Sziasztok!
Szeretném megkérdezni a véleményeteket a "zsírpárnával" ill. annak felszámolásával kapcsolatban.
A helyzet az, hogy sikerült a 811-en egy kis pocakot növesztenem. Ami ha úgy nézzük végül is jó hír, de most inkább szeretnék tőle megválni.
Arra gondoltam ha csupán csak visszafogom a kalóriát, akkor vajon mi történne. (tudom, hogy a sport is nagyon fontos de a jobb megértés kedvéért most maradjunk ennél a megoldásnál)
"Fitnesz berkeken" belül az az elfogadott nézet, hogyha ugye több a bevitt kalória a szükségesnél, akkor az szépen lerakódik.
Viszont ha ettől a zsírtól szeretnénk megszabadulni, akkor nem elég pusztán kevesebbet enni, koplalni, (mert ilyenkor inkább csak az izomzat fog leépülni) hanem aerob sportolásba kell kezdeni, hogy a zsírtól megszabaduljunk. (emelkedett pulzusszám, zsírégető zóna stb.)
Eddig én is ebben a hitben voltam, de most hogy jobban elgondolkodtam rajt, ez így nem igazán logikus.
A természetben ha egy állat többet eszik akkor ugye ő is kicsit meghízik, s így tud tárolni a szervezete tartalék energiát arra az esetre, ha beállna egy táplálékban szegényesebb időszak.
Tehát ha egy állat nem jut elég élelemhez akkor elkezdi felélni a tartalékait amit elraktározott. -ez oké.
Táplálékszegény időszakban az állatok ahelyett, hogy heves aerob tevékenységbe kezdenének a raktározott zsír mozgósításának céljából, inkább visszafogják az aktivitásukat, hogy takarékoskodjanak az energiával. És először szépen felhasználják a zsírt s majd csak ezt követően az izmot, s eztán kezdenek csak legyengülni. -legalábbis így leenne logikus, nem pedig fordítva.
Nem látom életszerűnek, hogy pl. egy majom ínséges időszakban elkezdjen futkározni a vadonban azért, hogy a szervezete felhasználhassa a zsírként raktározott tartalék tápanyagot. Ennek amúgy nem is lenne sok értelme, hiszen azt a pluszt amit ebből a zsírból nyerne, azt a futkározással el is használná. (szerintem ez csak a modern embernél divat, hogy azért fut, hogy a zsírtól megszabaduljon)
Valahogy teljesen logikátlannak tartom azt is, hogyha mondjuk átlagos napi tevékenység mellett "bőség" idején valaki többet eszik egészséges nyers kajákból, és ez zsírként tárolódik, akkor fordított esetben, (tehát "ínség" idején) ugyanilyen napi tevékenység mellett a szervezet a zsír helyett az izomzatot használja fel először.
Azt gyanítom, hogy csak a hagyományos ételeken felhalmozott, makacs, méreganyagokkal teli zsírpárnától ilyen nehéz megszabadulni, s ilyenkor koplalás esetén is inkább felemészti a szervezet az izmait mintsemhogy a zsírtól megváljon.
Iván ha jól emlékszem valamikor régen Te is írtnál hasonlóról, szóval, hogy a 811-en a szervezet könnyen tud tartalékot is képezni, de ha úgy van gond nélkül meg is tud tőle válni, nem úgy mint egy makacsul ragaszkodó hagyományos kaján összegyűlt pocaktól.
Ha így van, és jó az elképzelésem, akkor egy 811-es akár plusz mozgás nélkül is, csak a kalória csökkentésével (rövid böjt, kis koplalás), meg tud szabadulni a zsírpárnáitól anélkül, hogy az izomzatát komolyan veszélyeztetné (persze amíg van rajt zsír), s ez egy újabb érv a 811 mellett.
Nem tagadom eddig nem nagyon szerettem huzamosabb ideig "éhes állapotban" lenni mert tartottam attól, hogy a nehezen megszerzett kilók veszélybe kerülhetnek. -de talán így ettől sem kell tartani amíg van rajtunk "egészséges felesleg".
Még annyit, hogy ez az iromány nem a sport ellen akart szólni, szóval a mozgást továbbra se hanyagoljuk el! (bár erről is van egy elképzelésem, de erről majd legközelebb

)