Dátum: 2008. január 21. hétfo, 10:29 Küldte: boldogsag
Szeretettel ajánlom ezt a finom levest.
Védák szerint, aki túl sokat, vagy túl keveset eszik, alszik, vagyis nem él mértékletes életet, az nehezen ér el sikereket az életben. A sikeres és boldog élet érdekében az embernek szabályoznia kell az étkezését, alvását, pihenését és a többi élvezetet is. Ez nem azt jelenti, hogy szükségtelenül csökkentsük az igényeket, hanem azt, hogy meg kell tanulnunk a szabályozás helyes módját.
A ma elterjedt betegségek egy jelentős hányadát a hús-neműek fogyasztásával hozza összefüggésbe az orvostudomány, mert ezek az anyagok olyan toxinokat tartalmaznak, melyek betegségeket s felesleges izgalmat okozhatnak az embernek.
A test felépítéséhez szükséges fehérje gond nélkül megkapható a feles borsóban, dióban, egész búzában és tejben stb. Két pohár tej fedezi egy felnőtt ember napi minimális fehérjeszükségletét.
A védikus étkezés fő fehérjeforrása a dahl különféle szárított hüvelyesekből készült ételfajta. A legfinomabb a mung dahl, de a feles sárgaborsó használata szintén kitűnő eredményre vezet. A dahl lehet egyszerű és egészséges leves, de lehet szokatlan és ízletes palacsinta is. A kacsorihoz szintén dahlt használunk, és ez az ínyenc ételek legjobbika.
Főzés előtt a feles borsót váltott vízben többször mossuk meg. Nem kell péppé szétfőznünk a borsót, hogy jó dahlt kapjunk
HOZZÁVALÓK:
1 dl feles sárgaborsó
1 l víz
1/2 dl paradicsomlé
3 evőkanál ghí
1 zöld erős paprika
1 kiskanál őrölt római kömény
1/2 kiskanál ánizs
1/3 kiskanál tört koriander
1/2 kiskanál reszelt gyömbér
1 kiskanál curry
egy csipetnyi lepkeszegmag
egy csipetnyi asafoetida
1 hüvely kardamom őrölve
ELKÉSZÍTÉSE:
Tegyük a ghít a lábosba, és pirítsuk meg benne a fűszereket.
Először a felaprózott zöld erős paprikát, és ha már félig megpirult, a többit is a következő sorrendben: római kömény, ánizs, koriander, asafoetida, lepkeszegmag.
Öntsük hozzá a paradicsomlevet, és forraljuk bele az őrölt kardamomot, a reszelt gyömbért meg a curryt.
Tegyük fel forrni a sárgaborsót a vízzel, és azután öntsük hozzá a fentieket.
Addig kell főzni, míg a borsó szét nem fő. A végén kell megsózni.
Ha valamelyik fűszer hiányzik, akkor is elkészíthető a többivel, de az itt megadott a tökéletes íz összeállítás.
Természetesen sok változata van ennek a levesnek, kérem ismerkedjetek meg egy barátom remek változatával is ezen a videón.
http://www.videoplayer.hu/videos/embed/125082
----------------------------------------------------------------
Re: Népek konyhája: India levese
Küldte: cukkini Dátum: 2008. január 22. kedd, 13:36
Remek kis vido!
Szívesen látnék ilyeneket!
Például teljes kiőrlésű lisztből megközelítően hasonló kenyeret sem tudok kreálni.
üdv.cukkini