Fűszeres-karamellás torta
Eme recept hallható a Civil Rádió - A Kanál forradalma műsorában is.
Tészta:
1 bögre darált dió/mandula
1 kk. kókuszolaj
1 bögre áztatott datolya
2 ek. útifű maghéj/ chia mag
Karamell:
1 bögre áztatott datolya
3 ek. kókuszolaj
Fél bögre kesudió min. 1 órára beáztatva
Fahéj, szegfűszeg
2-3 ek. útifű maghéj
Csokoládé máz:
2 ek. kókuszolaj
Fél bögre áztatott datolya
1 ek. kakaópor
Dekoráció:
8-10 szem magozott datolya áztatás nélkül
15 szem áztatott datolya
Kevés karob vagy kakaópor
Csipet fahéj és szegfűszeg
1 db narancs
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból egy aprítógép segítségével egy sűrű masszát készítünk. Belenyomkodjuk egy tortaformába, majd betesszük a hűtőbe szilàrdulni.
A karamell réteg összetevőit szétturmixoljuk, majd ezt a sűrű krémet ráöntjük a tésztára.
Irány vissza a hűtő
Csokoládémáz:
A megszokott módon egy lágy krémet kapunk turmixolás útján.
Rásimítjuk a krémrétegre.
A magozott datolyaszemeket hosszában ketté vágjuk, az áztatott datolyából, fűszerekből és kakaóporból kapott mázba beleforgatjuk őket, utána pedig a torta közepére elhelyezzük őket mintha egy gerbera viragszirmait szeretnénk kirakni.
A virág közepét egy kis darab/szelet naranccsal díszíthetjük.
A narancsot pedig felkarikàzzuk, félbe szeljük és a nyers torta szélét dekoráljuk vele.
Kellemes alkotást!
A képen a datolyaszemek csokoládémáz nélkül láthatóak