Oldal: 1 / 1

Hamis túrógombóc

HozzászólásElküldve: 2015. máj. 13., szer. 19:55
Szerző: Simon Judit
Hozzávalók 4 személyre
A gombócokhoz:
- 3 dl köles, egy nagyobb bögrényi
- kb.5dkg kókusz,
- egy bio citrom, reszelt héja és leve,
- szőlőcukor, méz, bármilyen édesítő ki mivel szereti,
- bő háromszoros mennyiségű víz a főzéshez
A zsemlemorzsa ruhához:
- negyed kiló zsemlemorzsa
- olaj a pirításhoz
- Ha gluténmentesen táplálkozik valaki, akkor zsemlemorzsa helyett lehet kókuszba is forgatni a gombócokat
A gyümölcs öntethez, és a töltelékhez:
- 1 kiló eper
- citromlé, valamilyen édesítő
- kb.3 kanál útifűmaghéj vagy alternatívaként, agar- agar vagy sima pektines zselésítő-itt a zacskón lévő utasításokat kövessék.

Nagyon gyorsan elkészíthető finomság, egyedül a gombócok formázásával kell több időt eltöltenünk, de akár ez lehet egy kis családi, közös élmény is a gyerekekkel, párunkkal.
Én először a zsemlemorzsát pirítom meg, mivel ha a köles megfőtt nagyon felgyorsulnak az események és nincs idő tétlenségre. Tehát a zsemlemorzsánkat, megpirítom az olajon egészen addig, míg szép aranybarna színe lesz. Félrehúzom a tűzről és még ezután is néhányszor megkavargatom, mert az edény alja még mindig elég forró kb. fél percig ahhoz, hogy odakapja a zsemlemorzsa alját. Az epret is megtisztítom, érdemes, kisebb szemeset venni, hogy beleférjenek vágás nélkül majd a gombócokba.
Ezután a kölest főzöm meg háromszoros mennyiségű vízben. Jó puhára. Amikor megfőtt, még melegen botmixerrel összeturmixolom, hogy kissé darabos, de sűrű masszát kapja belőle.
Most jön az ízesítés. Belereszelem a citromot, a levét belefacsarom, annyi édesítőt teszek bele, ami a saját ízlésemnek megfelel, belekeverem a kókuszt, kb 5 dkg-ot, a másik felébe akár forgathatom vegyesen a gombócokat zsemlemorzsával felváltva. Lehet vaníliát is beletenni, itt mindenki kövesse a saját ízvilágát.
Majd pedig a mosogató környékére betelepülve, bevizezem a kezeimet, az epret és a zsemlemorzsát, vagy a kókuszt a közelbe készítem, majd a masszából kis adagot a kezembe véve becsomagolok egy epret, gombóccá egyengetem, és már forgatom is a zsemlemorzsába vagy a kókuszba. Ezt ismétlem, míg elfogy a massza. Néhány gombóc után érdemes, mindig lemosni a kezünket, mert nagyon ragacsos tud lenni.
Ha elkészült a gombóc piramisunk, akkor jöhet az öntet rá. Ha valaki a klasszikus tejfölös variációt szereti, azzal is finom, de én gyümölcsöntetet készítek hozzá.
Ami meghökkentően egyszerű tud lenni. A maradék epret leturmixolom, a gépből kiöntöm, ha szükséges egy kis édesítőt is lehet bele tenni, én egy pici citromlevet még szoktam hozzá csöpögtetni, mert úgy élénkebb piros marad az öntet színe, sűrítőanyagként pedig útifűmaghéj őrleményt keverek jól el benne. Nagyjából 10 perc alatt be is sűrűsödik az epres öntet.Ilyen egyszerű!
Tálalásnál nyakon öntöm a gombócokat és már lehet is falatozni!
Gombócolásra fel!