Népek konyhája: India levese

Vegetárius receptek és konyhai praktikák.

Népek konyhája: India levese

HozzászólásSzerző: Boldogsag » 2011. dec. 21., szer. 18:59

Dátum: 2008. január 21. hétfo, 10:29 Küldte: boldogsag


Szeretettel ajánlom ezt a finom levest.

Kép

Védák szerint, aki túl sokat, vagy túl keveset eszik, alszik, vagyis nem él mértékletes életet, az nehezen ér el sikereket az életben. A sikeres és boldog élet érdekében az embernek szabályoznia kell az étkezését, alvását, pihenését és a többi élvezetet is. Ez nem azt jelenti, hogy szükségtelenül csökkentsük az igényeket, hanem azt, hogy meg kell tanulnunk a szabályozás helyes módját.

A ma elterjedt betegségek egy jelentős hányadát a hús-neműek fogyasztásával hozza összefüggésbe az orvostudomány, mert ezek az anyagok olyan toxinokat tartalmaznak, melyek betegségeket s felesleges izgalmat okozhatnak az embernek.

A test felépítéséhez szükséges fehérje gond nélkül megkapható a feles borsóban, dióban, egész búzában és tejben stb. Két pohár tej fedezi egy felnőtt ember napi minimális fehérjeszükségletét.

A védikus étkezés fő fehérjeforrása a dahl különféle szárított hüvelyesekből készült ételfajta. A legfinomabb a mung dahl, de a feles sárgaborsó használata szintén kitűnő eredményre vezet. A dahl lehet egyszerű és egészséges leves, de lehet szokatlan és ízletes palacsinta is. A kacsorihoz szintén dahlt használunk, és ez az ínyenc ételek legjobbika.

Főzés előtt a feles borsót váltott vízben többször mossuk meg. Nem kell péppé szétfőznünk a borsót, hogy jó dahlt kapjunk





HOZZÁVALÓK:

1 dl feles sárgaborsó

1 l víz

1/2 dl paradicsomlé

3 evőkanál ghí

1 zöld erős paprika

1 kiskanál őrölt római kömény

1/2 kiskanál ánizs

1/3 kiskanál tört koriander

1/2 kiskanál reszelt gyömbér

1 kiskanál curry

egy csipetnyi lepkeszegmag

egy csipetnyi asafoetida

1 hüvely kardamom őrölve





ELKÉSZÍTÉSE:

Tegyük a ghít a lábosba, és pirítsuk meg benne a fűszereket.

Először a felaprózott zöld erős paprikát, és ha már félig megpirult, a többit is a következő sorrendben: római kömény, ánizs, koriander, asafoetida, lepkeszegmag.

Öntsük hozzá a paradicsomlevet, és forraljuk bele az őrölt kardamomot, a reszelt gyömbért meg a curryt.

Tegyük fel forrni a sárgaborsót a vízzel, és azután öntsük hozzá a fentieket.

Addig kell főzni, míg a borsó szét nem fő. A végén kell megsózni.



Ha valamelyik fűszer hiányzik, akkor is elkészíthető a többivel, de az itt megadott a tökéletes íz összeállítás.



Természetesen sok változata van ennek a levesnek, kérem ismerkedjetek meg egy barátom remek változatával is ezen a videón.
http://www.videoplayer.hu/videos/embed/125082


----------------------------------------------------------------

Re: Népek konyhája: India levese
Küldte: cukkini Dátum: 2008. január 22. kedd, 13:36


Remek kis vido!

Szívesen látnék ilyeneket!

Például teljes kiőrlésű lisztből megközelítően hasonló kenyeret sem tudok kreálni.



üdv.cukkini
Avatar
Boldogsag
Grafomán
 
Hsz: 1064
Csatlakozott: 2005. ápr. 21., csüt. 0:00


Vissza: Govinda konyhája

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron