Nina volt a vasárnapi Zöldturmix Fesztivál, nyers étel készítő versenyének egyik első helyezettje.
Íme a győztes alkotásai
Mediterrán "húsgolyók" cukkinispagettivel és a Sütőtökös álom
Mediterrán "húsgolyók" cukkinispagettivel
Hozzávalók:
egy kisebb cukkini
a szószhoz:
2 db paradicsom
10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
ízlés szerint fűszerek (bazsalikom, kakukkfű, rozmaring...)
a "húsgolyókhoz":
5 dkg
5 dkg sárgarépa
egy közepes hagyma negyede
egy aszalt paradicsom
pici olaj
só, bors
petrezselyem
szárnyas fűszerkeverék
A cukkinit megpucoljuk és zöldséghámozóval vékony lapokra vágjuk, majd a kiskés segítségével tésztaszerűre vagdossuk. Hamarabb készen van, mint gondolnád!
A turmixba dobáljuk a szósz hozzávalót és jól összeturmixoljuk. Ha az aszalt paradicsom fűszeres olajban van, nem is igényel egyéb fűszerezést, kóstolgassuk és döntsük el. Ebből a mennyiségből még marad is, jó lesz mártogatósnak vagy salátaöntetnek.
A húsgolyókhoz a hozzávalókat az S-késes aprítóba tesszük és összedolgozzuk. Ízlés szerint tehetünk hozzá datolyát, citromlevet. Kis golyókat formázunk belőle, és az aszalógépbe tesszük pár órára, amíg a külső réted egy kicsit megszikkad, de a belseje még puha. Ha nagyon éhesek vagyunk, ezt a lépést kihagyhatjuk:)
Sütőtökös álom
Hozzávalók:
az alaphoz:
egy marék dió
egy marék datolya/mazsola
pici méz
a tökös réteghez:
egy kisebb sütőtök fele
egy narancs
egy citrom
mézeskalács fűszerkeverék
pici gyömbér
pici méz
a fehér réteghez:
1 marék mandula
a tökös rétegből maradt citrom-és narancslé
Az alaphoz ledaráljuk a diót, a datolyát és a mézzel összedolgozzuk, majd belenyomkodjuk a forma aljába.
A tökös réteghez először a narancsot majd a sütőtököt beledobáljuk a gyümölcscentrifugába. A narancs levét félretesszük, a sütőtöklét pedig jóízűen elfogyasztjuk. A hátramaradt tökös-narancsos masszát összedolgozzuk a fűszerekkel, mézzel és annyi narancslével, amennyit felvesz, majd ezt a réteget is belenyomkodjuk a formába. Vékony rétegben megszórjuk útifűmaghéjjal, hogy a felesleges nedvességet felvegye.
A fehér réteghez porrá őröljük a hámozott mandulát és hozzáadunk annyi citromlevet, amennyit felvesz. Ízlés szerint reszelhetünk bele citromhéjat is. Ezt a réteget is rányomkodjuk az eddigiekre.
Érdemes hagyni egy kicsit a hűtőben összeállni. Tálaláskor karobporral elkevert fahéjjal szórjuk meg és csillagánizzsal díszítjük.
Nina oldala - Nyersvarázslat