80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2012. dec. 21., pén. 9:13

Rattinak megszakértésre úgyis gyúrni akarsz testre:)

http://napharcos.hu/?q=cikk_dij
borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 21., pén. 15:25

Bocs Iván -párszor már írtam erről- de szinte mindig feláll a szőr a hátamon mikor arról olvasok, hogy a krumplit nyersem. -ne essünk át a túloldalra, nem biztos, hogy minden használ nekünk ami nyers.

Egyrészt ugye ott a keményítő.
A krumpliban nem sokkal kevesebb a szénhidrát, mint pl a banánban, csak míg az előbbiben keményítő van addig a banánban egyszerű cukor.
Tehát ha a krumpliban lévő keményítő könnyen le tudna bomlani egyszerű cukrokra akkor olyan édessé kellene válnia mint egy édesebb gyümölcs. -de aszem erre még várni kell.

De a keményítő önmagában még nem is lenne akkora probléma. Szerintem a nagyobb gond az, hogy a keményítőt cellulózos rostok veszik körül amivel az ember nyersen nem sokat tud kezdeni, nem fér hozzá. -inkább teher.
Magas hő és víz hatására ezek a rostok "vízoldhatóvá" vállnak (hasonlóan mint a pektin) és így már mi is hozzáférünk a keményítőhöz (összetett cukorláncokhoz). -ezért szokták megfőzni. Szóval nem az a lényeg, hogy a keményítő szétessen.

Ne értsd félre nem azt akarom mondani, hogy együnk főtt krumplit, csak azt, hogy aki krumplit akar enni, az minimum párolja, vagy ne egye sehogy.
Tudom, hogy nem mennyiségről beszélsz, de szerintem nyers krumpliból keveset se. Eddigi ismereteim alapján ezt tudom mondani, de aki akarja egye nyersen. -bánom is én.
A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2012. dec. 21., pén. 15:31-kor.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 21., pén. 15:29

Kösz Laci, majd "megszakértem". :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Yoli » 2012. dec. 22., szomb. 2:09

Sziasztok. Hidrogén peroxidos videó:
http://www.youtube.com/watch?v=Bw1MpLfGuuA
:D
Yoli
Törzsvendég

Hsz: 230

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. dec. 22., szomb. 8:09

Igen, csak ha a keményítő a főzés hatására szétesik és még sem édes a főtt krumpli, mint a banán.
Akkor ez miért van?
Nem ismered azt az állagot, amiről beszélek. Az nem nyers krumpli íz, az ehetetlen.

Na, mindegy, nem akarok krumplit enni, csak gondolkodtam, hogy esetleg hogy lehetne ehetővé tenni, ami persze élvezetes úgy, hogy nyers maradjon. mert ha az íze jó lesz, hasonlít a főtthez, de mégsem esik át magas hőfokkezelésen, akkor elfogadható lenne. Persze nem tudom, hogy lehet ezt megvalósítani, egyáltalán megvalósítható e. A fagyasztással próbálkoztam, nem működik. Édesebb lesz ugye, de gumis marad, és egyúttal keseredik.

Laci a proteinkoncentrátum nem tápegész, hanem egy kivonat, mely koncentrált a testnek. Én azokat tudnám csak elfogadni, ami tartalmazza a teljes magot. Az eljárásról az a véleményem hogy forradalmi, és valahol ezt keresném én is. Magyarán a magok alacsony hőfokos duzzasztásos feltárása, mellyel megmarad az élet. De nem kivonatokban gondolkodva, agyaráén kivonunk egy bizonyos tápanyagot és azt bekoncentráljuk, mert a testünkünknek is méreg lesz a többlet tápanyag.

A Yoli a kísérletet köszi. Mi a lényege? Ha jól értelmezem, a nyers és fagyott cucc esetében megmaradnak az enzimek, a hőkezeltben meg elillan az élet az ételből?

smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 22., szomb. 9:52

Iván épp az a lényeg, hogy a főzés hatására nem a keményítő esik szét, hanem azok a cellulóz rostok puhulnak meg amik a "keményítőrészecskékét" körülfogják.
A keményítő inkább csak "elkocsonyásodik", kicsit magasabb lesz a GI-je, és kicsit könnyben emészthető lesz, de nem bomlik le egyszerű cukrokra.
Viszont ha télen, hónapokon át tárolónk hidegben krumplit, akkor már tényleg elkezd lebomlani a keményítő, ezért érezzük tavasszal már édeskésnek a tavalyi krumplit.

Egyébként a fehér rizses ötletet is elég abszurdnak tartom.
Nem akarom a legutóbbi "szóváltást" feleleveníteni, és végképp nem akarok ünneprontó lenni :D , de ezeket főleg azért furcsállom kicsit, mert pár éve szinte még a csíráztatott gabonától is óva intettél. (csak a gabonától, a hüvelyesektől nem)
Oké, hogy a fehér rizsen már nincs korpa, de ezzel együtt sok más dologtól is megfosztották. Hiányos valami lett belőle, ami ráadásul még ízetlen is, az meg nagyon kérdéses, hogy vajon az emberi szervezet tudna-e kezdeni valamit ezzel a nyers rizzsel.

Szerintem a "Laci féle" fehérje sem lehet olyan rossz, ha valóban megőrzi a nyertességét.
Nem kell belőle sokat enni és akkor nem lesz túlzott tápanyagbevitel.
Egyébként szerintem itt is az a lényeg, hogy olyan formában együk az ilyen növényi dolgokat, hogy az lehetőleg minél jobban emészthető legyen (ezért is támogatom pl a turmixolást). -mert az, hogy csak megeszünk valamit nyersem az még kevéske. Ez a fő baj az ilyen rizsekkel is, és valahogy az az érzésem, hogy a "hagyományos" nyers hüvelyes csirák is kicsit neccesek ilyen téren.

Azért kíváncsi lennék rá, hogy tényleg, mi a valódi oka annak, hogy az ilyen -anno ellenzett- kaják fogyaszthatóvá tétele felmerült.

Talán unjuk a banánt. :roll: -ez esetünkben még szó szerint is igaz lehet. :D -csak vicc volt.

Bevallom őszintén, hogy ezzel kapcsolatban én is tartok egy kicsit attól, hogy mondjuk 5-6 év múlva egy hazai 811-es bizonyos szempontból csapdába kerülhet.
Visszafelé már nincs út, s nem csak azért mert nem akar a szájából segget csinálni, hanem azért is mert tényleg érzi már, hogy a főtt kaja nem jó. Viszont tovább haladva az úton sok év után szembesülhet azzal, hogy elég szegényes a választék. :hmm: -s most akkor mit tegyen? :roll:

Szerintem nem az ilyen kis kiegészítő, ropogtatni valókra kellene megoldást találni -mert ezzel nem sokra megyünk-, hanem valamilyen olyan kaják lennének jók amik legalább fele részben kiváltanák a banánt, adnának egy "alapot", lehetne rájuk "támaszkodni".
Észrevételeim szerint égész napos fizikai munka mellett, ha az ember a súlyát is akarja tartani (ne adj Isten növekedne), akkor a napi kalóriának szinte több mint a felét a banán kell hogy kitegye. -főleg ilyenkor, és ez nem valami változatos. :? (nem panasz akart lenni, csak hát ez van)

Szép napot Mindenkinek és Boldog Karácsonyt! :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 22., szomb. 11:27

Yoli majd elfelejtettem, kösz a vigyejót! :D -faszán megcsináltad.

Ahogy láttam az egyik datolya pezsgett a legjobban, csak kérdés hogy miért.
Tényleg az enzimek miatt, vagy esetleg valamilyen kezelőanyag okozta a pezsgést. :roll:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. dec. 22., szomb. 12:43

Ratti. Próbálom megértetni akkor mikről, beszélek, ugyanis szó nincs semmilyen ösvény elhagyásról, henem egyfajta finomításról van szó a válktozatosság emelése címen s csak ilyenkor, s csak annak aki igényli. Akinek ez nem kell, nem látja értelmét, az engedje el a füle mellett. Még nekem sem kell valójában, de gondolkodni lehet rajta.
És természetesen, nem kell törni az agyat, ha mindezeket nem akarjuk, mert a legjobb, ha csak gyümikben, és zöldeken, és a szokásos kis mennyiségű magjainkban és avokádónkban gondolkodunk.

A téli változatosságot emelendő, elsősorban amiket időnként behozna az ember. Fél évig semmi szükség, még magokra sem. Szóval, bizonyos magok bizonyos állapotukban egyrészt finomak, másrészt táplálóak, és természetesek. A probléma ezekkel, hogy nagyon meg kell nézni, amit a kereskedelemben veszünk, mert sok, nem nyer, még akkor sem, ha ráírják, hogy pl. natúr, vagy nyers.
A magok éretlen fázisukban könnyen emészthetők, tápanyagtartalmuk a magasabb víztartalom, és a nem teljes bekoncentráltság hiánya miatt még szinte a zöldekhez vannak közel., a tejes magok az lényegében zöldség kategória, az ilyen magok még nem hordozzák azon nehézségeket , amik kijönnek kifejlett , száraz állapotukban, ezért még bizonyos gabonamagvak is elfogadhatóak kis mennyiségben ilyen állapotukban, de csak ilyen állapotban. A csemegekukorica pl. zsenge állapotban zöldség kategóriának emlegetik, hasonlóan zsenge, finom, édes zöldborsóhoz, mely szintén még csak egy hüvelyi kezdemény, anyagtartalmában harmad fehérjét tartalmaz pl.
Ugyanúgy lehetne enni a tejes lencse, és bab (ami a zöldbabban van) magokat is nyersen, de lehetne enni a gluténmentes tejes gabona magokat, persze csupaszon, mert sem a pelyva, sem a korpa nem jó nekünk. Ez is jelzi, valójában nem a mi ételünk, mégis ha lenne technológia, ami azt eredményezné, hogy elénk kerüljön egy kis tejes kukoricához hasonló csupasz tejes rizs, vagy zab, vagy lencse, vagy bab, akkor szerintem nem vétünk isten ellen, ha egy pohárkával megeszünk ezekből, vagy éppen megisszuk nedvüket tejesítve.
Magyarán ezen magok, amik nincsenek a kereskedelemben, de pl. ilyenkorra eltéve nagyon hasznos zsenge kis csemegék lehetnek. Nem ezekkel kell jóllakni, csak pl., a salikat lehet ezekkel dúsítani, vagy a turmixokat, hasonlóan, mint ahogyan jelen olajos magjainkat esszük.
A másik, hogy az ehető magoknak a duzzasztása, csíráztatása, vagy épen az alacsony hőfokos párolás, aszalás, duzzasztása szintén feltárja és emészthetővé teszi azok hasznos anyagait és finom lehet. Valódi étel, mert nem kap magas hőkezelést, anyagtartalma nem sérül.
A fehér rizs, vagy kopasz zab, ami tiszta, teljesen pelyvamentes szerintem igen jó alternatíva lehet. A belőle készült tej ital, magtej formájában, vagy annak szárítmánya, aszalványa, vagy a mag duzzasztása, turmixolása és meleg aszalása, jó- ételt adhat.
A cél e magnál épp ez, hogy kopasz legyen, mint a kojak feje, ugyanis a korpa és pláne a pelyva sérti a bélrendszert, így ez nemkívánatos. Aki majmolja a teljes gabonamag mítoszt, vagy korpát eszik, az nem tesz jót a bélrendszerének, ezért jó csak pl. csak a kopasz rizs, vagy zab erre.

Nem azt mondom, hogy ezeket mennyiségben és naponta együk, hanem csak azt, hogy a változatosság ösvényén egyfajta alternatíva a jelenlegi magkínálat mellett. Én is jelenleg csak filózok ezeken, és megmaradok jelenleg az ehetőbb magok kis mennyiségénél, csak hangosan gondolkodom, mert szerintem a magok felhasználásának ilyen jellegű elképzelései hasznosak lehetnek télen. Különösen olyankor, amikor tudjuk, hogy a brazildió nem nyers, a kesu sem, és talán azt mondhatom, nem is nagyon tudok olyan magot mondani, ami nyers, kivéve, amit csonthéjasan megveszek dió, mogyoró, mandula.

Természetesen legjobb a tiszta gyümi és sok zöld, és ezt is tesszük, de időnként lehet kalandozni, egy a lényeg, hogy nyers legyen.

A kérdés itt, amire várom a véleményeket, hogy vajon pl. a rizs az nyers e, ha valaki rizstejre vágyik, vagy pl. a sárgaborsó az nyers e, ha valaki duzzasztani akar magának egy kicsit.

Egyébként a borsócsíra az nagyon hasznos, és brutális táperős, ezt ilyenkor alkalmazhatjuk.

Magyarán mi a technológia, ami a leszedéstől a zacskóba kerülésig átmegy. Mert tudjuk, hogy pl. a csemege kuki, és zöldborsó konzerveket a doboz lezárásáig ugyan nyersen teszik el, de ott aztán mennek a sterilizálóba, ahol 120 fokot kapnak 6 percig, azaz auschwitzre küldik az életet, aminél még az is sokkal hasznosabb lenne, hogyha kapna egy kis tartósítószert és megmaradna nyersnek csakhogy tudjuk van még más probléma is, mégpedig az együttesen a saját tejéhez adagolt cukor+só belekeverése, amire úgyszintén semmi szükség.
Ugyanígy sterilizálják, vagy magas hőfokon szárítják az olajos magok és aszalványok többségét.
Nyersen leszedik, majd mivel nincs idő szárítgatni, berakják magas hőfokon megszárítják4-6 óra alatt, azt már lehet is csomagolni. Az ipar leszarja az életet, mert nem ismeri annak jelentőségét és hatalmát, a mai élelmiszeripar az a halott növényi és állati testek tömegprocesszora, egy nagy határ szar.

Szerencsére a raw jelszó egye helyeken már követelmény pl. Amerika, és ennek megfelelően, az élelmiszeripari feldolgoztás is igazodik már ehhez ezeken a helyeken.
A malacfejű Magyarország még sajna sötét, fekete folt ilyen szempontból, a változásnak nyoma sincs.

A fagyasztás esetében a teljesen, hangsúlyozom teljesen mellőzhető, felesleges és idióta blansírozást alkalmazza az ipar, holott mindent lehetne nyersen fagyasztani minőségromlás nélkül, és ugyanúgy eltartható lenne. Ezért csak a saját eltevésre hagyatkozatunk, ill., vannak már nyersen fagyasztó felvilágosult cégek, raw freezing, csak nem a buta kis Magyarországon még.

Magyarán, amit akarok mondani, mindig bele kell gondolni, az a mag mit kapott addig, amíg ott van előttem, él e még, vagy kinyírták, mert csak az élőhöz szabad ételként hozzányúlni és foglalkozni vele, előcsalogatni belőle az életet áztatással, duzzasztással, csíráztatással, nedves aszalással, stb.

Úgyhogy jól nézzük meg mit eszünk, mert lehetséges, hogy nem is nyers.

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 22., szomb. 13:48

Oké Iván értelek!
Kösz a sok ötletet, de én igazából inkább olyan téren bírnék elviselni egy kis plusz változatosságot, ami tényleg ad energiát/kalóriát, mennyiségben lehet enni és nem csak afféle kiegészítő "rágcsálnivaló".
És továbbra is azt mondom, hogy jó lenne ha lenne a banánnak legalább egy olyan normális téli alternatívája, ami él is és nem valami túlszárított aszalt dolog. -én inkább ezen agyalok, erre kellene kitalálni valamit :hmm: "rágcsálnivalók" terén nincs hiányérzetem. :D

Nem akarok most krumplit enni!!! nem azért mondom, de például amikor előhoztam banán helyett a főtt krumplit, akkor hiába mondod, hogy rágcsáljunk helyette répát, vagy fagyasztott brokkolit, az nem oldja meg, mert ezek nasinak jók de energiának kevés. De ezt most inkább felejtsd is el, nem kell arról meggyőznöd, hogy ne együnk főttet. :D

Eddig ültettünk 10 fügét s legalább még ennyit fogok (ha nem többet) e mellett még kaki, kivi s talán más is tervben van ha minden jól megy.
Remélem amire nagyon megunom a banánt teremnek már annyit, hogy télre is lehet mondjuk a fügéből lefagyasztani egy csomót, s így bizonyos szinten ilyenkor is kiváltható lesz a banán. -igaz, hogy a füge is megsínyli a fagyasztást de szerintem nem olyan vészes. :D
Amúgy semmi bajom a banánnal, meg persze lehet ízesítgetni ezzel azzal de akkor is csak banán.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2012. dec. 22., szomb. 14:22

Kicsit helyesbítek:

Mint írtam én inkább olyan megoldásokat keresnék amik kiváltanák a "régi idők" krumpliját, rizsét, kölesét, csicseriborsópástétomát stb. szóval amik ha nem is ekkora de legalább megközelítőleg ilyen tápanyagsűrűséggel rendelkeznének.
Erre mondjuk most is megoldás lehetne ha hordanám haza kartonszám pl a khakit, mangót (az se baj ha kicsit gyengébb) csak ugye itt meg a mani szól közbe.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. dec. 23., vas. 8:40

Sajna nekem a Kaki nem jön be. De abban igazad van hogy kellenének jó mangók, papayák, duriánok, dinnyék, ananászok, banánok, fügék, és datolyák. És valószínű nem kéne ez esetben az agyat tornásztatni más lehetőségeken, mert ez bőven kielégítene.
Ma pl. rohadt ananászba nyúltam, és mangókat meg nem kapok jókat.
Van golden almám, mandarinom, banánom, spenótom.

Most a mandarin ami nálam megy. A narancsot le is tettem, mert felfedeztem most a mandarint.

Yolí az az iráni datolya mennyi egyébként?

smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: Zozoka73 » 2012. dec. 23., vas. 11:09

Yoli helyett Zoli válaszol! :D

A Fővám téren az iráni datolya 600gr 800 valuta! :)

Z.
Zozoka73
Inkább olvas

Hsz: 16

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. dec. 23., vas. 11:39

Kösz Zoli.

A Fővám téri vásárcsarnokban?
Azon belül hol van az üzlet?

Kösz.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: Zozoka73 » 2012. dec. 23., vas. 12:26

C-III/5 jelzésű üzlet középtájékon két zöldséges között a közgáz felé :)
Zozoka73
Inkább olvas

Hsz: 16

HozzászólásSzerző: smanag » 2012. dec. 23., vas. 12:54

Ok. Kösz!

smanag
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10