Jó sors a lósors?

Állatvédelelm, akciók, tüntetések - Állatkinzás, állatok jogai - Vegetáriánus állatetetés

Jó sors a lósors?

HozzászólásSzerző: ancsapancsa » 2011. nov. 23., szer. 16:28

Dátum: 2007. augusztus 02. csütörtök, 09:00 Küldte: ancsapancsa


Versenylovak...

Nemes,csodálatos állatok.Gyönyörködünk szépségükben,gyorsaságukban,tapsolunk nekik nagy győzelmeik után,de sokan nem is gondolják,hogy a sorsuk nem mindig irigylésre méltó.


Fiatalon,kevéssel egyéves koruk után kerülnek a versenyistállóba.Gyerekek ők még akkor,mégis kis bokszokba kényszerítik őket,ahonnan naponta legfeljebb egy órára mehetnek ki.Társaikkal nem érinkezhetnek,magányosak,unatkoznak.Nincs játék,legelészés,csak az unalom van.Gyengék még,mégis lovas ül a hátukra.Sokszor durva módszerekkel,kényszerítőeszközökkel bírják rá őket az elvárt viselkedésre.Idő nincs,hogy megértessék velük,mi a dolguk.

A fokozódó terhelés tönkreteszi a lábukat,idegrendszerüket,sokan közülük nem jutnak el az első versenyig sem.

Kétéves koruktól versenyeznek.A galopplovakat szűk startbokszokba tuszkolják,sok nem akar bemenni az indítóállásba, akkor jön a verés vagy egyszerűen csuklyát húznak a fejére és betuszkolják.A futam alatt bőven kapnak az ostorral.A pálya talaja egyenetlen,gyakori a lábtörés,ilyenkor a lovat a baleset helyszínén elaltatják,rosszabb esetben jön érte a vágóhíd kocsija.

A legtöbb ló majdnem minden versenynap fut,ez az iszonyú stressz,terhelés hamar tönkreteszi őket.4-5 éves korban már öregnek számítnak a versenypályákon.

A versenyló sokak szemében csak addig érték,míg pénzt tud keresni,utána már csak teher,amire költeni kell.A vágólófelvásárlóknak aranybánya a lóversenypálya,mindig van áldozatuk.Ősszel,mikor az istállókban kell a hely az új csikóknak,a gyengébb képességű,de még egészséges,fiatal lovaktól is nevetséges összegekért szabadulnak meg.Ezek a fillérekért megvásárolt lovak legtöbbször lovardákba kerülnek.Olcsók,ha tönkremennek is könnyű őket pótolni.

A pálya sztár lovai közül is jópár végzi vágóhídon,tehát a jó teljesítmény sem mindig elég arra,hogy a versenylónak nyugodt öregkort biztosítsanak.

Nem irigylésre méltó az életük...

Néhány fotó:

hauteecole.ru
------------------------------------------------------
Re: Jó sors a lósors?
Küldte: giyandeva Dátum: 2007. augusztus 02. csütörtök, 09:43


Eddig se csodálkoztam az állatok sorsán - melyeket az ember a "szolgálatába" állított.

Ne higgye senki hogy jobb sora van egy verseny agárnak, vagy egy szánhúzó kutyának... vagy a sokmillió állat akiket csak a "húsáért" tartanak.

Én bizony kételkednék, hogy mekkora örömmel vannak azok a háziállatok melyek a paneltengerekben tengődnek vagy kikötve lánchoz, szűk boxokban,... Lehetne mesélni a henhelyek, állatkereskedések lakóinak sorsairól is.

(...)!!! Önző álat az ember...
Avatar
ancsapancsa
Írogat
 
Hsz: 69
Csatlakozott: 2006. aug. 26., szomb. 0:00


Re: Jó sors a lósors?

HozzászólásSzerző: ancsapancsa » 2011. nov. 23., szer. 19:16

Azért a panelban tartott(miért is rosszabb,mint egy ugyanakkora bérházi lakás?Mégis mindenki a panellal példálózik)kutyák sorsa messze nem olyan rossz,mint soké itt falun.
Láncon,tákolmány ólban vagy hordóhoz láncolva élik le az életüket.Sokuk még a kötelező oltást sem kapja meg,mert sajnálják rá az évi 3000 forintot.Mikor már nem kellenek,agyonverik őket.Meg akkor is,ha betegek,mert drága az orvos.
Sok buta,ostoba ember azt hiszi,hogy nagyon jó a kutyának a kertben,lakásban meg rossz.Az itteni kutyák nagy része ki sem mozdul életében a kertből.Vajon jó nekik egész életükben a zárt helyen?
Avatar
ancsapancsa
Írogat
 
Hsz: 69
Csatlakozott: 2006. aug. 26., szomb. 0:00

Re: Jó sors a lósors? II.

HozzászólásSzerző: ancsapancsa » 2011. dec. 5., hétf. 12:05

Dátum: 2007. augusztus 03. péntek, 09:00 Küldte: ancsapancsa


Lovas nemzet vagyunk....

Azoknak a lovaknak sem sokkal jobb az élete,akik nem ügető vagy galoppversenyeken futnak.Az emberiség rég rájött,mi mindenre használható ez a nemes állat.Modern korunkban nagy üzlet a vemhes kancák vizeletének gyűjtése.Nagy összegeket fizetnek értük gyógyszergyárak,változó korban lévő nőknek készítenek gyógyszert belőle.

A vemhes ló farára olyan készüléket erősítenek,ami a vizeletet gyűjtőedénybe vezeti.A ló lefeküdni nem tud,az ellés előtti utolsó időszakot kikötve,állva tölti.

A lovak vérét nagy mennyiségben veszik le,szintén gyógyszergyáraknak.Van olyan ló,akit hónapokig "csapolnak",utána megölik.

A lovardai lovak sorsa sem irigylésre méltó:nyáron,szezonban egész nap cipelik a hátukon a sokszor 100 kiló feletti "lovasokat",akik a ló szájába kapaszkodva póbálják megőrizni egyensúlyukat. Fájós hát,sebes száj,nyomorék lábak,feltört test,ez a lovardai lovak nagy részének sorsa.Egyes lovardákban divat,hogy szezon előtt megvesznek olcsó vágólovakat,szezonra feljavítják őket.Egész nyáron nyúzzák szerencsétleneket,nem baj,ha nyomorékká válnak.Ősszel mennek vissza a vágóhídra.Praktikus megoldás,nyáron pénzt keres a ló,télen nem kell etetni.Tavasszal aztán jönnek új áldozatok.Az egész évben üzemelő bérlovardákban ez nem divat,viszont azért ott is gyakran cserélődnek a hátasok.

Kevés olyan lovarda van kis hazánkban,ahol a lovak jó körülmények között,szakszerűen használva,pihentetve,boldogan élhetnek.Tisztelet nekik!

A lovak nagy része Olaszországban kerül levágásra horrorisztikus körülmények között odaszállítva.Állatvédő szóhasználat szerint az ilyen sorsra jutó ló olaszországi társasutazást nyer...

Több napos út összezsúfolva,összetörve,és a végállomás,a vágóhíd már megváltás.

Mostanában az újgazdagok közül sokan divatból,szakértelem nélkül vesznek lovakat.Nagyon kevés közülük,aki hozzáértő,lószerető személyzetet toboroz,akik jól ellátnák a lovait.Olcsó munkaerőt vesznek fel,akik italozók,hanyagok.A lovak hamar tönkremennek,mozgatva nincsenek,bár a ló nem szobadísz.A tulajdonos ekkor megunja az egészet,megszabadul a már csak gondot okozó állataitól.

A patinás,híres magyar ménesek közül pár magánkézbe került.Az évtizedek óta gonddal tenyésztett lóállomány szétszóródott,a megmaradt pár ló tragikus körülmények között tengődik.Ilyen helyre vendéget már nem lehet hozni,a lovak nem termelnek pénzt, körülmények tovább romlanak.

Lovas nemzet lenne a magyar?Nem úgy néz ki....
Avatar
ancsapancsa
Írogat
 
Hsz: 69
Csatlakozott: 2006. aug. 26., szomb. 0:00


Vissza: Állati jogok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron