80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 1., szomb. 9:13

Nálam a vezető banánmárkák a következők :D :
S.C.B. , Bouba, Turbana, Dole, Chiquita (bár e két utóbbi felénk elég ritkán van) -ezekbe még nem nagyon csalódtam. De néha pár névtelen banán, vagy a Spar-os banán is meglepően jó. Én is javulást tapasztalok ezen a téren.
Persze lehetne jobb is a helyzet, meg tisztességesebb is, de ezen már nem "mérgelődök" (legalábbis egyelőre), az állati termékek ipara s más egyéb élelmiszeri "zsiványságok" ennél sokkal nagyobb károkat okoznak.
Ha hagyományos kajákat ennék akkor vajon milyen célt támogatnánk? :roll: -meg milyen cégeket? -meg aztán a gyógyszergyárakat.
Az önellátás irányába kellene elmenni, amit lehet magunk előállítani. -s egyre kevésbé függeni a különféle cégektől.
A gond csak az, hogy sajna a gyümölcsfák sem nőnek meg máról holnapra. -addig meg ez van.
Bár a kaki szilvánk (3 éve ültettem) idén már termett kerek 4 szemet (aránylag kicsiket, de nagyon finomat) :D -nem szarozott, egyik ága végén hozta ezt össze.
Bebugyoláltuk tetőtől talpig, hogy ne fázzon meg, s remélem jövőre még jobban produkál. :D
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. dec. 1., szomb. 18:25

Szia Ratti!
Kezdek rád irigykedni a khaki miatt..
Nálunk a piacon éppen a legjobb állapotban levőket 60 Ft-ért lehetett venni. Gyorsan bevágtunk belőle néhányat. Sajnos a kintiből csak az alany hajtott ki, de az is hozhat ehető gyümölcsöt, viszont még nagyon gyenge. Betakartuk, és talán tavaszra az egyik ága a föld alatt kigyökerezik,akkor vissza tudom telepíteni a növényházba, aztán oltom ha kell. Többet nem rakom ki, vagy a fene tudja... Van egy pár japán naspolyám, amiből egy nagy már termett is, de jó volna eladni valahova, ahol több a hely, mert már itt túlnőtte magát. Nemsokára virágzik és fantasztikus illata van, de be kell porozni, mert ilyenkor nincs rovar. Ha el tudna menni tőlünk, akkor vígan elférne a khaki, és telezabálhatnánk magunkat. Mikor még bent volt, a legtöbb 45 db. ami volt rajta, de a súly miatt letörött egy ága és utána következő évben nem termett, ezért szántam rá magamat, hogy kitelepítsem, és ez lett a vége.. Annak ellenére, hogy kevés volt a földje és vékony a törzse, nagyok voltak a gyümölcsei.Egyébként pedig, ha jól emlékszem nem is kellett beporozni, mert valamikor májusban hozza a virágait.
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. dec. 1., szomb. 18:39

Ratti!
A hiányérzet elsősorban a tudatban fészkelő régi érzések maradványa. Erről szilárdan meg vagyok győződve.
Vagy nem elég a zöld. Nálam már az olajos mag teljesen kiesik és még mindig semmi jele az ízületi gyulladásnak. Csak annyi van, hogyha nagy a megterhelés, akkor 2 napig érzem azt az ízületet, aztán elmúlik. De azt hiszem, ez még a 10 éves emberpalántáknál is így van...
Ezért a hiányérzetnek jelentkezni kéne az olajos magok esetében, még sincs ilyen. Egyedül a repceolaj van egy kevés, de az nem okoz gondot. Tavaly megfigyeltem, hogy 1-2 szem dió után is jött a fájdalom, de a szokványos mandula-mogyoró szemezgetés még erősebben visszaütött.
A zöldségek egyébként is jó sokáig emésztődnek, és a gyümölcs-paradicsom-zöldség sorrend miatt a gyümölcs szériában váltogatom az édeseket és a savanyúakat, ezért semmiféle hiány, vagy éhség nincs. Szóval nem értem, mi lehet az a vágy a "másfajta" étel után. Igaz ugyan, hogy el tudnék még képzelni egy sor olyan gyümölcsöt, ami ismeretlen számomra, de finom és pl gyakran, sok bock choyt, (mindig elfelejtem hogy kell írni..) mint levelet, de nem megyek a falnak, ha nincsenek.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 1., szomb. 19:32

Szia Gábor!

Szerencsére nincs komoly hiányérzet, ezért is mondtam Ivánnak, hogy csak úgy általánosságban kérdeztem, és nem egy "konkrét eset" kapcsán.

A khakid elfagyott azért nem hajtott ki? -takartad télen?
Én is gondolkodtam hogy betakarjam, mert már elég nagy, de aztán inkább biztosra mentem. -ha már terem rendesen és újra feléd járok, viszek kóstolót. :D
Az alany valószínűleg Virginia, vagy lótuszszilva. -asszem ezekre szokták oltani.

A japán naspolyának a kézi beporzása, hogy néz ki? -módjuk egy finom kis ecsettel megbirizgálom :D belül a virágot aztán jóvan, vagy ennél azért komolyabb?
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2012. dec. 2., vas. 10:23

Szia Ratti!
A beporzás kis ecsettel, amit egy hosszú pálcára kötök. Nem mindig jön be, de eddig ezt próbáltam.
Az első esetben nekem is hozott virágot és olyan termésta datolyaszilva, mikor kiraktam (hüvelykujjnyi vastag volt a törzse) ami aztán lehullott, miután átvészelt egy telet. De a következő tél már kinyírta. Az volt az alapbaj, hogy az oltást nem takartam be... Tehát az oltás felett kell lennie a földnek is. Ciki - szoktuk ilyenkor mondani. Hülyeség - egyszerűbben fogalmazva. Most aztán küzdhetek! Szerencse, hogy egyáltalán kihajtott valami. De az aztán fagytűrő, mert a tavalyi hideg telet is átvészelte. Olvastam már olyanokat is, hogy néha az alany finomabb, bár lehet, hogy kisebb gyümölcsöket hoz, de sokat, mint általában a khaki. A növénynek az tett jót, hogy az áztatott zöldeket, főleg gyümölcsöket tartalmazó lével locsoltam. Azt mondják, hogy a diólevél is savas kémhatású, ezek szerint annak komposztja jó a savasakat szerető fáknak. Mivel itt nagyon meszes a talaj ez egy állandó feladatot jelent.

Egy kis olvasnivaló:
http://kovigabor.tulelo.hu/
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 2., vas. 19:21

Kösz Gábor!
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. dec. 3., hétf. 19:55

Kipróbáltam a fagyasztást. Meglepően jól puhít. Olyan lesz a zöldség tőle, mintha megpárolták volna. A brokkolit simán lehet enni, még nyúzás nélkül is, és kitűnő puha. Kicsit édeskés lett, lehet a cellulóz szétesett egyszerűbb keményítőre. Télen ez jó alternatíva időnként a krucik fogyasztására (brokkoli, karfiol, kelkáposzta, kelbimbó). Ezek nagyon tápdúsak, csak nyersen szinte ehetetlenek.
Yoly, érdekes lenne kipróbálni a fagyasztott cucc pezseg e felengedés után a peroxidtól.

:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. dec. 3., hétf. 20:07

Részlet Graham könyvéből.

.....Az jó, ha fagyasztott terményeket eszem?
A növényi ételek a fagyasztás során bizonyos mértékben megsérülnek.
A fagyasztás szétfeszítheti és szétdurranthatja a sejtfalakat,
és az ennek hatására bekövetkez oxidáció csökkenti az étel
tápértékét. A diófélék és olajos magvak, amik át tudnak telelni,
kevésbé sérülnek a fagyasztás során. Általában minél alacsonyabb
egy teljes érték étel víztartalma, és minél magasabb a
zsírtartalma, annál jobban bírja a fagyasztást.
Zöldségek és gyümölcsök esetében minimalizálni kellene
a fagyasztott termékek mennyiségét, de nem feltétlenül kellene
beszüntetni ezt a gyakorlatot, mivel ez a tartósítási mód károsítja
legkevésbé az ételeket (különösen akkor, ha hűtőládát használnak
erre a célra és nem a kombinált hűtő mélyhűtjét). A fagyasztás
egyik nagy elnye a többi tartósító eljárással szemben,
hogy fagyasztás során nem keletkezik semmilyen ismert toxin,
vagyis méreganyag......

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 4., kedd 9:53

A brokkolira meg a karfiolra én is kíváncsi lettem, hétvégén lehet, hogy én is kipróbálom. :D
Az oké, hogy puhább lesz de vajon azokkal a durva rostokkal mi lesz amik a bélrendszer számára nem annyira kedvezőek. -gondolom ezek csak szétválnak egymástól, de nem bomlanak le. Bár tök mindegy, olyan sokat úgysem eszünk belőle.
Szerintem nem a cellulóz esett szét keményítőre, hanem az a kis mennyiségű zöldekben lévő cukor kiszabadult a cellulóz "fogságából".
Ha a salátát jó sokáig rágjuk az is egy kicsit édeskés lesz.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 4., kedd 10:23

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni a véleményeteket a "zsírpárnával" ill. annak felszámolásával kapcsolatban.
A helyzet az, hogy sikerült a 811-en egy kis pocakot növesztenem. Ami ha úgy nézzük végül is jó hír, de most inkább szeretnék tőle megválni.
Arra gondoltam ha csupán csak visszafogom a kalóriát, akkor vajon mi történne. (tudom, hogy a sport is nagyon fontos de a jobb megértés kedvéért most maradjunk ennél a megoldásnál)

"Fitnesz berkeken" belül az az elfogadott nézet, hogyha ugye több a bevitt kalória a szükségesnél, akkor az szépen lerakódik.
Viszont ha ettől a zsírtól szeretnénk megszabadulni, akkor nem elég pusztán kevesebbet enni, koplalni, (mert ilyenkor inkább csak az izomzat fog leépülni) hanem aerob sportolásba kell kezdeni, hogy a zsírtól megszabaduljunk. (emelkedett pulzusszám, zsírégető zóna stb.)
Eddig én is ebben a hitben voltam, de most hogy jobban elgondolkodtam rajt, ez így nem igazán logikus.

A természetben ha egy állat többet eszik akkor ugye ő is kicsit meghízik, s így tud tárolni a szervezete tartalék energiát arra az esetre, ha beállna egy táplálékban szegényesebb időszak.
Tehát ha egy állat nem jut elég élelemhez akkor elkezdi felélni a tartalékait amit elraktározott. -ez oké.

Táplálékszegény időszakban az állatok ahelyett, hogy heves aerob tevékenységbe kezdenének a raktározott zsír mozgósításának céljából, inkább visszafogják az aktivitásukat, hogy takarékoskodjanak az energiával. És először szépen felhasználják a zsírt s majd csak ezt követően az izmot, s eztán kezdenek csak legyengülni. -legalábbis így leenne logikus, nem pedig fordítva.
Nem látom életszerűnek, hogy pl. egy majom ínséges időszakban elkezdjen futkározni a vadonban azért, hogy a szervezete felhasználhassa a zsírként raktározott tartalék tápanyagot. Ennek amúgy nem is lenne sok értelme, hiszen azt a pluszt amit ebből a zsírból nyerne, azt a futkározással el is használná. (szerintem ez csak a modern embernél divat, hogy azért fut, hogy a zsírtól megszabaduljon)

Valahogy teljesen logikátlannak tartom azt is, hogyha mondjuk átlagos napi tevékenység mellett "bőség" idején valaki többet eszik egészséges nyers kajákból, és ez zsírként tárolódik, akkor fordított esetben, (tehát "ínség" idején) ugyanilyen napi tevékenység mellett a szervezet a zsír helyett az izomzatot használja fel először.
Azt gyanítom, hogy csak a hagyományos ételeken felhalmozott, makacs, méreganyagokkal teli zsírpárnától ilyen nehéz megszabadulni, s ilyenkor koplalás esetén is inkább felemészti a szervezet az izmait mintsemhogy a zsírtól megváljon.

Iván ha jól emlékszem valamikor régen Te is írtnál hasonlóról, szóval, hogy a 811-en a szervezet könnyen tud tartalékot is képezni, de ha úgy van gond nélkül meg is tud tőle válni, nem úgy mint egy makacsul ragaszkodó hagyományos kaján összegyűlt pocaktól.

Ha így van, és jó az elképzelésem, akkor egy 811-es akár plusz mozgás nélkül is, csak a kalória csökkentésével (rövid böjt, kis koplalás), meg tud szabadulni a zsírpárnáitól anélkül, hogy az izomzatát komolyan veszélyeztetné (persze amíg van rajt zsír), s ez egy újabb érv a 811 mellett. :D
Nem tagadom eddig nem nagyon szerettem huzamosabb ideig "éhes állapotban" lenni mert tartottam attól, hogy a nehezen megszerzett kilók veszélybe kerülhetnek. -de talán így ettől sem kell tartani amíg van rajtunk "egészséges felesleg".

Még annyit, hogy ez az iromány nem a sport ellen akart szólni, szóval a mozgást továbbra se hanyagoljuk el! (bár erről is van egy elképzelésem, de erről majd legközelebb :D )
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. dec. 4., kedd 12:41

Nem kell visszafogni a kaloriat. Ugyanugy kell enni es mozogni kell hasizom gyakorlatokat vegezni stb.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 4., kedd 14:02

Bocs Iván de nem ez volt a lényege a mondandómnak. -megint félre lett értve. :?
Pedig már nem tudtam részletesebben leírni. -na mindegy lehet, hogy én fogalmaztam rosszul.

Nem csak a zsírpárnák eltüntetése a lényeg (a böjtölést is írhattam volna példaként), azt próbáltam volna elmondani, hogy egy hagyományos kaján illetve egy egészséges nyers kaján lerakodott zsír valószínűleg teljesen máshogy működik, és kíváncsi lettem volna, hogy az elmondottak alapján vajon Ti is erre a megállapításra juttok-e. :roll:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. dec. 5., szer. 0:36

Biztos vagyok benne, hogy a 811-en felhalmozott zsír más, mint a normál étrenden, de hogy a leadás könnyebb-e az egyiknél, mint a másiknál, abban nem vagyok biztos, én legalábbis nagyon hamar megszabadultam szinte az összestől az első néhány hónapban, de valszeg genetikától is függ. Érdemes a leangains.com oldalt olvasgatni, ha megy az angol, mert elég jók a cikkek, rengeteget foglalkozik a böjt hatásaival, és a böjt módszerével közöl egy útmutatást is az izommegtartáshoz és a zsírégetéshez (google: leangains guide), mégpedig ultranehéz súlyokkal történő edzés mellett. Azt olvastam egyébként, hogy a nagyobb izomtömeg gyorsítja az anyagcserét, mivel több energiát igényel, ezáltal is jobban "égeti" a zsírt, szóval a pocaknövekedés a túl kevés izom jele is lehet. :) Ez az oka annak is, hogy a szervezet az izmot építi le előbb, mert ha sok van belőle, az sok energiát igényel. Szóval ez van. Ha az ember jól akar kinézni, folyamatosan gyúrni kell. :D
Yoli
Törzsvendég

Hsz: 230

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. dec. 5., szer. 8:55

Sportolni kell, hogy a zsír izommá égjen. Nekem is volt 3 éve pocakosodó fázisom, meg tokásodó is a gyümölcscukor könnyű egészséges mobilraktárakban raktározódik, a test ilyenkor a télre is készülhet ilyen raktárak képzésével. Aki izmosabb , az egyúttal edzettebb, mivel azért van több izma mivel többet dolgozott érte. És aki izmos az egészségesebb is egyben még a 811-en belül is. Van vibrant és van vibrantabb egészség.

A kelkáposzta nehezebben fagy meg, de szépen megüvegesedik az is , s teljesen puha lesz. A kelbimbó is hasonló.
Fel kell dolgozni a cuccot fagyasztás előtt. Mosás, darabolás, szétosztás,zacskózás, fagyasztás.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 5., szer. 13:23

Skacok igazatok van, mint mondtam mindössze csak arra akartam rávilágítani, hogy nyers kaján valószínűleg még az elraktározott zsír is "jobban" működik, egyszerűbben mobilizálható.
Az állatvilágban az ily módon felhalmozott tartalékot, könnyen és aránylag kis izomveszteséggel tudják felhasználni. Ellenben ha egy hagyományos étrenden elhízott ember visszafogja a kalóriákat akkor inkább csak az izma fogy, a zsír meg szinte meg sem moccan. -gondolom ehhez a makacs ragaszkodáshoz a zsírban tárolt méreganyagok is belejátszanak.

Szóval nem a sport alól akartam kibúvót keresni! :D
RAtti
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10