80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 12., szomb. 18:35

Szia Iván!

"További komplett keverékek: zöld turmix+ hüvelyes csíra+csonthéjas és olajos magok és csíráik
Zöld turmix +csonthéjas és olajos magok és csíráik"

A zöld turmix alatt itt inkább nyers lecsót értesz, vagy akár az édeseket is?

Na de nem is ez a lényeg, minő véletlenen mostanában én is hasonló párosításokkal kísérletezgettem.
Azzal a kis különbséggel, hogy a gyümikaja (akár banán is) után "fogtisztításként" elrágcsált 1-2 salátalevél mellé becsempésztem pár szem beáztatott olajos magot (most tényleg csak pár szemet), néha hüvelyes csírát.
Két okból. Egyrészt, hogy a gyümölcsfehérjének legyen egy kis segítsége, másrészt, hogy a fehérjeadag nagy része nem csak a nap végére korlátozódjon.

Véleményt még nem akarok róla mondani, kicsit furcsa, de talán csak azért mert eddig inkább a "szigorú" monoétkezésen volt a hangsúly. -majd meglátjuk. :roll:

A "sima" nyersevők ennél sokkal keményebb keveréseket csinálnak, és sok külföldi "hírességnél" (pl. Tim) is látom, hogy a turmixba is simán keverik a magokat gyümölccsel.
Én inkább egyenlőre sorban eszem (ha egyáltalán így eszem), mert ha gyomor valóban rétegesen emészt (bízzunk benn) akkor így azért mégis könnyebb dolga van.
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 12., szomb. 20:03

Szerintetek milyen kaja lehet a videóban 1 percnél. -a banánkarikák alatt? Mintha valami hajdinaforma lenne. :roll:

http://www.youtube.com/watch?v=SbEUHCU_GtM
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 12., szomb. 20:07

És ebben a nyers vacsis videóban vajon mit keres a savófehérje izolátum??? :hmm: -he? (3' 37" -nél)
Azt a betyár mindenit neki!
Azt nem tudom, hogy Danny Dalton kajája-e de mindenesetre érdekes. (bár nála már krumplit is láttunk, és valószínűleg nem nyersen eszi)

http://www.youtube.com/watch?v=wSmnLBGPP4U

Mi meg itt gürizünk, hogy hogyan csipegessük össze azt a pár szem aminosavat. :? (nem bánnám ha tévednék, és rosszul láttam)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2013. jan. 13., vas. 7:28

Ezek ugatják csak a nyers étkezést, de tudományosan gőzük sincs , mi is az valójában. Egy csomó olyan cuccot is esznek, amire azt hiszik hogy nyers, és mégsem az.

:D
smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: smanag » 2013. jan. 13., vas. 7:43

Én nem keverem az édesgyümiket még kis mértékben sem magokkal. Magot max. fél órával a gyümi után eszem. De pár szemet lehet enni hozzá.
Ezt lecsós zöld turmixra értettem, vagy más lédús zöldséggel készített zöld turmixra. Én , bár eszem sokszor gyümi után zöldeket, de valahogy nem érzek affinitást a zöld+ gyümi turmixhoz. Most egyébként főleg narancsokat és mandarinokat turmixszolok, mert parit most nem eszem. A mostani parik erőtlenek, és zömmel se talajt, se direkt napot nem láttak, főleg vízkultúrás termesztésből valók, még a hazai is.

http://www.youtube.com/watch?v=brVSchpPl20
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 13., vas. 10:47

Szia Iván!

Könnyen lehet, hogy a zöldek gyümikkel való keverésével kapcsolatban igazad van.
Megmondom őszintén, ezen a téren még a mai napig sem igazán sikerült dűlőre jutnom. :hmm:

Mivel két eléggé eltérő dologról van szó, józan észre hallgatva azt mondanám, hogy ne keverjük, viszont szinte mindenhol ódákat zengenek róla (és az is lehet, hogy nekik is igazuk van) ezért köztes megoldásként kevés gyümi, kevés vízzel, formációt alkalmazom.
Kétségtelen, hogy a turmixolás során kicsit hígul a cucc (vizesedik) de szerintem emészthetőségileg ez még mindig kevésbé rossz mintha, az emésztőrendszernek jó nagy nyers darabokkal kéne megküzdeni. -mert ezek általában majdnem úgy is jönnek ki mint ahogy bementek. (hacsak nem rágunk szinte egész nap)

A zöld lecsó már jobb megoldás, mert ott az alapos "rágás" is megvan, és gyümölccsel sem keveredik.
Ezzel kapcsolatban csak a magok belekeverése kérdéses. :roll:
Mivel egy sali, ubi, meg pari, nagyjából hasonló állagú (víztartalmú) de egy olajos mag ennél már sokkal töményebb. Vajon mit szól hozzá a gyomor ha egy ilyen vizes közegben kell dolgoznia a magokkal.
Mert ugye köztudott, hogy a fehérjék emésztését nagyban rontja a túlzottan híg közeg. -hasonló dolog miatt nem igazán szimpatizálok a magtejekkel sem.
Vagy itt már annyira előemésztett lehet az anyag, hogy csak elég a bélnek felszippantatni és a gyomornak már szinte nincs is dolga vele? :roll:

Azért gondolkodom néha ilyen dolgokon, mert szerintem hosszú távon az ilyen "apróságokon" is nagyon sok múlik.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2013. jan. 13., vas. 14:59

Lehet keverni a zöldeket gyümikkel. Én is általában eszem a gyümik után zöldeket, de nem mindig. Én csak turmixolni nem szoktam együtt ezeket, de aki akarja, nyugodtan tegye.
A zöld lecsót meg lehet magokkal turmixolni. Pl. én szoktam olyat csinálni, hogy paradicsom lében vagy lecsóban, v agy uborka lében áztatok lenmagot s más magokat, majd turmixolom s a magokat lényegében azzal viszem be.
Természetesen turmixolással jobb konzisztenciájú anyagok kapunk, mely jobban aprított, mintha fogakkal csináltuk volna, ezért kifejezetten előnyös. Ezért gyakran használjuk a turmixot.

Ma pl. én is csináltam egy zöld turmixot gyümivel, s elég fini lett. Narancs, vérnarancs, mandarin+ spenót. A narancsokat szeleteljük a turmixba és közben az esetleges magokat vegyük ki.
Most az imént ettem 2 banán, kis víz, és 10 datolya turmixot. Nagyon fini krémes, és édes lett.
Van lucerna csírám, amit ma kezdek enni. Napraforgó csirám is van. És nő a mangó bab, borsó, és adzuki bab csírám.
Van 3 fajta almám, és 2 sárga dinnyém még itthon és 8-10 banán. Ezeket majd eszegetem napok alatt. És iszom a búzafüvet minden nap 2-szer facsarok.
Tegnap ettem egy fél sütőtök beléből és a magokat radiátoron szárítom.

Időnként ehetünk mákot is. Be kell áztatni, majd szétcsapatni teljesen turmixal.

VE.
Bő, változatos gyümi és zöld.
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 13., vas. 15:48

Pont 10 perce daráltam mákot a turmixban. :D
A végén egy nagyon finom szűrőn leszűrtem róla a vizet, és külön kaja előtt megittam, a mákpempőhöz meg tettem egy kis mézet, s majd valamikor (lehet, hogy csak az esti kaja után) eszegetem. :roll:
A mák szerintem is elég jó dolog, sok mindenben nagyon gazdag, csak elég nehéz hozzá passzoló kaját találni. :roll: -leginkább csak valami édeskés formában tudom elképzelni.

Nemrég csináltam "marcipános" tejet. :D

Nyárról maradt még sárgabarackmagom, oszt gondoltam kicsíráztatom. Pár napot vártam vele de nem mozdult (biztos élt, csak több idő kell neki) aztán ment a darálóba.
Először durva szűrön leszűrtem (a héj miatt) majd ehhez is ment egy kis kanál méz. (persze tudom, hogy a mér meg a mag nem oké, de szerintem ennyi még elmegy)
Tök jó marcipános íze lett, talán még jobban hasonlított rá mintha mandulából lett volna. -mivel ugye "gyárilag" abból csinálják.
Na de mint mondani szoktam, nem szeretem feleslegesen vizezni a kaját, ezért a következőben már ezt is úgy csináltam, hogy először durva szűrön, majd nagyon finom szűrőn átszűrtem, és középen ott maradt a lényeg.
Csak el kell találni a turmixolást, mert ha kevés akkor a durva szűrön is sokk fennakad, de ha túl sokáig turmixoljuk akkor már nehezen lehet a fölös víztől megszabadítani. -persze akit nem zavar, hogy túl híg a cucc az ne szórakozzon vele ennyit.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2013. jan. 13., vas. 16:08

Sziasztok!
Eléggé nehéz általában véve az ismeretek átadása. A teljes átadás lehetetlen. Más kódolású a felek tudata, és ezért más megfejtés kell hozzá. A különböző emberek által közölt ismereteket különbözőképpen kell érteni. Számomra az oktatás ehhez nagyon jó iskola volt. Kezdettől fogva érdekeltek az emberek és a gesztusaikat, tekintetüket, hanghordozásukat figyeltem. Ez a direkt kommunikáció, de az írott szöveg megfejtése is külön tudományt igényel. Mindig fontos megismerni az egész embert ahhoz, hogy az általa közölt információt megfelelően értelmezzük. Számomra már sokkal könnyebb, akár idegen(valamennyire értett) nyelven írt szöveg alapján dekódolni, de ennek elég nagy százaléka veszendőbe megy. Ezért legjobb a közvetlen találkozás alapján leszűrt tudás. A felgyorsult digitális kommunikáció szinte teljesen kioltja a valódi tartalmat, és hozzávéve még az üzleties módszerek agitatív és sikerorientált kliséit, ettől egysíkú és értéktelenné válik.
A "látás" olyan eszköz, ami sokkal mélyebb és rejtettebb adatokat azonnal képes megfejteni és teljes képet közvetíteni a látónak. Ezt is meg lehet tanulni, de mindig fontos az a motiváció, ami az embert, a "vevőt" az átvételre sarkallja. Sokan a missziós késztetéseik alapján többet mutatnak, hogy az általuk vállalt célt sikeresebben átadhassák, ezt is azonnal észre lehet venni. A videók azzal a lehetőséggel kecsegtetnek, hogy azt illető - átadó - lelki rajzolatát is használhatjuk a megfejtéshez. De ezt még bonyolítja a miliő, kultúra, életkor, anyagi háttér, származás és ezer más tényező. Nehéz ezekből tiszta képet alkotni. Mindenképpen a többszöri és személyes kontaktus kell. Én azt tudom mondani, hogy a háttérben mindig van egy kis folt, amit homály fed és ez tárolja azt, ami voltaképpen átírja a látható adatokat. Nagyon profi "előadások" vannak a neten, de nagy meglepetésekre nem érdemes számítani.

Ha viszont azt nézzük, hogy emberek fogyni akarnak, vagyis előtte össze-vissza zabáltak mindent, egy csomó szervük szinte leállt, és aztán a "nyers" ételek hatására "csodákat" produkálnak. Mindezt, megnézném 30 év múlva!

Ahogyan felébredünk az ájulásból, milyen jól vagyunk és milyen tuti diéta hatására, rájövünk, hogy a "jól érzem magam" mennyire nem igaz és nem mond semmit. A látvány sem, mert egy csomó olyan hormon, hormontermelés, régi maradék "gyorsító" anyag, ami azokban a szemetekben van, amiket mindenki eszik, sokáig megváltoztatja az "eredményt". Ezért is mondom, hogy az alapvető szabályok mindig és - bizonyos határok között - mindenkire egyformán érvényesek. Az éhség jelentkezése sok minden mellett az inzulintermelés intenzitásán, vagy mérsékelt szintjén állandóan változik, és a régi rendben magas inzulintermelés után évekig az "étvágy" meghatározója lesz. Ezért, a sz@rt is jóízűen megesszük, mindegy, hogy mit, mennyit és mivel. Aztán az igazság bekopogtat és akkor már nem sok mindent lehet tenni. Ahhoz, hogy az egészségünk ne menjen rá a "kísérletre" vigyázva kell kockáztatni!
Az örökölt tulajdonságokra itt is felhívnám a figyelmet!
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: Stoner » 2013. jan. 13., vas. 16:16

Ratti!
A sárgabaracknak hideg hatás kell, hogy csírázzon!
A videón kesu lehetett összedarálva. De ez az egész nagyon abszurd. Persze, ki lehet írni az anyagok beltartalmát, és hasra ütve nyomatni mennyiségben, de hosszú távon savasít és aztán meg visszaüt, undort és emésztési problémákat okoz.
A méz mákkal jó vércukornövelő. Persze, ez egy buildernek éppen jó, mert ettől sokáig tud dolgozni. Vagy a rosseb tudja?! A magas vércukorszint nem hiszem, hogy hosszú távon elviselhető. A mák eléggé rosszat tud tenni egyes emberekkel, a méz és mák, mindegyik veszélyeket rejt. Együtt pedig bomba.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 13., vas. 17:26

Szia Gábor!

A barackmagnál nem feltétlenül a csízáztatás volt a cél, csak az, hogy felébresszem az álmából.

Én tényleg egy kis kanál mézről beszéltem. -azért nem hiszem, hogy ez akkorát robbanna.
Persze mihez képest, bár ilyenkor mindig kezdem azt érezni, hogy kezdünk átesni a ló túlsó oldalára.
Ha szétnézünk a világban láthatjuk, hogy az átlag ember ennél százszor, mondom százszor! rosszabbul táplálkozik, mi meg most akkor rettegjünk 1-2 dkg nyers máktól amiben van egy kis kanál méz? -ha nem esik jól akkor úgysem eszem.
Az is lehet, hogy csak most nem érzem a negatív hatást, viszont évek múlva már megérzem, de ha így lesz akkor majd nem is fogom enni.
Tudom, hogy a mák meg a méz sem igazi emberi kaja, és nem is ezzel akarok jóllakni. -csak kis kiegészítés szánom/szántam.

Egyébként ha így folytatjuk akkor már tényleg nem sok minden ehető dolog marad számunkra.
Mert ha már a csodakenyereden is érzed, hogy nem az igazi, meg már egyik mag sem jó, a gyümikből meg nincs elég választék, a banán se igazán tetszik, meg az alma sem, a dinnye megint nem az igazi számodra, a paradicsom meg a vércsoport szerint nem jó, a narancsfélékbe is belehalhatunk, na meg a zöldek is tele vannak alkaloidákkal, stb stb akkor végül mi marad? -hm :hmm: ??????? De most komolyan Gábor, szerinted mit kéne enni??????????????
Mire mondanád azt, hogy ez tényleg jó? (mármint ami nálunk is könnyen elérhető)
Én értem a Te nehezebb helyzetedet, de akkor is.

(ja, és nem akartam a videóban látott kaját enni, csak kíváncsi voltam, hogy miből lehet)
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2013. jan. 14., hétf. 19:58

Szia Ratti!
Látom besokalltál...
A dolog még ennél is sötétebb. A májnak minden kaja halálos. Tulajdonképpen azért vagyunk halandók, mert a májunk megelégeli...

Na nem olyan vészes, mint gondolod. Amikor ilyeneket írok, nem elriasztani, hanem figyelmeztetni akarok, hogy az ember a megfelelő helyre tegye a kajákat. Amikor valaki az éhhalál küszöbén van, még a verébsz@rt is megeheti, pedig az tényleg eléggé aggályos... A kis bennszülöttek meg is eszik, mikor ismerkednek a természettel. Egy videón összegyűjtötték a Föld különféle tájain élő kisgyermekek első hónapjainak érdekességeit.

Szóval, itt nem arról van szó, hogy azonnal meghalsz, ha ezt vagy azt megeszed. Hiszen, így tanulta meg az ember, hogy olyanokat is egyen egész életében, ami senkinek se lenne jó. De mivel leélik az életüket azon az étrenden, ez már önmagában törvényesíti a különböző étrendeket. Láttunk egy filmet vadon élő gyerekről Afrikában. A fiú 4 évesen elszökött durva apjától az erdőbe és a majmok etették 3 éven keresztül. Mikor az antropológusnő elkezdett a gyerek után kutatni, a helybéliek mondták: "Az erdőben rengeteg ennivaló van. Mindent meg lehet enni, amit a majmok esznek.." De a falusiak továbbra is azokat a szemeteteket eszik, amiket már megszoktak. Az tény, hogy a "műkaják" látványosan gyarapítják az embert, vagyis a könnyű emésztés felfújja a testet, és ez a primitív szemlélőnek jóként jelenik meg. (nagy=jó) A kisfiú 27 éves korára is 2 fejjel alacsonyabb volt, mint az átlagmagasság. A fogai erősek és épek. Mikor megtalálták nem fogadta el a főtt ételt (micsoda primitív!) Igaz, hogy sovány volt, tele sebekkel, de egyébként semmi baja nem volt. Utcazenészként él az egyik városban. Sok gondozója volt, és mindenki szerette, pedig nehezen lehetett bánni vele. Ugyebár, a jelenkor kultúrája el van szigetelve a természetes valónktól. Ugyanez családi körülmények között, szeretettel, gondoskodással, és gyermekbetegségek nélkül. Nyilván, még a fejlődése is "normális" lesz, mert a megfelelő mennyiségű és választékú zöldet kapja. Ezért nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az ilyen esetekből. A 30-as években talált "Hanyi Istók" néven nevezett gyermeket a Hanságban találták, és azt írták róla, hogy füvet evett. Miután civilizálták, 14 éves korában halt meg. Feltehetően a jó, erős zöldek helyett, a finom "erősítő" ételeket, marhahúst, főtt krumplit, mákos tésztát (!), mézet stb. Szóval, a kevés és egyszerű étel sokkal szerényebb, de erősebb szövetű testet nevel. Önmagában, hogy csak néhány gyümölcsöt és zöldséget váltogatunk, még nem leszünk gyengék, ha a testünk rendszeresen megkapja azt, ami jár neki.
Az, hogy a magokkal sikeresen szakítottam, azt az eredményt hozta, hogy ma a nagy hótömegben, csupasz kézzel vakartam, lapátoltam a havat, jeget, és kutya bajom van a múlt évihez képest, sőt az azelőtti évhez képest. Mindkét és minden korábbi évben télen több magot ettem, és mégsem lett jobb. Most már mehetek bátran hógolyózni is és hiába érzem, hogy fázik, sőt, mintha lefagyna, mégis pillanatok alatt felmelegszik. Az ujjaim rózsaszínűek, és melegek. Szóval, én már sínen vagyok. ezt sohasem hittem volna, bár mindig biztattam magamat: csak így múlhat el ez az örökölt nyavalya. Szóval, lehet, hogy szigorú, de eredményes diéta. A méz egyébként pedig nem más, mint cukorszirup. Sokkal jobban járunk a gyümölcsökkel. De ugyebár a mák és a gyümölcs csak a mama sütijében ismerős párosítás. Semmi rosszmáj!
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2013. jan. 14., hétf. 20:07

Még valami...
Én talán abban vagyok különleges, hogy sokkal érzékenyebb vagyok másoknál. Ez talán gyengeségnek is tűnik, de én úgy gondolom, hogy ez az egyik erősségem. Megérzem azt, ami másnak talán nem tűnik fel. Ettől még igaz is lehet, amit találok. Mellesleg a legtöbb info különféle könyvekből és előadásokból való. Tehát, érzékelés és tanulás=tudás. Konrád Lorenz is külön hangsúlyozta a tapasztalat és spekuláció szerepét a tudományos kutatásban. Ezt a fórumot pedig nyugodtan tekinthetjük az új világ étkezési laboratóriumának.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 14., hétf. 20:17

"Önmagában, hogy csak néhány gyümölcsöt és zöldséget váltogatunk, még nem leszünk gyengék, ha a testünk rendszeresen megkapja azt, ami jár neki."

Már ha valóban megkapja ami jár neki. -elég ha csak az legutóbbi, kenyérnek köszönhető testsúly rendeződésedre gondolunk. -nocsak nocsak, valami mégis hiányzott? :hmm: semmi rosszmáj! (bocs de ez utóbbit nem hagyhattam ki :D)
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára RAtti 2013. jan. 14., hétf. 20:37-kor.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 14., hétf. 20:26

És amúgy Gábor, nem válaszoltál a kérdésre.
Mert eddig tényleg nem sok olyan ételfajta volt amivel ne lett volna valami bajod. -talán mégsem olyan jó ha az ember annyira de annyira "érzékeny".
Vagy talán nem mindig arra kéne figyelni, hogy egy-egy kaja után éppen mi "fájdul" meg. Persze mindenen lehet még tökéletesíteni, de szerintem ennek is van egy ésszerű határa.
RAtti
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10