Szia Iván!
Ne vedd zokon, de úgy látom, hogy egy kicsit még ingatag vagy a "kiegészítők" terén.
Hajlamos vagy arra hajlani ahonnan az erősebb szél (hatásosabb érvelés) fúj. -nem tagadom, ezzel még én is néha így vagyok.
Értem, hogy a túlzott ajánlások a kezdőknek szólnak, de akkor is.
Én továbbra is a megszokott szövegemet mondanám.
Ha egész életünkben, csak tökéletes választékú és minőségű nekünk való nyers kaján éltünk volna (és ez a lehetőség továbbra is fennállna) és e mellett tökéletesen egészségesek lennénk (már ami a kajától függ) akkor azt mondom, hogy elég a "sima" gyümi, meg a "sima" zöld.
Viszont a mi esetünkben, a mi élőhelyünkön, van ezzel két nagy gond.
Az egyik, hogy a választék, és a minőség is bőven hagy kívánnivalót maga után.
Az igazi trópusi gyümik lényegesen távolabb állnak a mieinktől. -a változatosságról nem is beszélve.
Ezek változatos fogyasztásával például még a fehérjéket is sokkal könnyebb "összekomplettálni" és erre még külön figyelni sem kell. -tehát e miatt is van mit bepótolni.
A másik, hogy szerintem még egyikünk sem dicsekedhet, hű de nagy egészséggel.
Fiatal évtizedeinkben keményen kiraboltuk a szervezetünket, s bőven van mit visszaadni, s márt csak ezért sem elég az az étel ami egyébként elég lehetne.
Egy példával élve:
Ha 100 ezer forintból jól megélünk, akkor egy itthoni átlagos gyümi+zöld páros kb 80 ezret tesz ki, tehát még kell valami mellé.
De esetünkben 100 ezer sem elég, hanem legalább 120 ezret kell keresnünk, mert a múltban óriási tartozásokat halmoztunk fel, amit vissza kéne adni. -persze ezt utóbbi már nem kötelező, de ha gyorsabb javulást/helyreállásat szeretnénk akkor célszerű ezt nem kihagyni.
Ezért kérdeztem múltkor, hogy milyen hatással van rád pl. a búzafűlé.
És amíg azt mondod, hogy bőven érzed a jótékony hatását, akkor az szerintem azt jelenti, hogy a szervezeted még bőven talált helyet a bevitt hasznos anyagok számára. -tehát az alap kajádon még bőven lehet mit javítani.
S ha majd eljön az idő amikor már csak alig-alig érzel változást és a szervezeted azt mondja, hogy köszöni szépen, már nem kell több, nem tud vele igazán mit kezdeni, akkor elmondhatjuk, hogy minden raktár tele van. -de tartók attól hogy ezt egyszerű salikon meg gyümiken nem egyszerű elérni.
Szerintem pl. egy majom a maga természetes élőhely sokkal kevésbé érezné mondjuk a búzafű pozitív hatását, hisze eleve olyan kajákon él amiktől mindent megkap.
Egy mindenevő megy ugye úgy érzi, hogy szinte szárnyakat növeszt, és a szervezete örül, hogy végre megkapta azokat az anyagokat amikre mindig is vágyott. -pedig ez a szárnyalás egy alap dolog kéne, hogy legyen, és nem most szárnyal, hanem eddig csúszott hason. (na jó egy kicsit túloztam

)
Oké értem (mit ahogy múltkor is mondtam) hogy a zöldekben is minden megvan, csak több kell, de egy ponton túl már nem lehet ezekből többet enni úgy hogy ne menjen más kárára. -sajna ez van.
És ha az említett okok miatt több hasznos anyagot szeretnénk bevinni, akkor szerintem nem árt alkalmazni a különféle kiegészítőket, amikben ezek az anyagok koncentráltabban vannak jelen.
Tehát amíg pozitív változást tapasztalunk addig valószínűleg jó helyre kerülnek az anyagok, és érdemes fogyasztani azt a bizonyos dolgot. -legalábbis szerintem.

-bár azért ezt se vigyük túlzásba.
Végül azt mondanám, hogy úgy látom mindenkinek van egy elképzelése, hogy mi lenne a jó.
Szerintem mindenki próbálkozzon-e szerint, s ha majd egyszer élőben is lesz szerencsénk összefutni akkor kicseréljük ott is a véleményeket, amit a külső megjelenés vagy megerősít, vagy cáfolni fog.