80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 5., szomb. 14:29

Én most meg egy úgynevezett "Hegyi lencse" csíráztatásával próbálkozom. (Dm-ben vettem)
Akkora kb. mint a vörös, de úgy néz ki mint a sima lencse.
Néhány magtól eltekintve itt is egyben vannak a szemek, de eddig nem valami biztató. :roll:

Iván szerinted mennyire számít ha az ilyen hüvelyes csíráknak a héját is megesszük?
Öntözgetem jobbra-balra meg közben szűrögetem de a legtöbbről elég macerás leszedni. :? -az a baj, hogy a héj a magokkal együtt leül a víz aljára. :hmm:
Esetleg nincs valami egyszerű megoldás erre?

A Lidl-ben szokott lenni elég jó mangó csak az ára is "elég jó" 350-450 :? -párat azért megengedek ha szerényebb az ár.
A Müller-ben meg láttam elég jó magokat, csak ugye itt is az ár. Ha a pénz abszolút nem számítana, akkor azért itt nálunk is elég változatossá lehetne tenni ezt a dolgot. -ha meg nem akarunk, vagy nem tudunk annyit rákölteni amennyit szeretnénk, akkor meg marad a találékonyság. :D
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: smanag » 2013. jan. 5., szomb. 15:21

Nem foglalkozom a léha maghéjjal, ami kimegy a csírából az kimegy, ami rajta marad az meg a gyomorba megy.
A szegletes ledneknek mindig lehúzom a magját,a csicserinek is. Egyik kézbe kiskés a másikba fogjuk a csírát s egyenként lefosztjuk a héjat. Csillagfürttel könnyű összekeverni, csakhogy az mérgező.
Itt egy kis magismeret:
http://anubis.kee.hu/sntmag/index.html

Lencsének sok faja van.

Puy lencsét ismeritek? Hasonlóan értékes mint a beluga fekete.
http://buvosszakacs.blog.hu/2009/03/11/lencse_2

De van sárga lencse, barna lencse is, nem csak a zöld van, amit mindenki vesz.

A hámtolt vörös lencse egyébként azért nem fog csírázni, mert a hántolással olyannyira megnyomorítják, hogy elveszti ezt a képességet. Hántolatlanul kellene beszerezni, azaz héjasan. Ez egyébként a belugához hasonlóan értékes lenne, és jól elbomlanak benne a csíragátlók és emésztésgátlók.

Általában az apró magok jobban csíráznak és kevesebb a gátlóanyag bennük.:

http://kapanyel.blog.hu/2013/01/03/a_szerencse_csiraja

:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 6., vas. 14:54

Már kishíján kezdtem elszomorodni, hogy ebben a Hegyi lencsében sem lelem meg az élet csíráját, mire a kis szarosok nagy nehezen elkezdték kidugni a farkincájukat. :D -gyakran ilyen apró dolognak is hogy tud örülni az ember. :dance: :D (azt vettem, észre, ha pár nap után még nem akar csírázni viszont nem is kezd szagosodni akkor talán még van remény, ha már nem él akkor elég hamar szaga is van)

Kösz Iván a tanácsokat!

A csillagfürttel még vega korom végén találkoztam, talán egyszer kevertem valamihez, aztán jöttek a nyersek.
Így sok tapasztalatom nincs vele, de állítólag ehető, és ebben is van sok fehérje. (utána is nézek :roll: ) -vagy legalábbis van olyan fajtája ami ehető és nem mérgező.

http://www.hoxa.hu/?p1=cikk&p2=2029

Ezt nem ismered?
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2013. jan. 6., vas. 17:39

Helló!
A sima magyar lencse igen könnyen csírázik. A különféle idegen lencsék sokszor öregek és már nem csíráznak. A besugárzás és egyéb baromságok, amikről nem is tudunk, szintén gátolhatja a csírázást. A csíráztatást áztatással (csír-áztatás..) kezdjük. Függően a magoktól néhány órától 1 napig is ázhat. Azalatt a gátlók lebomlanak. A csírázás csak akkor indul be, ha azok már lebomlottak. Nálam a legegyszerűbb a lencse. Estéltől reggelig ázik, átöblítem és ugyanabba a literes jénaiba teszem vissza, majd napi 3x4x szűrőn átöblítem. Az edényt is ki kell mosni szivaccsal, mert a bacik elszaporodhatnak benne. Amikor síkos, az már ezt jelenti. Ha egy csíra kinőtte magát, az edényt jobban át kell mosni és esetleg másfajta magot kell ugyanabban csíráztatni.
A görögszénát is ajánlom, mert sok benne a fehérje, izomerősítő, mint a lencse, és jóízű is. Ugyanolyan gyorsan csírázik (3-4 nap) Már akkor lehet enni őket, mikor kicsit kibújt a csíra, aztán, mire elfogy, egészen megnő.
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 6., vas. 19:06

Gábor kösz az infókat!
Írod, hogy amikor síkos az edény elszaporodnak a bacik. -ezt én is észrevettem ha tovább tart a csíráztatás. Esetleg olyan bacik nem lehetnek benn amik jótékonyak? Mondjuk olyan ami B12 is termel? -csak tippeltem. Vagy ezek mind ártalmasak? Igazából én a csíráztatás végén szoktam jól elmosni, de csírázás alatt inkább csak átöblítem, nem mosogatom olyan alaposan.

Ápropó!

A kenyér esetében akkor nem árulod el, hogy mennyi is az az annyi? -vagy ez is titkos mint a recept? :roll: :D

Én egy rossz szót nem fogok érte szólni :D , akármennyit is eszel, (és amúgy megértelek) csak azért lennék rá kíváncsi mert nehezem tudom elképzelni, hogy az a pár gramm (ahogy írtad) ilyen drámai változást okozzon. :hmm:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2013. jan. 7., hétf. 15:59

Gyerekek ha megnézitek az itteni másik fórumot nyárra tábort szerveznek 811-seknek:)
borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: Yoli » 2013. jan. 7., hétf. 18:45

Az alma héját, narancs hártyáit, ill. általában a gyümölcsök erősebb rostjait ki szoktátok hagyni, vagy mindent felfaltok? Most eszegetek elég kemény héjú starking almát, és azon tűnődöm, hogy összerágjam-e vagy se. Sok helyen írják, hogy az alma héja ilyen meg olyan egészséges, de annak szerintem inkább védő szerepe van elsősorban, így felvetődik a kérdés, hogy nem lehet-e ártalmasabb (főként az emésztésre nézve), mint hasznos.

A mangó tényleg "beérik" a hűtőben? Nekem ez új volt a fentebbi cikkben. Van valakinek tapasztalata?
Yoli
Törzsvendég

Hsz: 230

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 7., hétf. 19:18

Én meg szoktam enni az alma, meg úgy általában a gyümik héját (néha az alma magházát is leturmixolom). -de van, hogy néha meghámozom. Szerintem nem árt többet mint amit használ. :D -csak jól meg kell rágni.

Gyümölcsöt soha nem érlelek hőtőben, pláne nem eszem a hűtőből kivéve.
Úgy vettem észre, hogy ez a hűtőben való érlelés meg tárolás, meg a "hűtőből kivéve evés", inkább mindenevő szokás.
Néha látom, hogy az éretlen banánt, rögtön beteszik a hűtőbe, és még véletlenül sem eszik pöttyösen, úgy ahogy kéne. :?

Csak akkor szoktam a gyümit hűteni, ha már megérett és nem akarom, hogy rám rohadjon, vagy ha túl sok érik egyszerre és lassítani akarom az érést.

Általában mindent szobahőmérsékleten érlelek (már aminek szüksége van érlelésre) pl. zárt papírdobozokban.
Ebben kevésbé szárad ki, és kicsit szellőzni is tud. -ja és vegyesen jobban érnek.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 7., hétf. 19:25

Laci!

Ja, tábort. -nézd meg a dátumot, ez még tavalyra szólt.

Egyébként megkérdeztem tőlük (a szervezőktől) itt is meg a facebook-on is, hogy hogy sikerült, de még válaszra sem méltattak. -pedig szerintem olvasták a kérdést. :evil:
Nem tartom kizártnak, hogy nem is lett belőle semmi. -túl nagy volt a csend.
(ha nem is végig, de egy napra lehet, hogy kilátogattam volna)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Yoli » 2013. jan. 7., hétf. 19:35

Én csak a szekrényem polcaira szoktam tenni a gyümiket. Egyszer próbáltam cipősdobozban banánt érlelni, de nem láttam különbséget a szekrényben érlelt és a dobozba zárt között. Mostanában már nem halmozok fel annyi gyümit, hogy rámrohadjon, úgyhogy a hűtőt nem is használom. De nekem mangót még nem sikerült ehetőre érlelnem, és azon csodálkozom, hogy ezek a cikkek úgy írják le az érlelést, mintha ez egy teljesen természetes dolog lenne, és a mangó az ilyen, ahelyett, hogy lázadnának az ehetetlen mangó ellen, mert tudom, hogy nem ilyen az érett mangó (nyilván ez is eleve halott ügy - amelyiknek zöld is van a héjában, az egyszerűen éretlen, és jobb már soha nem lesz).
Yoli
Törzsvendég

HozzászólásSzerző: Yoli » 2013. jan. 7., hétf. 19:40

Érett mangó 1
Érett mangó 2

Egyébként fővám téri piacon 1500/db-ért lehet ezekhez hasonlót kapni...
Yoli
Törzsvendég

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 7., hétf. 20:12

A gyümi héjához még annyit, hogy sok értékes anyag felhalmozódik benn ami védi a gyümölcsöt és szerinte minket is.
Továbbá ebben többnyire pektin van, ami a cellulózzal ellentétben víz oldható rost és számunkra sokkal kedvezőbb.

Ha tehetem a "papagájosabb" mangót választom, de nekem már a csuri zöldet is sikerült "beszínesíteni" és megédesíteni :D -az említett módon. (persze fajtától is függ, de 1500/db -ért biztos nem vennék )
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2013. jan. 7., hétf. 22:57

Yoli írta:Érett mangó 1
Érett mangó 2

Egyébként fővám téri piacon 1500/db-ért lehet ezekhez hasonlót kapni...

Yoli melyik standon vannak ezek kipróbálom ?biztos lealkudom egy ezresre nekem annyit megér max csak kettőt eszem egész nap:)
borcsok1
Grafomán

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2013. jan. 7., hétf. 23:00

borcsok1
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2013. jan. 8., kedd 5:03

Szia Ratti!
Látom, nem adod fel...
A B12 dolgában lehet, hogy igazad van. Tul. képpen ezért is nem kell annyira parázni a baciktól. Azt is mondják, hogy a csapvízben is van B12.. De a csíráknak kell a tiszta pálya.. A természetben is van mindenféle bacilus, de ott a komplex közeg elég védelmet ad, és a földben sem fog minden mag kicsírázni, mint a tálban, közel 90%.. ott a versenytársak is betesznek a kis magoncnak.
A kenyér... örök téma. Azért hagyjuk, mert bárhogyan is próbálom, szinte lehetetlen úgy beilleszteni a napi ciklusba, hogy valamilyen gubancot ne okozzon. Képzeld el, ha egy bolti tönköly lenne, mindenféle adalékkal, sóval stb...? Szóval, ha ez a számomra is nehezen elkészíthető kenyér, ami minden próba szerint is a legjobban beépül , ennyire aggályos...? Nem érdemes foglalkozni vele! Abban maradtam magammal..., hogy csak ritkán fordulok hozzá..
Nálad még nem alakult ki az az érzékenység, ami nálam, ezért nem tudnád megkülönböztetni az egyéb (pl. párolt barnarizs stb.) ételek hatásától, ha fogyasztanád. Korábban volt még olyan gondolatom, hogy, akik igénylik, havonta egy hátizsákkal eljönnek és visznek pár kenyeret, ami kitart nekik. De, mivel nagyon megdrágult minden, egyszerűen nincs pofám elkérni egy kis kenyérért 1500 Ft-ot, önköltségi áron.., barátilag..! Mióta a feleségem napi egy szeletet eszik, hetente alig fogy el 2 db. 60 dekás kenyér. Az utóbbi héten én nem is ettem, mert zavart, hogy lelassult az emésztésem, és majdnem megpenészedett az utolsó csücsök. De szerencsére nálunk természetesen "klimatizált" a konyha, és ez nem fordulhat elő.. Azóta gondban vagyok, hogy mikor egyem? Tegnap már a délutáni salátavarázsban ettem 1 szeletet (5x 10 cm.), és este 8 után ettem utána 3 banánt, ami megint nagyon nyomta a begyemet.. Szóval.. Talán reggel lehetne paradicsommal, de akkor meg délig semmi mást nem ehetnék. Múltkor délben ettem, és még 4-kor is telt voltam tőle. Szóval fel van adva a lecke.
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10