Sérülékeny küldemény

Állatvédelelm, akciók, tüntetések - Állatkinzás, állatok jogai - Vegetáriánus állatetetés

Sérülékeny küldemény

HozzászólásSzerző: nawesh » 2012. jan. 1., vas. 18:59

Dátum: 2008. március 25. kedd, 03:05 Küldte: nawesh

Az ember, ha olyan "dolgot" küld el, mely sérülékeny, akkor vigyáz rá. Kivéve, ha állatokról, élő állatokról van szó.

Mikor e sorokat írom, már sok millió bárány (és egyéb állattestvérünk) kerül(t) a húsvéti asztalokra. Van persze valami morbid abban, hogy isten Bárányának szimbólumát az ember felfalja. Szakrális kannibalizmus?

Vajon mennyire gondolnak bele az emberek a hiper-szuper marketek húsos pultjai előtt, hogy a termék, melyet a kosarukba tettek, hogyan is kerül oda.

Pár évszázada a magyar alföldről hatalmas csordákat hajtottak Nyugat-Európába, lábon. Ma már, az autópályák korában ez természetesen elképzelhetetlen. Logikusan úgy gondolná az ember, hogy a vágóállatokat (milyen szép kifejezés) helyben leölik, feldolgozzák és hűtőkamionokban elszállítják nyugatra a húst. Ilyenkor, Húsvét előtt, pl. az olasz, görög piacra (hiába, katolikus vidék) majd 2 millió bárányt.

De nem. Modern karavánok indulnak útnak, állatszállító kamionok ezrei, telezsúfolva a szerencsétlen állatokkal.

Március 20-án a Fauna Egyesület http://www.fauna.hu/hu/index.html és a Fehérkereszt Állatvédő Liga http://www.feherkeresztliga.hu/ közösen demonstrált a hosszú távú élőállat szállítás megszüntetéséért.

A probléma, hogy az esetek nagy részében nem tartják be a minimális állatvédelmi előírásokat sem. Azaz nem pihentetik az állatokat, nem kapnak vizet, nem tesznek alájuk almot. Sokkal több állatot zsúfolnak be a kamionokba, mint amennyi kényelmesen elférne, így a rémült állatok összetapossák egymást.

Tucatnyian öltöztünk kezeslábasba, bárányjelmezbe és bezsúfolódtunk (teherautó helyett) egy mikrobusz hátuljába. Négyzetméterre számítva olyan zsúfoltan lehettünk, mint a bárányok a kamionokba. Ránk csukták az ajtót, a médiamunkások fotóztak bennünket, mi meg kezdtük rosszul érezni magunkat. Zsibbadtak a tagjaink, meleg volt és teljesen átérezhettük, milyen lehet szerencsétlen állatoknak.

A nemzetközi "Sérülékeny küldemény" kampány http://www.feherkeresztliga.hu/story.php?id=78

hosszú távú célja, hogy megszűnjenek a hosszú távú állatszállítások. Inkább helyben dolgozzák fel az állatokat (gazdasági szempontból megjegyezhetném, hogy ezzel munkahelyeket is teremtve) és a fagyaszott húst vigyék ki a külföldi piacokra.

Rövid távú cél, hogy szigorodjanak az ellenőrzések, hogy a kamionosok pihentessék az állatokat és humánusabbak legyenek a szállítási körülmények.

Miért Szegeden volt a demonstráció?

Mert Románia uniós csatlakozása óta nagy mértékben meg növekedett a városon keresztül az állatszállítások aránya. Valahol olvastam, hogy pl. Nagylak közelében hiába van egy kamionparkoló itatóval felszerelve, az állatszállító kamionok a legritkábban állnak itt meg. Sietnek úti céljuk felé.

Önkéntesként lelkesen vettem részt a demonstráción. Remélve, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk erre a problémára.

Vegetáriusként a megoldást viszont abban látom, hogy az ember önző és vak. Az állatokat pedig tárgyként kezeli.

Zajlik a "tíz millió aláírás az állatokért" kampány is. Már egy és negyed millióan aláírtuk. http://www.animalsmatter.org/

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Állati jogok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron