Van-e joga az állatoknak?

Állatvédelelm, akciók, tüntetések - Állatkinzás, állatok jogai - Vegetáriánus állatetetés

Van-e joga az állatoknak?

HozzászólásSzerző: nawesh » 2012. jan. 12., csüt. 10:54

Dátum: 2008. június 07. szombat, 04:05 Küldte: nawesh

Az állatok testvéreink. Csak éppen nem tudják elmondani, hogy mennyire mostohán bánunk velük. Két esztendeje indult el a „Tíz millió aláírás az állatokért" kampány.


Nagy feladatot vállat fel a WSPA, az Állatvédelmi Világszervezet: 5 év alatt tíz millió aláírást összegyűjteni az állatok jogaiért. Vajon van-e tíz millió ember, aki szeretne tenni az állatokért?

Sokan kérdezhetik, van ennek egyáltalán értelme? Aláírásokat gyűjteni? Én ugyan elfogult vagyok, hiszen lelkesen kampányolok az ügy érdekében már 2. éve, de látom értelmét. Feltételezve, hogy felnőtt, felelősségteljesen gondolkodó emberek írnak alá egy-egy petíciót, így hitet tesznek elkötelezettségükről egy ügy mellett.

Állatvédelem terén nagyon színes a paletta a Föld országaiban. Van, ahol szigorú állatvédelmi törvények léteznek, néhány országban külön állatrendőrség is létezik, akinek jogosítványa an elkobozni gazdájuktól az állatokat, ha kínozzák őket, vagy nem megfelelően bánnak velük. És sajnos sok országban az állatokat csak tárgyként, eszközként kezelik. Amely értékes, ha hasznot hajt és értéktelen, ha nincs benne pénz...

A WSPA kezdeményezésének célja, hogy az Emberi Jogok Nyilatkozata mintájára jőjjön létre egy Állati Jogok Nyilatkozata is. Egy vezérfonal, melyhez az ENSZ tagállamai csatlakozhatnak, mely ajánlásokat fogalmazna meg azzal kapcsolatban, hogyan is bánjunk za állatokkal.

Mondhatjuk erre, mit értünk el az elmúlt hatvan évben az emberi jogok terén? Az Emberi Jogok nyilatkozatát a II. Világháború borzalmai ihlették és a világháború vége óta nem volt olyan nap, hogy valahol ne dörögtek volna a fegyverek. Mégis!!! Ha ez a nyilatkozat sem lenne, sokkal több borzalom lene a világban.

Így ha létrejön az Állati Jogok nyilatkozata, biztosak lehetünk benne, hogy kevesebb állat fog szenvedni, mint manapság. A szervező, a WSPA úgy gondolta, hogy hatékonyabb, erőteljesebb lesz a kérése, ha sok-sok ember aláírásával támasztja alá. Egy globális kampányhoz sok támogató szükséges. Ezért tűzték ki célul, hogy 5 év alatt tíz millió aláírást gyűjtenek össze. Már az első hónapokban több, mint 300 civil szervezet csatlakozott a kampányhoz.

Magyarországona Fauna Egyesület koordinálja a 2006. júniusában indult kampányt. Civil szervezetem, a Jóga a mindennapi életben rendszer a 2006-os Sziget Fesztiválon, a Jógasátor programon csatlakozott a kampányhoz. Azóta már több ezren aláírták jógatáborokban, rendezvényeken az íveket nálunk is. (Ha valakinek szüksége van aláíró ívekre, írjon és küldök)

A petícióhoz on-line is lehet csatlakozni a http://www.animalsmatter.org/ weboldalon 2007 júniusában fél millió, tavaly Szilveszterre egy millió aláírás jött össze. Az egymilliomodik aláíró Costa Rica elnöke volt. Costa Rica jeleskedik a környezet védelmében is, de erről majd máskor.

Jelenleg túl vagyunk a másfél millió aláíráson (mikor e cikket írom: 1 507 884). A 2008. év végére a WSPA célja: 2 millió aláírás. Az állatokért!!!

Természetesen állatvédelem ügyében sokan mozgolódnak. A PETA honlapján szavazni lehet a legszexisebb vegetáriusokra (vegetárius=nem eszem meg az állattestvéreimet). Ausztriában börtönbe zártak több állatvédőt, melyről bővebben a Fórumban, Parika bejegyzéseiben lehet olvasni.

Szóval, sok még a dolgunk...

Emberi Jogok Nyilatkoaztáról: http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_Emberi_ ... ilatkozata
Fauna Egyesület: www.fauna.hu Jóga a mindennapi életben www.joga.hu

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Állati jogok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég

cron