Simon Judit finomsága - A Kanál forradalma műsorában
Elküldve: 2016. nov. 24., csüt. 5:06
India fő étele - Szabji.
Hozzávalók: 4 személyre
A sabji:
- egy kisebb fej karfiol
- 3-4 szem krumpli
- 1 cékla
- 2 dl borsó
- 2 répa
- 10 dkg spenót
- 1 füstölt tofu
- 2-3 paradicsom
- egy növényi tejszín, kókusztejszín
Köret:
- 3 dl basmati rizs
- kurkuma
- szezámmag
- olaj, só, víz
Fűszerekből:
- egy csapott mokkáskanál gharam masala, ugyanennyi, só,és római kömény
- egy késhegynyi kardamom, gyömbér, kurkuma, madras curry, őrölt görögszéna
- egy kis kanál fekete mustármag
- só, olaj
Elkészítése:
Ha ezek mind megvannak, akkor először a rizst készítem el. A 3 dl rizs az egy bögrényinek felel meg. Egy lábasban pici olajon megpirítom a rizst, ez nagyjából 2-3 perc, majd 2,5 szeres vízzel felöntöm, ízlés szerint sózom és hagyom főni. A szezám és a kurkuma csak akkor kerül bele, mikor már majdnem készen van. Ekkor beleszórok 2 evőkanál szezámot, lehet fekete szezám is és egy kiskéshegynyi kurkumát. Ezekkel jól átkeverem és fedő alatt hagyom bepuhulni a rizst.
Ezek után jön a sabji. A krumplit, a paradicsomot, a répát felkockázom. A céklát pici szálakra vágom. A karfiol rózsákra szedve, a spenót pedig szélesebb csíkokra vágva. Egy nagyobb edénybe olajat öntök, nálam ez most hidegen sajtolt repce. Előveszem a fűszereket, hogy kéznél legyenek. Egy kiskanálnyi fekete mustármagot elkezdek pirítani lassú tűzön. Az apró magok lassan óvatosan elkezdenek pattogni, ekkor még lejjebb veszem a tüzet vagy félre húzom kicsit az edényemet és beleteszem a többi fűszert, kivéve a kurkumát és a madras curryt.
Óvatosan még összepirítom lassú tűzön az illatbazárt és már dobom is rá a felkockázott krumplit, répát karfiolt, pici vizet is löttyintek rá, hogy tuti ne égjen oda a fűszerem. Majd jöhet a cékla, ami egyben a meglepetés is, mert gyönyörű rózsaszín lesz tőle az étel.
Én imádom, ha valaminek intenzív színeket tudok varázsolni egy kis csalafintasággal.
Tehát a zöldségek belekerültek az edénybe, kivéve a spenót. Felöntöm annyi vízzel, hogy teljesen ellepje a zöldségeket víz. Majd hagyom főni, egy kis sóval kiegészítve. Ha lassan puhulnak a zöldségek, akkor a spenót is és az összekockázott füstölt tofu is helyet kap az ételben.
Ezzel még nagyjából 5 percig összefőzzük, hogy megfonnyadjon a spenót is. Ezek után pedig jön az utolsó művelet, mégpedig a tejszín. Felöntöm a tejszínnel az ételt, átkeverem és készen is van a gyönyörű ciklámenes árnyalatú indiai finomságunk.
Rizzsel megágyazok a sabjinak és már ehetjük is. A húgom is jelen volt ennél az ételnél, szülinapi ebéd gyanánt. Nagyon ellenkezett, hogy ő nem eszik indiait,de végül, ahogy megkóstolta ellágyult és nagyon értékelte mégis meglepetés ebédjét.
Hozzávalók: 4 személyre
A sabji:
- egy kisebb fej karfiol
- 3-4 szem krumpli
- 1 cékla
- 2 dl borsó
- 2 répa
- 10 dkg spenót
- 1 füstölt tofu
- 2-3 paradicsom
- egy növényi tejszín, kókusztejszín
Köret:
- 3 dl basmati rizs
- kurkuma
- szezámmag
- olaj, só, víz
Fűszerekből:
- egy csapott mokkáskanál gharam masala, ugyanennyi, só,és római kömény
- egy késhegynyi kardamom, gyömbér, kurkuma, madras curry, őrölt görögszéna
- egy kis kanál fekete mustármag
- só, olaj
Elkészítése:
Ha ezek mind megvannak, akkor először a rizst készítem el. A 3 dl rizs az egy bögrényinek felel meg. Egy lábasban pici olajon megpirítom a rizst, ez nagyjából 2-3 perc, majd 2,5 szeres vízzel felöntöm, ízlés szerint sózom és hagyom főni. A szezám és a kurkuma csak akkor kerül bele, mikor már majdnem készen van. Ekkor beleszórok 2 evőkanál szezámot, lehet fekete szezám is és egy kiskéshegynyi kurkumát. Ezekkel jól átkeverem és fedő alatt hagyom bepuhulni a rizst.
Ezek után jön a sabji. A krumplit, a paradicsomot, a répát felkockázom. A céklát pici szálakra vágom. A karfiol rózsákra szedve, a spenót pedig szélesebb csíkokra vágva. Egy nagyobb edénybe olajat öntök, nálam ez most hidegen sajtolt repce. Előveszem a fűszereket, hogy kéznél legyenek. Egy kiskanálnyi fekete mustármagot elkezdek pirítani lassú tűzön. Az apró magok lassan óvatosan elkezdenek pattogni, ekkor még lejjebb veszem a tüzet vagy félre húzom kicsit az edényemet és beleteszem a többi fűszert, kivéve a kurkumát és a madras curryt.
Óvatosan még összepirítom lassú tűzön az illatbazárt és már dobom is rá a felkockázott krumplit, répát karfiolt, pici vizet is löttyintek rá, hogy tuti ne égjen oda a fűszerem. Majd jöhet a cékla, ami egyben a meglepetés is, mert gyönyörű rózsaszín lesz tőle az étel.
Én imádom, ha valaminek intenzív színeket tudok varázsolni egy kis csalafintasággal.
Tehát a zöldségek belekerültek az edénybe, kivéve a spenót. Felöntöm annyi vízzel, hogy teljesen ellepje a zöldségeket víz. Majd hagyom főni, egy kis sóval kiegészítve. Ha lassan puhulnak a zöldségek, akkor a spenót is és az összekockázott füstölt tofu is helyet kap az ételben.
Ezzel még nagyjából 5 percig összefőzzük, hogy megfonnyadjon a spenót is. Ezek után pedig jön az utolsó művelet, mégpedig a tejszín. Felöntöm a tejszínnel az ételt, átkeverem és készen is van a gyönyörű ciklámenes árnyalatú indiai finomságunk.
Rizzsel megágyazok a sabjinak és már ehetjük is. A húgom is jelen volt ennél az ételnél, szülinapi ebéd gyanánt. Nagyon ellenkezett, hogy ő nem eszik indiait,de végül, ahogy megkóstolta ellágyult és nagyon értékelte mégis meglepetés ebédjét.