Mennyei banánok

Vegetárius receptek és konyhai praktikák.

Mennyei banánok

HozzászólásSzerző: Boldogsag » 2011. júl. 14., csüt. 9:43

„Tégy egy kisgyermek kuckójába egy nyulat és egy almát. Ha a nyulat fogja megenni s az almával játszik, veszek neked egy kocsit.” (Harvey Diamond)

Így, első olvasatra ez a híres idézet, mosolyt varázsol mindenki arcára, mégis nagyon mély bölcsességet és érett gondolkodást rejt magában. Az ártatlan gyermek természeténél fogva az állatban egy társat, a gyümölcsben élelmet lát. Eszébe nem jutna a fordítottja.
Ösztönösen vegetárius a gyermek?
A régi kérdés, sok vita forrása, hiszen se szeri, se száma az érveknek e téren is.
Valójában, a vegetárius táplálkozással tökéletesen és kellő mennyiségben a szervezetbe juttatjuk az ásványi anyagokat és a vitaminokat? Hangzik a sokszor felhozott kérdés a húst is fogyasztok szájából.
Ha csak húst enne az ember meddig bírná? Jön rá a válasz.
Itt van a pont, ahol érdemes kicsit hosszabb időt eltölteni a vizsgálódásainkban.
Mindenki elismeri, csak a hús fogyasztása nagyon hamar mérgezések sokaságát idézné elő az emberi szervezetben, ezért is szükséges a vegyes táplálkozás, mert a zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek és gabona félék semlegesítik a negatív hatásokat. Ez utóbbiak olyan energiákat képviselnek, melyek képesek harmóniát teremteni a testben, de ami a lényegesebb, ezt a harmóniát képesek fenn is tartani. A modern tudomány is régen feltárta azt a tényt. hogy a test betegségeinek az oka nem más, mint a szervezett tökéletes és harmonikus működésében valahol, valamilyen okból kifolyólag akadály keletkezik. A test energiáinak áramlása megtörik, így ezeken a helyeken kialakul a betegség. Ennek a megszüntetésében az orvostudomány különféle nézeteket vall, de egy érdekes dolgot mindenképpen érdemes nem szem elöl veszteni. Ez pediglen nem más, mint az ilyenkor szokásos diéta, a diétás étkezési előírások.
Miért van erre szükség? Miért van az, hogy a világ minden orvosa ezt ajánlja ilyenkor?
Azért, mert a szervezetünk harmonikus működtetésének visszaállításában egyetlen orvos sem számíthat jobb segítségre, mint a természet által adott lehetőségek. "Egyen könnyű ételeket! Fogyasszon sok rost dús élelmet" - halljuk a megszívlelendő tanácsokat. Érdemes is megfogadni, mert a szervezetünknek a betegségek idején olyan ételekre van szüksége, melyek elősegítik a regenerálódást. Erre pedig senki sem talál jobb eszközöket, mint a zöldségek, gyümölcsök és a belőlük készült ételek. Minden bizonnyal az sem lehet véletlen, hogy a világ egyik leghíresebb kórházában, a Himalája Instutit-ban nem is használnak semmiféle gyógyszerészeti terméket, hiszen a gyógyítási alapelveikben a vegetárius táplálkozást részesítik előnybe.
Természetesen a vegetárius táplálkozás önmagában nem jelenti azt, hogy tökéletes az étkezésünk, megfelelő az ásványi anyagok és vitaminok bevitele a szervezetbe. Itt is megfelelő körültekintéssel kell lennünk, hogy változatos legyen az étrend, minél több féle alapanyagot használjunk, igyekezzünk kihasználni a fűszerek és a gyógynövények kínálta lehetőségeket az ízvilág területén. Ez azért is nagyon fontos, mert a fűszerek és gyógynövények nem csak az ételek ízletességének fokozói, hanem a betegségek megelőzésének fontos elemei.
"Ételed legyen orvosságod" - hangzik a másik hires mondás, és ezt nem szabad sosem elfelednünk.

A gyümölcsöket nem csak natur, természetes állapotukban fogyasztjuk, hanem sok esetben ételekbe tesszük kiegészitőként, vagy belölük készitünk izletes finomságot.
Az ilyen receptek száma megszámolhatatlan. De ez soha ne vegye el a mi kisérletező kedvünket a konyha művészet terén, mert ha a szivünkre tesszük a kezünk, akkor be kell ismernünk, nincs annál nagyobb öröm, ha saját "találmányunk" kerül az asztalra.
A következőkben egy ilyen "találmányt" olvashatunk, s az eddigi személyes tapasztalatok alapján állithatom: érdemes volt.

Sokan vannak, akik nem nagyon szeretik a még frissen érkezett és kemény húsú banánokat. Nekik ajánlom ezt a receptet, mert ízletes és gyorsan elkészithető.

Mennyei banánok

.
Hozzávalók.
4 személyre

4 darab banán, 2 darab natúr krémsajt, 2 evőkanál barna porcukor, 2 pohár natúr joghurt, 1 kiskanál őrölt fahéj, 2 kiskanál mézes fűszerkeverék, olaj.

Elkészítése.

A meghámozott banánokat hosszában vágjuk félbe, és egy kicsit süssük meg kevés olajban, de arra vigyázzunk, ne süljön szét.
Vajazzunk ki egy tepsit és a banánok egyik felét helyezzük bele. A krémsajtot, a cukorral és a fűszerekkel keverjük össze, majd kenjük be vele a banánokat. Tegyük rá a banánra a másik felét és a maradék krémmel kenjük be a tetejét is. Öntsük rá a joghurtot és kb. 10 percig süssük forró sütőben.
Ízletesebbé tehetjük, ha egy csomag mazsolát megpirítunk olajban és hozzáadjuk a öntethez.


Rakott zöldséges torta

Hozzávalók 4 személyre:

1/2 kg sárgaborsóliszt
1 db kisebb lila káposzta
2 evőkanál vegamix
2 dl joghurt
olaj

víz

Töltelék:
1/2 kg túró
2 dl tejföl
2 db vörös hagyma
1 evőkanál bazsalikom
1 kiskanál kurkuma
olaj


Elkészítés:
Készítsünk palacsinta tésztát az alapanyagokból, majd reszeljük bele a káposztából annyit, hogy sűrűvé váljék.
A szokásos módon készítsünk palacsintákat, de annyi különbséggel, hogy vastagabbra csináljuk.

Töltelék:
Az apróra vágott hagymát olajban megpirítjuk, majd a végén hozzáadjuk a kurkumát. Tegyük bele túrót és a tejfölt is, s jó alaposan dolgozzuk össze, mintha körözöttet készítenénk. Igény szerint vízzel folyékonyabbá, kenhetőbbé tehetjük, végül keverjük hozzá a bazsalikomot is.

A palacsinta készítésénél ügyeljünk arra, hogy szép, kerek formákat kapjunk, különben a torta nem lesz esztétikus. Vegyünk egy palacsintát, kenjük meg a töltelékkel, majd helyezzünk rá egy másikat. Ezt ismételgetve tortát kapunk, melyet éles késsel szeletekre vághatunk. Amennyiben nem sikerült formás palacsintát készíteni, fantáziánk segítségével segíthetünk a "bajon". Pogácsa szaggatóval vágjunk ki formákat, melyeket hasonló eljárással készítsünk el. Ha így cselekszünk, óhatatlanul maradni fog " törmelék " is. Ezt oly módon hasznosíthatjuk, hogy kézzel apróra tördeljük, és egyszerűen a töltelék anyaggal összekeverjük.

Jó étvágyat hozzá!

Dátum: 2005. május 19. csütörtök, 09:00 Küldte: boldogsag
Avatar
Boldogsag
Grafomán
 
Hsz: 1064
Csatlakozott: 2005. ápr. 21., csüt. 0:00


Vissza: Govinda konyhája

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 40 vendég

cron