Dátum: 2008. december 15. hétfo, 09:04 Küldte: boldogsag
Boldog étkezést ehhez a finomsághoz.
HOZZÁVALÓK:
A lencséhez:
1 csésze barna lencse
2 liter víz
2 evőkanál oliva olaj
1 teáskanál asafoetida por
¼ teáskanál feketebors
1 csésze zeller,kockákra vágva
házi sajt 2 liter tejből
5 evőkanál szójaszósz
A krumplihoz:
6 nagy krumpli, meghámozva, kockákra vágva
2 evőkanál vaj
½ csésze tej
1 teáskanál só
2 evőkanál tejfel
3 evőkanál friss petrezselyem, összevágva
ELKÉSZÍTÉSE:
Forralja fel a vizet a lencsével, főzze puhára kis lángon.
Szűrje le, törje puhára és tegye félre. Közben főzze meg a krumplit kissé sós vízben, szűrje le, törje össze, adja hozzá a vajat, tejet, sót és tejfelt, keverje össze.
Melegítse meg az olajat egy serpenyőben, adja hozzá előbb az asafoetidát és borsot, aztán a zellert, keverje össze, főzze puhára a zellert.
Tegye félre.
Morzsolja a sajtot egy tálba, adja hozzá a szójaszószt, keverje össze.
Tegye hozzá a lencsét és zellert, simítsa el ezt a keveréket egy jénai edény alján, fedje be a krumplipürével.
Süsse, amíg a teteje megbarnul. Szórja meg petrezselyemmel, tálalja forrón.
-----------------------------------------------------------------
Re: Sült lencse
Küldte: giyandeva Dátum: 2008. december 15. hétfo, 12:58
konyhatipp: ha a lencse ázott kb. 12 órát, nem kell előfőzni. Rögtön mehetne minden összetevő a jénaiba. Én legalábbis így csinálnám.
A krumplit se érdemes előfőzni, ha jénait lefedjük alufóliával, akkor bőven megpuhul a a gőzben. Így ízre és tápértékre is kíválóbb.
Ezek apró műanszoknak tűnnek, de ízben hatalmas lépés. Össze nem hasonlítható a sós vízben kilúgozott krumpli a hájában főttel, vagy sűlt változattal.