Megjelent egy "szakember" jelentése.
Mérgező csattanó maszlag lehet a kölesben és a hajdinában - állítja egy kutató, aki pénteken tart erről előadást a Magyar Tudományos Akadémián.
Mézes Miklós már előzőleg az InfoRádióban beszélt arról a veszélyről, hogy a mérgező gyommag a kölesben, hajdinában azért fordulhat elő, mert azokból – más gabonafélékkel ellentétben – nem lehet rostálni, mert ugyanakkora.
A csattanó maszlag magvainak mérete hasonló a köleséhez és a hajdináéhoz, így nem választhatók szét egymástól.
A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja szerint ez akkor fordulhat elő, ha a táblán, a termesztésnél nem megfelelő a növényvédelem.
Ha ugyanis a növényvédelem megfelelő, akkor a csattanó maszlagnak nem illik benne lenni. Ha belekerült, akkor sajnos ott is marad. Ez az a probléma, amire a figyelmet szeretném felhívni.
A kutató pénteken a MTA Környezettudományi Elnöki Bizottság Élelmiszer-biztonsági Albizottságával osztja meg véleményét arról, mekkora kockázatot jelent mindez. Az MTA meghívója emlékeztet rá, hogy a
köles és a hajdina egyre elterjedtebb az egészségtudatos étkezésben, azonban kevesen tudják, hogy magvaik közé gyakran keverednek a csattanó maszlag nevű gyomnövény mérgező anyagokat is tartalmazó magvai. Mézes Miklós előadásában nemcsak a problémát járja körül, hanem a lehetséges és szükséges megoldásokat is keresi.
No kérem, megint egy jól megfizetett propaganda.
Mézes Miklós elvtársnak javaslom, hogy éles szemmel nézze meg - milyen határozott szín eltérés van a 3 gabona féle között
Bárki is vegyen boltokban csomagoltan, vagy kimérten: fizikai lehetetlenség, hogy ne vegye észre, ha a kölesben vagy a hajdinában ilyen lenne. 40 éve eszem ezeket. Sem én, sem egyetlen ismerős sem tapasztalt ilyet!
Felkérem Mézes Miklóst, hogy minimum 1 képpel, vagy valami hivatalos irattal támassza alá - ilyen hazánkban történt!!!
Kedves emberek! Egyetek e gabonákból minél többet!
Ez a köles.
Ez a hajdina.
Ez a maszlag.