Dátum: 2008. augusztus 18. hétfo, 10:52 Küldte: boldogsag
Két igen ízletes étel a szezon gyümölcséből.
Nos, itt az ideje lemenni a piacra és kiválasztani egy "jófej" dinnyét,
mert ami most következik, attól az ízlelőbimbóid hátast dobnak.
LEVES
Hozzávalók:
2-3 kg görögdinnye
2 evőkanál lime lé
2 evőkanál citromlé
1 piros chili paprika
1 darabka gyömbér gyökér szeletelve
1/2 csésze kockára vágott édeskömény
(ez nem mag, hanem egy salátaféle)
1/2 csésze menta
1 sárga vagy zöldpaprika, kockára vágva
1 piros paradicsompaprika (pritamin) kockára vágva
só,
bors
2/3 csésze fekete áfonya
menta levelek
Elkészítése:
Vágd fel a dinnyét, vágd le a héját, távolítsd el a magokat.
Pürésítsd egy mixerben.
Nyomd át egy szitán, nehogy magok maradjanak benne.
Tegyed át a 3/4 részét egy tálba, 1/4 -et hagyjál a mixerben.
Ehhez az 1/4-hez add hozzá a levet,
piros chili paprikát és gyömbért,
pürésítsd ezt is.
Öntsd a mixerből a keveréket a dinnyepüréhez.
Keverd bele az édesköményt, mentát és paprikákat.
Sózzad, borsozza ízlés szerint.
Hűtsd le, díszítse áfonyával és mentával.
Görögdinnyesörbet
Hozzávalók:
12 dl összetört görögdinnyebél
1/2 citrom leve
4 dl cukor
4 dl tejszín
menta levél
Elkészítése:
A görögdinnye belsejét szedjük ki, tisztítsuk meg a magoktól,
majd áttörjük, turmixoljuk és
hozzákeverjük a citromlevet meg a cukrot.
Öntsük egy mély tálba, és tegyük hűtőszekrénybe.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből.
Öntsük a tejszínt a tetejére, és hagyjuk elkeveredni.
Mentával diszítsük.
Megtehetjük ezt sárgadinnyével is.
Csodát tehetünk mindegyik étellel,
ha kámfort használunk még ízesítésnek.
Ebben az esetben óvatosnak kell lenni,
mert a sok kámfor elronthatja a kellemes ízt.
Boldog étkezést!