Simon Judit kalandozása a világ konyháiban: Kina

Vegetárius receptek és konyhai praktikák.

Simon Judit kalandozása a világ konyháiban: Kina

HozzászólásSzerző: Boldogsag » 2016. márc. 18., pén. 9:54

:D Pirított tofu kölessel :D


Hozzávalók 2 személyre:

A tofuhoz
- 1 füstölt tofu vagy pácolt tofu
- 1 doboz paradicsom püré
- 3-4 darab paradicsom
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 póréhagyma
- opcionálisan lehet benne, 30 dkg gomba vagy 30dkg zöldszínű zöldbab
- olaj, só, bors, sötét szójaszósz
- a díszítéshez egy csokor petrezselyem vagy friss zöld koriander

A köleshez:
- 1 csésze köles, de mint említettem lehet rizstészta, algás tönkölytésztával is izgalmas és rizzsel se kutya
- egy marék szezám mag
- olaj, só, víz


S ha ezek mind megvannak, már kezdhetjük is!
Első körben a kölessel indulok el. Én megpirítom mindig egy kis olajon , így sokkal finomabb a zamata. Addig kell csak pirítani, míg enyhén kifehérednek a szemecskék, majd felöntöm két és félszeres mennyiségű vízzel, bele teszem a sót és hagyom főni, addig míg majdnem elissza a vizet. Mikor majdnem kész a köles akkor beleszórom a szezámot, átkeverem és fedő alatt hagyom kipuhulni.

Aztán következik feltét. Meghámozom a gombát, ha azt teszek bele, az enyémben ezúttal zöldbab volt.
Első lépésben felkockázom a tofut, és bő olajon elkezdem pirítani. Én ilyenkor még nem teszek rá fűszert, mert a tofu meg rozsdásítaása a cél , a fűszer pedig addig csak odakozmálna. Így először megvárom, hogy szép aranybarna legyen az összes kis tofukockám, aztán sóval hintem meg-de csak picivel, mert a szójaszósz sós lesz !, majd már mennek is bele a zöldbabok, és a felkockázott paradicsom, és így jól összerottyantom őket. Ha kezd szaftosodni, hozzá öntöm a paradicsomszószt. Borssal ízesítem, ha van kínai fűszerkeverékünk, azzal is még megbolondíthatjuk. de ez elengedhető. Ha már összeforrt az egyvelegem és puha a bab, akkor nem is kell tovább főzni. Le a tűzről, és zsupsz belenyomom a fokhagymákat ,és a felkarikázott póré 2/3-át, hogy még szinte nyersek maradjanak- így még intenzívebb lesz az íz. Löttyintek hozzá a szójaszószból annyit, hogy szép sötétbarnás színe legyen a szósznak. És már készen is vagyunk.

A közben szépen bedagad, kölessel megágyazok a pirított tofumnak, megszórom a tetejét a maradék felkarikázott póréval és egy kis petrezselyemmel. És bele is merülhetünk a gasztronómiai élvezetbe!
Jó étvágyak és nagy kedvet az elkészítéshez!

:director: Az elhangzott receptet, meghallgathatják újra a Civil Rádió Kanál Forradalma című műsor archívumából. a receptet pedig megtalálják a Facebookos oldalon valamint a veg.hu-n! :bravo:

66891_10209016785760615_5314369653112703716_n.jpg


1480522_10209016785720614_7126017916077876495_n.jpg
Avatar
Boldogsag
Grafomán
 
Hsz: 1064
Csatlakozott: 2005. ápr. 21., csüt. 0:00


Vissza: Govinda konyhája

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron