80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. nov. 26., hétf. 15:13

Az elefántok szerintem a koplalást bőven bepótolják, ha van akkor esznek egész nap. -azért nőnek olyan nagyra. :D
Egyszer régebben találtam adatokat arról hogy mennyit eszik pl. az orrszarvú, elefánt, "hagyományos" ló, s ha jól emlékszem átszámítva közel annyit esznek mint az ember. De nekik kevesebb is elég, mivel a kalóriaigény nagyrészt attól függ, hogy mekkora a testfelszín. Egy ló például "kiterítve" kb 3x akkora mint az ember, viszont legalább 6-8x akkora súlyú. -tehát súlyra vetítve nem igényel annyit.
Na meg ugye az elefántok nem hóban vándorolnak, a nagy meleg is kevesebb kalóriát igényel. -de az biztos, hogy jobban bírják a koplalást és nem nyavalyognak ennyit. :D

Egyébként ha tehetjük nekünk is érdemes melegebb helyen lenni, vagy jobban felöltözni, ill. a kaját is test-melegen enni, mert akkor kevesebb kalória is elég. Még olyan tippet is hallottam fogyni vágyóknak, hogy jó hidegen igyák a vizet, mert azt a szervezet kénytelen lesz felmelegíteni s ez plusz energiát éget. -hogy mik vannak. :roll:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2012. nov. 26., hétf. 15:34-kor.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. nov. 26., hétf. 15:16

Kösz Szabi!
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. nov. 26., hétf. 15:37

Igen csak a zold lencseben sok a csiragatlo ezert kicsit toxikus. Jobb valasztas a beluga apro fekete lencse. Ez a huvelyesek kaviarja es nem toxikus hasonloan a mango babhoz mely szinte duzzasztva is mar eheto nyersen.
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: szabi0101 » 2012. nov. 26., hétf. 17:06

Jó tudni, köszi Iván, megpróbálom majd azt csiráztatni.
szabi0101
Írogat

Hsz: 61

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. nov. 27., kedd 10:36

Nagy mennyiségű nyers csíra (főleg a nagy szeműek, hüvelyes, gabonafélék) fogyasztásával egyelőre én egy kicsit óvatosan bánnék, ill mértékkel. (szerintem az ilyen csírák nem tartoznak az igazán könnyen emészthető ételek közé) A nyers krumplifélékkel meg főleg. -de ezzel nem azt akartam mondani, hogy főzzük meg a krumplit!!!!!!
Azért akárhogy is nézzük a természetben nem sok csírát találnánk.
Nemrég beszélgettem egy korunk béli embörkével aki többnyire csírákkal táplálkozik. -nagyon vékony volt.
Arra a kérdésemre, hogy mennyi kalóriát eszik, azt felelte, hogy nem számolta, de rengeteget eszik, többet mint egy mindenevő. Persze kérdés, kinek mi a rengeteg, de azért elgondolkodtató, hogy egy csomó kaja ellenére miért marad valaki "alúlsúlyos". -vajon miért nem tudja jobban beépíteni a sok nyers kaját?
Attól, hogy valaki szép vékony, még nem biztos, hogy mindent jól csinál.
Általában ha a nyerseken élő elkezd egy kis kenyérfélélt enni akkor látványosan növekedni kezd a súlya. Vannak akik ezt mindenféle hormonális hatással magyarázzák, de szerintem az egyszerű oka inkább az, hogy a szervezet könnyen felhasználható, és beépíthető táplálékhoz jutott. -nem kéne annyira túlbonyolítani. Persze nem a kenyér a megoldás, hanem továbbra is a nyers könnyen feldolgozható étel: az édesgyümi. -no meg persze a zsenge zöldek.

Tehát szerintem attól, hogy valami nyers, még nem biztos, hogy egészséges, hogy jó nekünk, hogy megfelelően táplál minket.
Érdemes újra átlapozni Howell enzimtáplálkozás c. könyvét is, az enzimekről meg az enzimgátlókról.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. nov. 27., kedd 13:18

Mit ír Hovell ezekről?

:D
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. nov. 27., kedd 15:52

Szia Iván! :D

Pontos részletekre nem emlékszem, (már régen olvastam) de a lényeg az, hogy az ilyen nyers magok (hüvelyesek, gabonafélék, olajos magok is) jelentős mennyiségben tartalmaznak enzimgátló anyagokat.
Ezek az anyagok csíráztatás hatására fajtától függő mértékben inaktiválódnak. -valamelyikben teljesen lebomlik, míg másokban marad, ahogy te is írtad a lencse esetében.
Ezekkel az enzimműködést gátló anyagokkal -ha sok van belőlük-, a hasnyálmirigy kénytelen "megküzdeni" oly módon, hogy lényegesen több enzimet fog termelni, hogy ezeknek a hatását "felülírja". -ez idő előtti kimerülését okozhatja.

Állatkísérletekben a nyers maggal etetett állatok, gyengék betegesek voltak, nem fejlődtek rendesen. De ezek gondolom nem csíráztatott magot ettek, hanem sima nyerset. -ami sokkal rosszabb.

Szóval nem azt mondom, hogy ne együnk csírákat, csak szerintem még nem tudni pontosan, hogy nagy mennyiségű fogyasztásuknak pontosan mi a következménye.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. nov. 27., kedd 22:03

Howell könyvet én is rég olvastam, nem is tudom hova tettem, érdemes újraolvasgatni.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. nov. 28., szer. 0:30

Ma csináltam egy hidrogén peroxidos koktélt. :) Az összetevőket nem nagyon készítettem elő, csak beledobáltam. Volt benne fejes sali, paradicsom, fehér hagyma, Kalifa aszalt füge, citrom. Érdekes kísérlet volt. A saláta pezsgett a legjobban, utána a hagyma, citrom, paradicsom. Az aszalt füge csak lesüllyedt az aljára, mint egy döglött hal, és nem történt vele semmi. A saláta (annak is inkább a szárrésze) nem csak láthatóan, hanem hallhatóan is bugyborékolt. A paradicsomot inkább csak körülvették apró buborékok. Viszont valószínűleg tényleg hatásosabb lenne lefagyasztani és összezúzni a nyers zöldségeket tesztelés előtt, hogy az oldat jobban hozzáférhessen a sejtekhez. Én most csak beledobáltam pár darabot. Datolya sajna most nincs itthon, de nemsokára azt is letesztelem. :D
Yoli
Törzsvendég

Hsz: 230

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. nov. 28., szer. 8:53

Kösz, érdekes. Vettem én is bio datolyát a hétvégén egy kartonnal. A fele nagyon finom lágy, azokat szeretem. A másik fele meg elég száraz. Véleményem szerint ezt is ügyesen keverik, a jót a gyengébbel.
A datolyák egyébként most már látom nem nyersek, a bio datolyát még érdemes lenne hidrogén peroxidozni.
Én is végeztem egy kísérletet, és arra a következtetésre jutottam, hogy az enzimek nagyon érzékenyek. Termoszba tettem egy éjszakára kéz meleg vízbe, amit még bír a kéz, de forró, beluga lencse és mangó bab keveréket, majd reggel kitettem csírázni. Egyenlőre még nem nagyon indul, nyersen már indulna. Látok a mangó egyes részein csírakezdeményt, de az se az igazi, és a lencse még meg se moccant. Még csíráztatom 2 napig, ha nem indul el, akkor kuka. Szóval a forró víz, ha ilyen hatású, akkor milyen a főzés.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. nov. 28., szer. 9:09

Szerintem is érdemes újraolvasgatni a régi könyveket, mert ha van már az embernek pár éves tapasztalata a nyersek terén akkor az olvasott információkat jobban össze tudja rakni. -meglesz az a bizonyos "áhhá élmény" :D

Eszembe jutott egy egyszerű, bár kicsit mégis nehézkes tesztelési mód. -de sokéves nyersevőnél már lehet, hogy működik.
Ha ugyebár főtt kaját eszünk, akkor a szervezet kénytelen magasabb fokozatba kapcsolni, jobban "felfűteni a kazánt". A szervezet emeli a testhőmérsékletet, gondolom amiatt is mert így az emésztőenzimek aktívabbak lesznek, hogy pótolják ami a kajából hiányzik.
Szóval ha az evés után eddig nem tapasztalt melegséget érzünk akkor könnyen lehet, hogy nem volt minden nyers. Jól mondta Iván, hogy Ő óramű hideg testtel akar lefeküdni. :D -mert ha hőkezelt is volt a kajában, akkor könnyen lehet, hogy éjszaka lerúgjuk magunkról a takarót.
Persze a diófélék még nyersen is jobbam "melegítenek", mivel macerásabb az emésztésük, ezért valószínűleg hosszabb távú kísérletezésre lesz szükség. :roll:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. nov. 28., szer. 18:50

A csírakísérletem döglött magot jelez. A beluga lencse még csak meg sem indult, a mangó meg szinte áll. És kezd büdösödni.
Ilyen rohadó belünk lesz a hőkezeltektől Az élet viszonylag alacsony hőfokon is sérül ezek szerint. A datolyák rohadó cuccok sajna.
De a súlyos a test belső válasza. Ugyanis a vese az nagyon nem bírja, és tiltakozik. Ezt csak az képes felismerni, aki hosszú éveket lenyomott a tiszta nyersben. És ilyenkor rádöbbenünk a megváltoztathatatlan, kicsit szomorkás, mégis örömtelki felismerésre újra és újra. Ok, nincs mit tenni, inkább marad a „fakéreg”, mert ideges leszek, frusztrált és mérgezett, ha hőkezelt méreggel kell küzdenem, megismerem a vesetájékom, amit normál esetben mosolygó észrevétlenségben és kövér elégedettségben pihent.
És ilyenkor kristálytisztán rádöbbenünk ismét, hogy 2 dolog áll fenn. Vagy maradok a nyers úton kizárólagosan, vagy félre lépegetek, és a testem büntet, s a vibrantság valóban véget ér számomra.
Ezért lehetetlen a vibrant szint, mert a félrelépésekkel a test mindig csak maga után szalad. 1 félrelépés legalább 4-5 napos tisztulást feltételez. Nem egyenes az arány.
A dolog bizony véresen komoly. Mosolygunk ezen, csakhogy sötét a kép, de nagyon. Ugyanis az a hőkezelt falat, az valóban gyilok, mert nem testbe való, nem test konform anyag lesz a hőkezelés által. Ez a falat teljesen elrontja a testkémiai ideális működésünket és folyamatos szennyezést és fenyegetettséget jelent szerveinknek. A szenzibilis test márpedig megismeri a vibrant élményt, amikor a test egy db szellentés nélkül, óramű módon működik iszonyú boldog, hideg, könnyedt, megelégedett és hatékony működésben. Igen ám csakhogy ehhez rend kell, önuralom és fegyelem. Rend abban, hogy monodietatikusan, nyersen és csak a nekem valókat eszem. Mert a természet ezt szeretné közölni felém, amikor felkínálja számunkra az ételeket. Kár hogy megismertük a konyhatechnikát, mert ezáltal romlottak lettünk és állandóan csábulás kábulatában agyalunk, meg azon, hogy testidegen ételeket mégis hogyan tudnék megenni kíméletesen puhítva azokat. Pedig ezt a gondolkodást ki kell dobni. Persze ha nem ismernénk a régi „finomságainkat” akkor nem agyalnánk ezeken a dolgokon. Szerencsére a vibrant test megutáltatja velünk a régi életünket. Ha nem ezt érzed, akkor menned kell tovább, hogy a tested átélje a vibrant szintet, ahol megérzed ezeket, és megutálod a régi táplálkozásodat, megérted azok rendkívül káros voltát.

És megtudod a lényeget, magyarán a tiszta gyümitáplálkozás kizárólagosságánál egyszerűen nem létezett, és soha nem is fog létezni boldogabb út számunkra, emberi faj számára.

A feladat a nyers kulinaritásunk emelése a változatosság, és a nyers kompromisszumok bevetése.
Mindent lehet csinálni, csak élő legyen az étel, nem lehet halott, az nem érhet a szánkhoz, mert rohadó teste rohadtá teszi bensőnket és szétrágja, mint egy kis féreg.
Ezért utáljuk azt a hőkezelt mérget. És sajnáljuk azt, aki ezekkel él.
Ária test lényege, a hőkezelt cucc teljes kizárása, ezt nagyon, de nagyon jegyezzük meg. Ez a kulcs a boldog, hosszú életnek.
Valójában azonban nagyon egyszerű a képlet, amin nem is kéne tovább agyalni már, csak mindig elfelejtjük az arany szabályokat.
Bő, változatos gyümi és zöld. És időnként 1-2 unciányi ehető mag.
Igyekezzünk erre tendálni, s ne hagyjunk a csábításoknak. Aki pedig elég messzire ment, mint én, az azonnal meglátja a különbséget, és azonnal be is látja, hogy semmi értelme másként is táplálkozni, többet akarni, mint amire a testbiológiánk képesít minket, ugyanis azonnal jó kis büntetésben részesülünk. Szerencsére a test érez, és az igazán jól működő test meg ráadásul helyesen is érez, és ha kisfőnököt akarunk játszani jól megszívat, mert főnök csak a testünk lehet, aki előtt meg kell hajolni, és engedlmeskedni kell kívánalmának és akaratának.

És a másik, nem kell mindig enni. Sok esetben napi 2 evés is elég, és akkor szerencsére nem is fér bele sok minden, csak a lényeg, amire szükségünk van.

Igen, időnként besokallunk, sok a cukor mondjuk, unom a gyümit mondjuk. Csakhogy becsüljük meg, de nagyon, hogy csak és kizárólag az adja fő étkünket, mert annak tisztasága és testkonform volta semmi mással még csak össze sem mérhető. Hagyatkozzunk tiszta édes nedvükre, s adjunk hálát az úrnak, hogy ilyen szűzies étellel táplálhatjuk testünket.

VE.
Bő, változatos gyümi és zöld.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. nov. 28., szer. 19:56

Napközben kicsit gondolkodtam ezeken az enzimeken. :D
Valószínűleg a test akkor is magasabb fokozatba kapcsol, ha csak nyerseket ettünk, viszont nem volt jó a párosítás, összeettük valamit stb.
Tehát minél több munkával látjuk el, annál több munkást (enzimet) kell mozgósítania.
(gondolom nem konkrétan a testhőmérséklet emelése a cél, erre csak az enzimaktivitás növelése miatt van szükség)
Ha ez így van akkor ez is alátámasztja azt az állítás, amit Iván is gyakran hajtogatott, hogy nem közvetlen a kaja fűti a testet. Amelyik kajáról azt hisszük, hogy nagy meleget ad az lényegében csak kikényszeríti a szervezettől, hogy nagyobb hőmérsékletre kapcsoljon, mert csak így -több enzim segítségével- tudja megemészteni.
Biztos mindenki látott már paprikás csirkét nokedlivel bekajáló embert, aki a kaja után nem győzte törölgetni a homlokát.
A hőmérséklet növelésével nő az enzimaktivitás (ez történik láz esetében is) viszont ezzel az a nagy bibi, hogy ilyen esetben lényegesen gyorsabban elhasználjuk az enzimeinket. -aztán vége. (ugye a gyümölcs is ezért érik be könnyebben melegen, de gondolom ezzel nem mondtam újat)
Howell könyvében is vannak ilyen állatkísérletek. -na majd előkeresem.

Erről jut eszembe a jó kis pájinka melegítő hatása. :hmm: Ha jól tudom az alkohol lebontásához is sok enzim kell. :roll: Igazából nem tudom, hogy az alkoholisták hasnyálmirigy problémáinak mi az oka (nem kutattam a témát) de ezekből kiindulva -így laikusként- nem tartom kizártnak, hogy ez is nagyban belejátszik. De az is lehet, hogy hülyeséget beszélek. -ez esetben elnézést!

Iván egyébként örömmel hallom, hogy a csíráid már ilyen aránylag kis hőfokon is kipurcantak. :D
Mert ez is azt erősíti, hogy nem lehet az enzimekkel "szórakozni".
Ha kiderült volna, hogy akár a 100 fokot is bírják, akkor már fel is tettem volna a krumplit. - csak viccelek! :D

Szép estét! :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2012. nov. 28., szer. 21:25-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. nov. 28., szer. 21:02

Yoli, lehet, hogy az enzimaktivitás attól is függ, hogy mennyire érett az a valami amit vizsgálunk. -talán a paradicsom (mint gyümölcs) már jobban be volt érve.
Howell is azt mondja, hogy minden ételben (legyen akár állati vagy növényi) megvannak azok az enzimek amik a megemésztésükhöz szükségesek, tehát önmagukat képesek megemészteni. -ez oké.
Pl. az éretlen banánban az érés során az enzimeknek köszönhetően szépen lebomlik a keményítő s valószínűnek tartom, hogy a "munka" vége felé az enzimaktivitás csökkenni fog, s talán az enzimek is lassan lebomlanak.
Csíráknál is az elején magasabb, majd a napok múltával gyengül az enzimek tevékenysége.
A tatárbifsztek is a húsban lévő enzimek miatt puhul meg.
Az is lehet, hogy nem is konkrétan az ételekben lévő enzimekre van szükségünk, hanem olyan kajára amit már az enzimek megemésztettek, tehát ami már csak fele annyi munkát igényel az emésztőrendszerünktől. -szóval nem biztos, hogy baj, hogy nincs már bennük annyi. Lényeg az, hogy a táplálkozás minél kevésbé merítse le a saját enzimkészletünket.
Tehát ha megeszünk egy 100% -osan beérett banánt nagyon kevés enzimmel, akkor nem biztos hogy rosszabbul járunk mintha egy sok enzimet tartalmazó de még csak 80%-os érettségű banánt ennénk. :roll: De most csak találgatok! :D

Esetleg meg kéne próbálni egy éretlen almát, meg egy érettet, hogy van-e különbség. -vagy akár banánt.
Valószínűleg egy fonnyadtabb saláta sem fog úgy pezsegni, mert annak az előemésztése már előrehaladtabb állapotban van. -bár ezt meg amiatt nem érdemes megvárni, mert idővel pl. a vitaminok is elbomlanak. -hm :hmm: mindenesetre érdekes dolgok ezek.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. nov. 29., csüt. 2:46

RAtti, le fogom tesztelni az éretlen és az érett banánt (bár asszem, mindegy, hogy melyikben van több enzim, úgyis az érett a nyerő :lol:). Olyan véleményt is olvastam egyébként, hogy a gyomrunknál tovább nem is jutnak a kajával bevitt enzimek, mivel a savas közegben elhalnak. Szóval ha csak a kalória hiányzik, nyugodtan tedd fel a krumplit. :)

A Zenubiában van új fajta deglet nour, lefényképeztem mindkét fajtát, bal oldalt a régi, jobbra az új. A új mérföldekkel jobb, eszméletlenül finom, de drágább is egy kicsit, de még éppen megéri... talán. :hmm:
Nem tudom, hogy mennyire számít, de leteszteltem. :lol:
Yoli
Törzsvendég

Hsz: 230

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10