Töltött Káposzta

Vegetárius receptek és konyhai praktikák.

Töltött Káposzta

HozzászólásSzerző: Boldogsag » 2016. feb. 10., szer. 10:11

Simon Judit finomsága a - Kanál forradalma - rádió műsorban

Én ezúttal kétféle töltelékkel készítettem el a kis tekercseket. Az egyik a hagyományos rizses, a másik pedig gombás köleses variáció lett.

Akkor nézzük csak mit kell beszereznünk:
- 10-12 darab tölteni való káposzta levél
- 20-30 dkg aprókáposzta a lábas kibéleléséhez

A köleses töltelékhez:
- 30 dkg köles
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg gomba
- piros paprika, kömény, só,-lehet kicsit megbolondítani füstölt paprikával is
- Ha valaki szereti egy kávéskanálnyi gulyáskrémet is belekeverhet

A rizseshez:
- 2dl rizs-ez egy bögrényi nagyjából
- 1/3 csomag szója granulátum
- 1 fej vörös hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma
A fűszerezés innentől ugyanaz.

Akkor lássunk csak hozzá. Ha valaki nem szereti, hogy olyan savanyú a káposzta, akkor kicsit lágyíthat rajta, ha többször átmossa vízzel. Ami viszont hasznos lehet a csomagolásnál, ha a káposzta vastag, fő erezetét ami kidudorodik, azt legyaluljuk késsel, így jobban hajlanak majd a levelek a töltésnél.
Én szeretem a savanyú ízt ezért nálam a mosás kimarad. A szója granulátum beáztatása így az első mozzanat. Teszek rá egy kis ételízesítőt és annyi meleg vízzel öntöm fel, hogy ellepje a szemeket.
Ezután a hagyma, gomba, fokhagyma, megtisztítása következik. Majd egy keverő tálat veszek elő. A köleses variációnál beleszórom a kölest, hozzá az apróra vágott hagymát, a kinyomott fokhagymákat, nagyjából egy púpos teáskanál piros paprikát,aztán egy mini kanálkányi őrölt kömény jön bele, egy mokkáskanálnyi só, és az icipici darabkákra felvágott gomba. Ezt jól elkeverem, és íme ebből varázsolom majd a tölteléket.
A rizses variáció szinte ugyanez, csak ott a beáztatott szója garnulátumot keverem össze a rizzsel és teszem bele a hagymákat és az előbb említett ízesítőket.

A töltelék elkészítésével villám gyorsan meg is voltunk, következzék a gombócba foglalás.
Előveszek egy jó nagy kondért. Nem baj, ha nem tölti meg teljesen az edényünket, majd a káposzta, hiszen ha van helye, akkor jobban meg tud majd főni a finomságunk.
Kicsi hidegen sajtolt napraforgó olajjal meglocsolom az edény alját és az aprókáposzta felével megágyazok a gombócaimnak.

Aztán indulhat is a töltelékek csomagolása.
Egy kikozmetikázott levelet úgy a tenyerembe teszek, hogy egy kis gödrös mélyedésbe feküdjön bele a levél. Ez azért fontos, mert a töltelék nem áll össze még, így ebben a gödröcskében tudjuk megtartani az alapanyagokat. A felső részt picit behajtom, majd jobbról rá a levelet, aztán lentről fel tekerem rá és végül a baloldalt finoman benyomom és így kapok egy gombócot. Nem kell nagyon összeszorítani, hogy hagyjunk helyet, a majd főni vágyó rizs vagy köles szemeknek.

Érdemes úgy a kondérba fektetni a gombócokat, hogy a levél alja alul legyen, így nem fognak még véletlen sem kinyílni miközben főzzük őket. Ha megvagyunk az összes gombóccal, akkor még egy praktikus fogás. Szúrkáljuk meg késsel a kis párnákat, mert így gyorsabban átjárja őket a főző lé.
Ezután a tetejét szépen betakarom a maradék káposztával. Majd egy kancsónyi meleg vízbe pirospaprikát, egy kis kanál sót, esetleg piros aranyat teszek, jól elkeverem és a káposztára öntöm, legalább két ujjnyival lepje el a gombócokat, hiszen bőven fel fogja szívni a töltelék. Ha szaftosabban szeretjük, vizet bármikor lehet még hozzá adagolni, ha nagyon fogy az káposzta alól.

És kezdődhet is a rotyogtatás. Fedő alatt szoktam főni hagyni, ezt az egyik legkedvesebb ételemet. Ha jól megpuhult a káposzta, akkor valószínű a töltelék is megfőtt, de bele lehet kukucskálni is a belsejébe, hogy biztosak legyünk a dolgunkban. Ha elkészült az ünnepi fogás tálaláshoz én vagy szója joghurtot használok vagy magtejfölt napraforgó magból vagy kesudióból.

12400809_10208387593391199_3148688067998178520_n.jpg


1385849_525870514165700_943053261_n.jpg
Avatar
Boldogsag
Grafomán
 
Hsz: 1061
Csatlakozott: 2005. ápr. 21., csüt. 0:00


Vissza: Govinda konyhája

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron