Meddig él egy bálna?

Állatvédelelm, akciók, tüntetések - Állatkinzás, állatok jogai - Vegetáriánus állatetetés

Meddig él egy bálna?

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. dec. 9., pén. 14:13

Dátum: 2007. szeptember 24. hétfo, 04:05 Küldte: nawesh

A bálna, a tengerek királya akár 200 évig is élhet, ha hagyják... Vajon mennyi idős a legidősebb bálna, aki úszkál az óceánokban?

Vajon emlékeznek-e a bálnák? A XIX. Század utolsó negyedében egy ifjú (?) bálnát igyekeztek levadászni szigonnyal. A nyíl belefúródott az állat testébe, a gondos (?) vadászok még egy robbanótöltetet is erősítettek a szigonyra. Amely valószínűleg felrobbant. A bálna talán meg is sérült, de életben maradt. Felejtett vajon? Vagy ha meglátott egy hajót, messzire úszott?

Amikor megsebesült, még a Titanic sem létezett, India a korona ékköve volt, a Habsburg monarchia akkoriban annektálta Boszniát és a Vadnyugaton még kóboroltak szabad indián törzsek...

Azután eltelt több, mint egy évszázad. A bálnából tapasztalt öreg vízi élőlény lett, akinek kommunikációja bonyolultabb az embernél. (Az intelligenciája is biztosan nagyobb sok embernél). Közben már nem bálazsírral világítanak a legtöbb helyen, a világ emberségesebb része pedig egyezséget kötött, nem bántja a bálnákat.

Elég bajuk van így is: az élőhelyük egyre szennyezettebb, a telekommunikáció megzavarja a tájékozódási képességüket és szárazföldre vetődnek, "öngyilkosok" lesznek.

S a bálna egy évszázad után valahol Alaszka partjainál újra összefutott az Emberrel... S ezúttal az ember győzött. Ezúttal nem "tudományos" céllal történt a vadászat. Egy inuit falué lett a zsákmány. S mit nyert a tudomány? A tapasztalatot, hogy az ember soha nem képes a természet tiszteletére...

Forrás: http://gondola.hu/cikkek/54813 és MIX magazin


Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Állati jogok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron