Dátum: 2008. május 29. csütörtök, 08:00 Küldte: boldogsag
A rizs elkészítése egy speciális indiai recept alapján.
Hozzávalók:
2 csésze főtt rizs
½ csésze tamarindos víz
2 evőkanál amerikai mogyoró
20 curry levél
1 hegyes piros paprika
mustármag vagy köménymag
kurkuma
hing (asafoetida)
menta
nádcukor
olaj vagy ghi
só
Elkészítése:
Alapos mosás után,
ami például az indiai szokások szerint hétszer történik,
főzzük meg a rizst.
Készítsünk tamarindos vizet, ami nem bonyolult,
mert nem kell más tennünk
mint tamarind pasztából levágni egy darabot
és azt vízben szétdolgozni jó alaposan.
Amíg a rizs fő keverjük össze a mustármagot vagy köménymagot,
az amerikai mogyorót, kurkumát és egy csipetnyi hinget.
Ha nem tudunk dönteni a mustár vagy a köménymag között, használhatjuk nyugodtan mindkettő fűszert.
Pirítsuk meg egy kis olajban vagy ghiben, amikor barnulni kezd,
adjuk hozzá a tamarindos vizet, a curry leveleket,
piros paprikát és a sót.
Forraljuk fel, hogy pasztává sűrűsödjön.
Keverjük össze jó alaposan a rizzsel.
Adhatunk hozzá még mentát és nádcukrot is.
Ha így döntünk, akkor a mentát vágjuk apróra és a cukorral elkeverve, hintsük meg a kitálalt rizst.
Esztétikus megjelenése mellett, igen ízletessé teszi ételünket.
Boldog étkezést!
Testi és lelki egészséged,
belső béked érdekében
száműzd
a húst a tanyérodról!