (akik nem esznek semmi állati eredetű ételt..tojást,tejet,húst) és akik azok akarnak lenni, hogy a B12 vitamint pótolni kell! Ez az egyetlen vitamin, amire a vegánoknak figyelni kell! Az RDA szerint 1 mikrogramm/nap vagy más helyen(www.pcrm.org) 2,4 mikrogramm a javasolt napi adagja. Szóval ennél több nem kell. De fontos, hogy pótoljuk különben súlyos idegrendszeri károsodások léphetnek fel, na persze nem rögtön, hiszen azért vannak tartalékok..
A spirulina alga, meg más egyéb algák, csírák nem tartalmaznak a szervezet számára hasznosítható B12 vitamint! Se a sörélesztő. Igaz van bennük és a vérkép vizsgálatkor úgy néz ki mintha valóban lenne B12 vitamin a szervezetben, de az csak a látszat. Szóval aki jót akar magának, az pótolja a B12 vitamint. Mert sajnos nem mindenki tud a saját kertjében termesztett bio gyümölcsök és zöldségek felületértől B12-hez jutni.. Mert úgy esetleg lehet.. Hiszen a B12 vitamint egy földön élő kis mikroorganizmus csinálja..(állítja elő)http://www.pcrm.org/health/veginfo/b12.html
angolul tudóknak ajánlom az alábbi linket is.
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00


HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. márc. 11., pén. 14:49

Hiányzik valami a vegetáriánusoknak?

A B12 vitamin

A vegetáriánus táplálkozási mód egyre jobban teret hódít, és miközben a lakosság egy része sokszorosát fogyasztja húsból annak, mint amit száz évvel ezelőtt, egy másik része egészségügyi, ökológiai vagy etikai megfontolásból mond le róla, illetve gyakran még az állati eredetű fehérjét tartalmazó egyéb élelmiszerekről is. Ugyanakkor a köztudatban még mindig tartja magát az a nézet, hogy a vegetáriánusok veszélyeztetik önnön, és szoptatós anyák esetén, gyermekeik életét a húsnélküliséggel, hiszen a húsban olyan életfontosságú anyagok találhatók, mint pl. a B12 vitamin.

Az orvostudomány a húsevés indokoltságának alátámasztására a B12 vitamin és az esszenciális aminosavak hiányát emeli ki a pusztán növényi táplálékkal szemben. Az utóbbi évtizedekben azonban bebizonyosodott, hogy a húst, illetve a semmiféle állati eredetű táplálékot nem fogyasztók egészsége illetve közérzete pozitívan befolyásolódik a vegetáriánus táplálkozás által.

A B12 vitamin, amely valóban egy életfontosságú anyag, részt vesz a fehérje-, szénhidrát-, és zsíranyagcserében egyaránt. Hiánya többek között vészes vérszegénységhez, idegrendszeri betegségekhez, depresszióhoz vezethet.
A B12 vitamin előfordulása azonban egyrészt nem a húshoz kötött, hiszen egyéb állati eredetű termékekben mint a tejben, tejtermékekben vagy a tojásban is megtalálható, másrészt még csak nem is az állatvilághoz, hiszen pl. a gabona félék, vagy a savanyított zöldségek is tartalmaznak belőle többet-kevesebbet.
Elgondolkodásra késztethetne ezen felül az a tény, hogy a világ népességének nem elhanyagolható része húst egyáltalán nem, vagy csak ünnepnapokon fogyaszt, más tájakon a húson felül se a tejet, se a tejtermékeket nem ismerik. Mindezekről kiterjedt néprajzi leírások számolnak be, valamint arról is, hogy ezeknél a népeknél a B12 vitamin hiánynak semmiféle jele nem tapasztalható, jó egészségnek örvendenek és nehéz testi munkára képesek.

Érdekes vizsgálati eredmények származnak a svéd P. Öckermann professzortól, aki olyan vegetáriánus táplálékon élő embereket vizsgált, akik 3-tól 30 évig terjedő időtartam alatt se húst, se semmiféle más állati eredetű élelmiszert nem fogyasztottak. Miközben azonban a táplálék rendkívül kis mennyiségű B12 vitamint tartalmazott, a vizsgálati személyek vérében mégis elegendő mennyiséget találtak belőle.

A B12 vitamint ezek szerint nem csak a táplálékkal vesszük magunkhoz.
Vajon hogyan kerül akkor az emberi szervezetbe, amely, mai tudásunk szerint, maga nem képes B12 vitamint előállítani?

Az egyetlen lehetséges válasz a bélben élő mikroorganizmusok B12 vitamint előállító képessége lehet, amely feltételezést több kutatócsoport is bizonyított az elmúlt évtizedekben. Az emberi ill. az állati vastagbélben élő mikroorganizmusok, baktériumok és gombák, egészséges bélflóra esetén, képesek a szervezet számára elegendő B12 vitamint előállítani, és a szervezet is képes mindezt a vastagbélből felszívni és így hasznosítani. Az egyik első ilyen tanulmány dr. Wolfgang Tilling bostoni kutatótól származik, aki bebizonyította, hogy gyermekek, akik állati eredetű táplálékot még soha nem fogyasztottak, bőségesen el voltak látva B12 vitaminnal, amely csak a bélflóra B12 vitamin előállító képessége, és a bél mindezt felszívó képessége folytán lehetséges.

További bizonyítékként szolgál maga, az orvostudomány által használt B12 vitamin is, amely előállításához szintén mikroorganizmusokat használ a gyógyszeripar.

A vegetáriánusoknak tehát nincs okuk az aggodalomra, ha táplálékuk nem is tartalmaz elegendő B12 vitamint, mégsem fognak sem ők, sem gyermekeik B12 vitamin hiányban szenvedni, hiszen a bélben élő mikroorganizmusok elegendő B12 vitamint termelnek, amelyet a szervezet ugyanúgy tud hasznosítani, mint a táplálék által bevittet.

Benda Judit

az írás helye:http://www.ketezeregy.hu/egesz/keee.html
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. márc. 11., pén. 15:13

...
Many people say that the only foods which contain vitamin B12 are animal-derived foods. This also is untrue. No foods naturally contain vitamin B12 - neither animal or plant foods.
...
"If a person is healthy and on a healthy vegan, high-percentage raw food diet and does not habitually over-eat, wrongly combine their foods and abuse their bodies generally, and utilises fasting on occasion, it is unlikely that they will develop B12 deficiency symptoms providing their intestinal flora was not previously deranged. Vitamin B12 deficiency is usually symptomatic of a larger problem i.e. poor intestinal flora, poor absorption and also lack of sunlight."
...
"...the way nature intended - by eating a little dirt!" (a természet rendelte, együnk egy kis földet/piszkot )
...

http://www.living-foods.com/articles/b12issue.html

Tkp. A majmok is kiveszik a gyökeret-gumót a földből és aztán nem meghámozzák, megmossák, mint mi, hanem ..., de a gyümit is, levelet is, ...
Szerintem egy olyan választást kell találni, ami természetes, egyéni
függetlenséget tesz lehetővé, és ezt az egyre természetesebb életmód adja.
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: flower » 2005. márc. 11., pén. 18:31

Benda Judit cikkét én is olvastam. Mik a forrásai? Érdekelne.
Igen a földben van, de nem mindenki eszik földből kivett zöldséget.. :D
A living-food -os oldalt mindjárt elolvasom..
Köszi a gyors reakciókat! :)
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. márc. 12., szomb. 9:22

Számomra a cikk gondolatmenete a fontos, abban van az érték.

"Elgondolkodásra késztethetne ezen felül az a tény, hogy a világ népességének nem elhanyagolható része húst egyáltalán nem, vagy csak ünnepnapokon fogyaszt, más tájakon a húson felül se a tejet, se a tejtermékeket nem ismerik. Mindezekről kiterjedt néprajzi leírások számolnak be, valamint arról is, hogy ezeknél a népeknél a B12 vitamin hiánynak semmiféle jele nem tapasztalható, jó egészségnek örvendenek és nehéz testi munkára képesek. "

Mi lenne, ha nem lenne ez a nagy tudományosságnak nevezett áltaudomány? Nem lehetne erkölcsi vegi egy emberi lény? Hiszen ez a legfontosabb, nem? A szív parancsai. Nincs egyetlen anyagias törvény és rendelet sem, ami felette álló lenne. Sajnos valóban nem mindenki jut hozzá a megfelelő élelmekhez, de a b12-t nem is abból kell beszerezni. Egyszerú, egészséges, minél több élő étel, és nó para. A hipohonder hajlam belebeszélése az emberekben az, ami oly sok bajt okoz. Vajon nem-e érdekek állnak emögött? Olvassátok el az Egészségügyi maffiát, sok kérdésre választ kaptok. Rák, aids, oltás, betegség? Sok mellrákos azér lesz azzá, mert ún. szúrővizsgálatra megy. Gyártjuk a rákot...
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: parika » 2005. jún. 5., vas. 5:17

esküszöm leforditom, de addig is a német verzió:

Vitamin B12 wird ausschließlich von Mikroorganismen hergestellt. Tiere und Pflanzen sind dazu nicht in der Lage. Tiere, die ebenfalls Vitamin B12 benötigen, decken ihren Bedarf durch fressen von "unsauberer" Nahrung, auf der solche Mikroorganismen vorkommen. Man nimmt aber an, dass gerade Pflanzenfresser den Hauptteil ihres Bedarfes über eine Symbiose mit diesen Mikroorganismen in ihrem Darm decken. Auch beim Menschen kommen diese Mikroorganismen im Darm vor und produzieren dort Vitamin B12. Es wird angenommen, dass dadurch auch der Mensch einen Großteil seines Bedarfs deckt, weil Vitamin B12 nur in äußerst geringen Dosen zugeführt werden muss im Gegensatz zu anderen Vitaminen, die teilweise grammweise benötigt werden. Dafür ist eine intakte Darmflora notwendig und eine frühe Ansiedelung der Mikroorganismen in der Dünndarmregion. Denn im Dickdarm produziertes Vitamin B12 wird meist unabsorbiert ausgeschieden. Vitamin B12 wird sehr gut in der Leber gespeichert und ist meist in Nahrung tierischer Herkunft fast überall enthalten. Früher war man der Ansicht, dass der Bedarf von Vitamin B12 bei vegetarisch/veganer Ernährung durch milchsauer vergorene Lebensmittel (Sauerkraut, Rote Beete, Lupine, Algen) gedeckt werden kann. Mittlerweise weiß man, dass es sich hierbei um vornehmlich inaktive Vitamin B12 Analoga handelt.


egy biztos tehát: inaktiv b12 analoga van a savanyú káposztában, a céklában, a lupine-ben, és algákban.

tehát vigyázat!

ja, és itt a link hozzá: http://de.wikipedia.org/wiki/Cobalamin
Avatar
parika
Törzsvendég
 
Hsz: 387
Csatlakozott: 2005. márc. 17., csüt. 1:00

HozzászólásSzerző: flower » 2005. jún. 5., vas. 15:02

Köszi a linket és a cikket parika! Én is így tudom, ahogy le van írva. Azt hiszem erre a vitaminra mindenkinek figyelnie kellene, nemcsak a vegiknek! Mivel szerintem az agyonsütött - főzött húsokban és a pasztőrözött tejtermékekben nem található b12 vitamin. Hát hogyan élné túl ezeket a hatásokat?? Én már olvastam egy osztrák vegi fórumon, hogy volt olyan eset, ahol egy húsevő (mindenevő) lett B12 hiányos! Szóval... :roll:
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: parika » 2005. jún. 5., vas. 16:48

szia flower! lenne neked idöd leforditani?
én stresszben vagyok...persze szivesebben forditgatnék, de közelegnek a vizsgák :(

egyre több mindenevö b12 hiányos. mert nem figyelnek oda az életükre, az egészségükre. egy ismerösöm apukája b12 szurikat kap. ami nem jó, mert mérgezi a májat is... inkább elöre gondolkodni, mint egyszer csak injekcióval felvetetni a b12-t. persze van egy betegség is, aminek b12 hiány a következménye, ha jól emlékszem. vagy egy betegség, ami gátolja a b12 felvételét...valami ilyesmi...a mai világban mindeféle betegségek elképzelhetöek. nem csoda, ha megnézzük a környezetet, a termelési viszonyokat, stb.
mondom én is mostanában gondolkodok a "b"komplex vételéröl. csak tunom kell, hogy melyik terméket, melyik cégtöl, hogy állati e, hogy kisérleteznek e állatokon...más ellenérvek vizsgálata...stb

köszi a tippet! utánnajárok, hogy hol kapható ez itt.

ja, itt egy veganizmus link is a b12-vel kapcsolatban...na ezt már tényleg nem forditom le! olyan sok!!!
http://de.veganwiki.org/cgi-bin/wiki.pl?action=browse;oldid=B12;id=Vitamin_B12

csak egy kis idézet, hogy hol van b12 és hol nem biztos.

"Sichere Quellen:
angereicherte Lebensmittel (Nährhefe, bestimmte Sojamilch, Müsli, Frühstücksceralien, Fruchtsäfte etc.)
Cobalamin-Präparate, Vitamintabletten
Lopino (zumindest ziemlich sicher, andere Lupinenprodukte jedoch nicht)
Noni-Saft (möglichst urbelassen, z.B. ungemischter Abtropfsaft) ?? -- umstritten --

Unsichere oder keine Quellen:
fermentierte Lebensmittel (Sauerkraut, Bier, Frischkornbrei): unzuverlässig, sehr geringer Anteil
Meeresalgen (Nori, Spirulina u. a.): hauptsächlich Analoga, kann kontraproduktiv wirken
Makrobiotische Lebensmittel (Miso, Tempeh, Shoyu): hauptsächlich Analoga, kann kontraproduktiv wirken
Sanddorn: ebenfalls vermutlich hauptsächlich Analoga"[/b]
Avatar
parika
Törzsvendég
 
Hsz: 387
Csatlakozott: 2005. márc. 17., csüt. 1:00

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. jún. 28., kedd 11:04

figyelemremltó iromány:

Vitamin B-12, Sex & Internal Secretions
http://www.notmilk.com/vitaminb12.html

/Szerkesztve: 2005.12.22. csütörtök - Megnéztem a linket megint, de a szerkesztő módosította. Már nem az van ott, mint amire hivatkoztam.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Parsifal 2005. dec. 22., csüt. 11:38-kor.
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: flower » 2005. jún. 28., kedd 15:06

Igen! Nagyon szuper! Teljesen egyetértek vele!
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: Jablko » 2005. jún. 28., kedd 18:22

Tényleg nagyon jó.

Erről is hallottam már:
"You are what you eat. Deer know when meat-eating humans walk into the woods. Vegans have a way with denizens of the forest."
Avatar
Jablko
Törzsvendég
 
Hsz: 222
Csatlakozott: 2005. márc. 9., szer. 1:00

HozzászólásSzerző: flower » 2005. jún. 28., kedd 21:52

Lefordítva? ... pontosan mit jelent?...
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. jún. 29., szer. 10:49

"Azzá válsz, amit megeszel. A szarvasok megérzik, amikor húsevő ember közeledik a fák között. A növényevő emberek (vegánok) képesek az erdő lakóival való jó viszonyra." - saját fordítás, légyszi korigálni :)
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: flower » 2005. aug. 15., hétf. 15:22

"One issue about vitamin B-12 that we need to cover. The issue of vitamin B-12 is very important. Vitamin B-12 is an essential nutrient that you need for healthy blood and healthy nerves. There is a prevailing feeling that only animal products contain vitamin B-12, as if cows make it. Let me be very clear about this, cows do not make vitamin B-12. They never have, they never will. Pigs don't make vitamin B-12, chickens don't make vitamin B-12, no animal makes vitamin B-12. They never have, they never will.

Vitamin B-12 is made by little microscopic plant cells called soil bacteria that live in the earth. And long ago when the earth was healthy and the soils were healthy, before we put all sorts of chemicals on them, The surface of the earth was covered with vitamin B-12, and there use to be lots of vitamin B-12 in our lives even if you were a pure vegetarian 300 years ago. You'd open up your cottage door and outside the back door would be a beautiful organic garden, and every carrot you pulled out of the ground would have little particles of vitamin B-12 sticking to it. When it came time to get your water, you'd take a bucket of water out of the stream, there would be vitamin B-12 in the stream water. There would be B-12 in the well water you brought out. There would be B-12 under your finger nails from working in the garden. There would be plenty of B-12 in your life and you needed so little of it, that it was not an issue.

We've become very isolated from the earth and we've lost our natural sources of B-12. Cows have B-12 in their muscles because they're eating grass all day and their pulling up clumps of dirt that have B-12 producing organisms clinging to the root of the grass. They eat the B-12 producing organisms who then produce the B-12, gets absorbed into their bloodstream and goes out into the muscles and is deposited into their muscles and livers. But that is bacterial B-12 in the cow's muscle. The cow did not make it, nor did the pig or chicken. It's true that you can go up to the cow, bash it's brains in, rip open it's abdomen and tear out it's liver and eat it to get your vitamin B-12. But I submit to you there is far less expensive and less violent ways to get your vitamin B-12.

Those same organisms are now cultured in big vats, they produce their B-12 which is separated out. It is then sprayed on breakfast cereals, it's added to soy milks, it's added to soy burgers, it's added to nutritional yeast, it's added to vitamin tablets. It's easy to get vitamin B-12 without consuming animal products and I suggest to you if you really want to lighten up your diet, find a non-animal source of B-12. Is it unnatural? Only because the lives we're living are unnatural and I think it's a much more holistic and gentle way to meet your B-12 needs.

We are evolving are diets. We're continuing an evolution. What our caveman ancestors ate is of little import to us now. The question is, what is the best diet for modern human beings? And in my personal experience, in my medical experience, and certainly as far as the medical literature is clearly showing now, the less animal fat and animal protein you run through your bloodstream, the healthier you are going to be."
Dr. Michael Klaper
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. aug. 17., szer. 14:03

Köszi a cikket flower!
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

Következő

Vissza: Egészség

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég

cron