A védikus Upanisádok szerint, ha békét és nyugalmat akarunk, egyszerű módon kell élnünk. Tudatában kell lennünk annak, hogy mindent megtalálhatunk a természetben, ami szükséges a létfenntartáshoz és az emberi élethez. Az ételnek nem szükséges mindenképpen pazarnak lennie. Az étkezésben központi hely jut a rizsnek, mivel a többi étellel a legkülönfélébb módokon párosítható. Bizonyos ételek megkövetelik, hogy a rizzsel együtt fogyasszuk őket.
A rizs gabonaféle, amit párolva fogyasztunk. Főzés előtt meg kell mosni váltott vízben, többször egymás után. Addig kell mosni, míg a víz teljesen átlátszó nem marad. Az egyszerű párolt rizs úgy készül, hogy az alaposan megmosott rizshez kétszeres mennyiségű vizet teszünk, és megsózzuk. Először tegyük nagy lángra, hevítsük forrásig, majd állítsuk a lángot a lehető legkisebbre. Fedő alatt tizenöt-húsz perc alatt megpárolódik. Főzés közben ne keverjük, mert odaég. Az edény lehetőleg mély legyen, és hézag nélkül illeszkedjék rá a fedele. Mielőtt levennénk a tűzről az elkészült rizst, egy villával gyengéden rétegekre választjuk. Rendszerint vajjal együtt pároljuk, amit kétféleképpen tehetünk bele. Vagy a legelején, amikor is először felolvasztjuk a vajat a lábosban, megforgatjuk benne a rizst, és utána tesszük hozzá a vizet. A másik lehetőség, hogy a félig kész rizsbe keverünk vajat. A helyesen elkészített rizst az jellemzi, hogy főzés után a szemek nem ragadnak össze. De keménynek sem szabad maradnia, mint ahogy a túlfőtt rizs sem jó. Az egyszerű párolt rizst változatosabbá tehetjük például zöldborsóval, amit az utolsó öt percben kell hozzáadni. De lehet kombinálni más zöldségekkel, dióval és túróval is.
Burgonyás rizs
4-6 személyre
2 dl rizs, 3 közepes burgonya, 4 dl víz, 5 evőkanál vaj, 1/2 citrom leve, 1/2 kiskanál őrölt római kömény, 1/2 kiskanál őrölt koriander, 1 kiskanál kurkuma, 1/4 kiskanál erős paprika, só
1. Vágjuk kis kockákra a megtisztított burgonyát.
2. A vajban megforgatjuk a fűszereket, a rizst és a felvágott burgonyát.
3. Vizet adunk hozzá, megsózzuk, és fedő alatt lassú tűzön megpároljuk.
4. Ha kész, belekeverjük a citromlevet.
Boldog étkezést.
Dátum: 2005. május 24. kedd, 00:19 Küldte: Boldogsag