80/10/10

80 százalék egyszerű szénhidrát (vagyis gyümölcsök, főleg édesek), 10 százalék zsír és 10 százalék fehérje

Re: 80/10/10

HozzászólásSzerző: smanag » 2013. jan. 20., vas. 9:37

smanag
Grafomán

Hsz: 3292

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 20., vas. 13:49

Iván megpróbálom röviden.
Megint csak ne haragudj, de sok esetben azt látom, hogy mindig azt tartod igazán elfogadhatónak amit éppen Te is ennél.
Ha neked nincs rá igényed mert elégedett vagy a jelenlegi nyers ellátással (lásd a kezdeti évek), akkor az ilyen "keményebb újításokat" másnál sem tartod elfogadhatónak (testidegennek mondod) viszont ha már Te is vágysz valami újra akkor akár még az ilyen gondolati szinten felmerült merészebb dolgok is beleférhetnek. (pedig régebben ezekről még hallani sem igen akartál) -nekem ez nem tetszik.

Ja és ha már szembe megyünk valamelyik eredetileg hangoztatott véleményünkkel, akkor szerintem nem árt ha kicsit korrigálunk rajt és belátjuk, hogy nem volt teljesen helyes az akkori megállapításunk, és sajnos tényleg változtatni kell egyes dolgokon mert a valós életben (főleg itt nálunk) nem minden úgy működik ahogy abban a bizonyos könyvben ("nagy könyvben") le van írva.

És ezért is mondom mindig, hogy addig nem kéne kijelenteni 100%-ban biztosra semmit (főleg itt az étkezés területén) amíg azt a való életben is ki nem próbáltuk. -most pl. mondhatnám a sokat emlegetett "testépítést". (erős a gyanúm, hogy ezzel kapcsolatban is bőven változna a véleményed, ha valóban nekiállnál edzeni, csak utána valahogy meg kéne magyarázni)

Egyébként teljesen lényegtelen, hogy pl Graham mit enged meg, mert ha valamiben nem értek vele egyet akkor úgy sem azt fogom követni.

Remélem nem haragítottalak nagyon magamra! :D
RAtti
Grafomán

Hsz: 2508

HozzászólásSzerző: smanag » 2013. jan. 20., vas. 14:18

Csináld azt, amit szeretnél, s amit jónak látsz, nem kell velem egyet érteni. Én továbbra sem tekintem az általam mondottakat szembemenésnek, vagy a korábbi esszéim ellentmondásának ugyanis mindenhol említem a változatosságot és azt, hogy mindent lehet, csak nyers legyen. És ez ebből a keretből nem lép ki. Én ezt FEJLŐDÉSNEK tartom és az étrend változatosabbá tevésének. Ha nem tetszik, akkor nem kell ezt csinálni. Maradhatunk a könyv receptúrái szintjén haza viszonyokra adaptálva, és még hiánybetegek sem leszünk, mert mint több tucatszor leírtam, tápanyagbevitel szempontból 2-3 gyümi, ugyanannyi zöld, és egy unciányi még csak nem is napi szintű magbevitel mindent megad testünknek.
Azonban azért vagyunk gondolkodó emberek, hogy gazdagítsuk az étrendünket és változatossá tegyük. És még ez is mást és más jelenthet másoknak. És pl. a nyers ételkészítők, Gitta, és mannatúra bizonyos helyesen társítható ételeit is elfogadhatónak tartom időnként alkalmazott mennyiségben, téli időszakban.

:D
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 20., vas. 16:46

Oké, így lesz, illetve így van! :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2013. jan. 21., hétf. 13:40

Sziasztok!
Amit mindig hangoztatok, hogy a legfőbb tudás a természetben van. Az ember természetlaboratóriuma pedig a saját teste. Amiért az iskolában és a Rendszerben nem fordítanak gondot az önmegismerésre, még nem biztos, hogy mindenki önző barom, aki mégis fontosnak tartja.
Csak azt tudom mondani, hogy nem szűnhetünk meg tanulni, és ahogyan az idő halad és a külső terhek nőnek, mindig többet és többet kell dolgozni azon, hogy fennmaradjunk a felszínen. A képességeinket +- kell kifejleszteni, tehát, meg kell találni azokat az ételeket, amelyek a bőség és a szükség idején is egészségben, erőben éltetnek minket. A múlt megmutatta, hogy az emberiség szinte bármilyen helyzetben fenn tudott maradni, de azt kevesen tudják, hogy a kényszerű és hanyag életmódtorzulások, mennyire befolyásolták az ember genetikai életerejét. A mai ember már sokkal többet kell, hogy tegyen olyasmit is, amit esetleg a régieknek nem kellett volna. Nem beszélve arról, hogyha az ember megtud valamit, akkor kutya kötelessége az új tudása szerint élni! Amit nem sokan értenek, hogy nem elég csak a konzummegoldásokat próbálgatni, hanem lassan ki kell húzni a fogyasztói világból. Meg kell alkotni egy olyan életformát, ami oktatható és felépíthet egy működő új Magyarországot.
Rémisztő híreket köröznek a neten, ami mindenképpen azt követeli meg minden olyan embertől, aki tényleg akar valamit tenni önmagáért és a hazájáért, hogy kapjon már végre a fejéhez és találja ki magát!
Stoner
Grafomán

Hsz: 1218

HozzászólásSzerző: asha » 2013. jan. 22., kedd 14:14

Ezt a cikket találtam a gyümölcsökről:

http://www.drlwilson.com/ARTICLES/FRUIT.htm

Mi a véleményetek? Engem megrémít, mert sok gyümölcsöt eszem, persze főleg az érési idejében, most csak almát.

Aki nem angolos, használja a google fordítót, egészen jó.
asha
Néha írogat

Hsz: 40

HozzászólásSzerző: Yoli » 2013. jan. 22., kedd 15:20

Ilyen írásokat milliószámra találni a neten. Úgy hiszem, itt sokan ezekből indultunk ki, ebből a mindenevő drogos ködfátyolból kóvályogtunk ki ide a szabadba, a gyümölcsökhöz. Ja, amúgy tényleg ártalmas a gyümölcs, ha az ember mellette mindent összezabál. :lol:
Yoli
Törzsvendég

Hsz: 230

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 22., kedd 15:26

Ezt a cikket már régebben láttuk, talán többször is.

Én a mostani fejemmel -ami persze idővel változhat- erre így hirtelen azt tudnám mondani, hogy:

1. Csak gyümölcsökön élné szerintem is nagyon káros lehet, de nem mondta senki, hogy csak gyümölcsöket kell enni. -sőt!

2. Megint csak meg kéne nézni, hogy milyen embereket vizsgáltak, mert pl, ha valaki nyomatja a jó zsíros cuccra a banánt, vagy összeeszi a főttet a sok gyümivel, akkor ott nem csoda, hogy felüti a fejét a kandida.

3. -a többit meghagyom másnak.
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 22., kedd 15:57

Szia Gábor!

Te is többször írtad, hogy gyakran száraz a bőröd.

Így télvíz idején ez nálam is elő szokott jönni, viszont -nem akarom elkiabálni- ebben az évben (legalábbis eddig) ez kevésbé volt vészes.
Viszont igaz, hogy az elmúlt évekhez képes "finomítgattam" dolgokon, többek közt igyekszem valamivel több, ill. "jobb" fehérjét enni, és egy kicsit több olajos magot (és ezzel ugye zsírt is) eszem. -de a mag így sem haladja meg a napi 25-30g-ot.
Nem tartom kizártnak, hogy a javulás esetleg ezeknek is köszönhető. -de a fenye tuggya. :roll:
Úgy tudom, hogy az esszenciális zsírok nagyban hozzájárulnak a bőr állapotához. (a kevés, vagy gyenge minőségű fehérje is ronthat a bőr állapotán de most maradjunk a zsíroknál)

A kérdésem az lenne, hogy amióta felhagytál a magokkal és kevesebb zsírt eszel, változott-e azóta ez a szárazsági probléma? -esetleg romlott-e a kevesebb zsírbevitel miatt?

Nyáron amúgy abszolút semmi gondom ezzel, csak ilyenkor hidegebb időben szokott előjönni.
Ha ugye a párás meleg trópusokon élnénk, akkor azt gondolom, hogy a gyümikben meg a zöldekben található kevés zsír is elég lenne a bőr szárazságának elkerüléséhez, de a mi száraz téli levegőnk és az úgyszintén -még párásítás ellenére is- túl száraz lakásunk ebből a szempontból nem természetes.
Szóval az a kis gyümikben zöldekben lévő zsír valószínűleg nem a mi telünkre lett kitalálva. -és el tudom képzelni, hogy ilyenkor ez is oka lehet ennek a problémának.

Az omega 3-mal kapcsolatban Neked mi lenne a véleményed arról, ha az arány megtartása érdekében nem csak az omega 6 csökkentésére törekednénk, hanem próbálnánk növelni az omega 3-at? pl. lenmagolaj, ne adj Isten halolajkapszula. Így a téli időszakban a zsírról sem kéne teljesen lemondani, és az arányok is rendben lennének. Vagy talán olyan zsírt kéne keresni (pl. avokádó) amiben inkább csak egyszeresen telítetlen zsírok vannak :hmm: vagy macisajt :lol: )
Bár sokan azt mondják hogy a lenmagolajat növényi volta miatt nem igazán tudjuk hasznosítani, viszont érdekes, hogy a halak is tengeri zöldekből szedik össze és nem saját maguk termelik.

(Graham is írja, hogy az olyan problémákat mint a száraz bőr, ne zsírokkal akarjuk kezelni, de Ő Más éghajlaton él)
Az elhangzottak csak feltételezések (hangos gondolkodás írott formája), e szerint tessék kezelni. :D
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2013. jan. 22., kedd 16:57

"Gyümölcs nem olyan tápláló, és valójában, a legtöbb főleg cukor és víz, néhány rost és alacsony létfontosságú ásványi anyagok a rossz arányokban. Nem szükséges a diéta egyáltalán. főtt zöldségek ténylegesen jóval magasabb fitonutriensek mindenféle, mint a legtöbb gyümölcs. Többet eszik, mint egy nagyon kis mennyiségű gyümölcsöt lassú haladást a táplálkozási egyensúly programot, és zavarja a mentális és spirituális fejlődés, a tapasztalat, és ezért káros.
..............
Kerülje, kérem, még egy büfé. Sokkal jobb enni pulyka-vagy marhahúst, gyökér, mandula vaj, kék kukorica chips, egy darab sajttal vagy más fehérjében gazdag ételeket, mint egy darab szárított gyümölcs."

Hogy miről is van szó...
Én már érzem, hogy elhülyültem...
De.. Némely dolgok elgondolkodtatók.
A dehidratáció..
Én is észrevettem, és mostanában iszom pár korty deszt vizet. Kifejezetten segít a nagyobb étkezések teljes megemésztésében, és a puffadás elkerülésében. A bélműködés is rendezettebb, bár ez nálam kifejezetten jó az utóbbi 23 évben...
Vízvisszatartás?
Ezt se hiszem el, csak még abban a stádiumban, mikor a korábban fogyasztott só felkavarodik és ürülni kezd a fokozott tisztulás miatt.
Elhízás..?
Ezt megnézném. De aki korábban is kövér volt, egy darabig biztosan nem fog lefogyni, mert a cukoranyagcseréje még a kövérséghez van szokva.
2-es tip. diabétesz?
Mese. Csak akkor, ha közben valaki fehérkenyeret és főtt rizst is eszik a gyümölccsel együtt, mint a makrobiotikusok, bár azok főzik. "Mindent főzni!" - tipikus makrobiotikus szabály. Ettől függetlenül a főzött gyümölcs és a keményítő gyalázatos.
Savasodás?
Folyamatosan mértem a pH-mat a másfél év alatt, amíg a kenyeremet se ettem és legalább 8-as, vagy még magasabb volt a lúgosság. Szóval ez is a tipikus marhaság kategóriájába tartozik.

Egyedül azt figyeltem meg, hogy bizonyos érettségű banán nagyon megterhelő, nehezen emésztődik. De most pettyeset kaptam és teljesen ok. Emellett, tényleg a banán után 3órával innom kell! De azután semmi baj.
Minden egyéb meg am block, szerintem ez egy propaganda a gyümölcs ellen.

Cinkhiány.. stb
Valóban észrevettem, hogy mióta az a kevéske superkenyeret eszem szinte minden téren erősebb lettem, bár, erre is azt tudom mondani, hogy 23 éve, bármit is ettem, nagyságrendekkel erősebb vagyok, mint azelőtt. Ugyanez érvényes a B vitaminhiányokra is, mármint a kenyér helyretette...
Gyulladások??
Hülyeség, egyáltalán nincsenek, sőt az egész növényevés legnagyobb előnye éppen ez. Bármilyen állati, vagy főtt pontosan a gyulladáshajlamot növeli, vagy okozza.
yin
Hát eleinte valóban, sőt a zsibbadásokat is aláírom, de ahogyan haladtam előre, ezek lassanként teljesen elmúltak és a kihűlés már csak rövid ideig jellemző, bírom a hideget, mint többször írtam.
Ennek oka éppen a lestrapált emésztőrendszer, aminek magához kell térni.
Ásványi anyag kimosódás, gyakori vizelés.
Ez a teljesen ellentétes gondolkodás szerint okoz problémát, mivel a kevés vizelet már a döglődő vesét jelzi, ami aztán mindent elmérgez, mint tudjuk
A kimosódás valóban igaz, de a nagyobb mennyiségű zöldségevés ezt teljesen pótolja, és amit már korábban írtam, hogy az ásványi és egyéb anyagok a nyers ételekben magas energia-rezgésszintet mutatnak. Csakhogy egyúttal ez megmozgatja a vesét+ a sok kálium (ebben szerepet játszik a "rossz kálium" is, amit tényleg jó volna kihagyni!), de a következő nagy energiatartalmú zöldség benyomja a friss energiájú anyagokat. Ezáltal regenerálódik a test összes szerve.
Mert a főtt ételek és állati szemetek egyre jobban lelassítják és ezáltal visszafejlesztik a természetesen gyors beépülés-kiürülés-beépülés ritmusát. Ezután bevitel-rossz beépülés/lerakódás-gyengülés-felindulás összevisszasága és az energiavesztés miatti degradálódás következik be. Természetes, hogy a főtt ételek lassú kiürülése hőfejlődéssel jár, de ismerjük a káros hatásokat, mivel mindannyian innen jövünk, mármint, akik tényleg képesek nyerseken élni.. Mikor elkezdik a majmokat főtt ételekkel traktálni olyan kövérek lesznek, mint a disznók és tényleg hamar elpusztulnak. De azért az a jellemző, hogy nyerseket kapnak. Nálunk is ugyanez játszódik le, amit mi már ismerünk magunkon.
...................

Általánosságban egyetértek veletek, hogy ez a szokásos rémisztgetés kategóriájába tartozik. Naná, mivel érdekelt a doktor úr! Amikor a yang és a yin témával példálózik, egyértelmű, hogy természetgyógyász az illető és valóban a rövidlejáratú próbálkozások "eredményét" írja le. Látszik, hogy ő egyáltalán nem kísérletezik a gyümölcsevéssel, és meggyőződéses makrobiotikus. Ismerek néhányat és meglehetősen betegesek. Én egy kezemen meg tudom számolni, hányszor voltam lázas a 23 év alatt. Egyszer voltam Calici vírusos, ami igen meglepett, de 3 nap alatt el is felejtettem. Csak a bélfórám bánta. Nem szedtem semmit de a hasmenés és a vírus tönkre vágta a saját bacijaimat.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: Stoner » 2013. jan. 22., kedd 17:22

Szia Ratti!
Már sokszor utaltam rá
...
Az előbbihez még annyit, hogy a gyulladáshajlam nem a gyümik miatt, hanem az omega3 hiány miatt van. Azt ős e tudja, mert nem olvassa a kollégái könyvét, hogy a hiány az omega 6 sokszoros túlsúlya miatt van. Ezért aggályosak a magvak. Azokban mindegyiknél az omega6 van túlsúlyban. A legjobb a len, aztán a repce. A Skandinávok a repcét kultiválják, nem véletlenül. Még akkor is több a bevitel, de csak akkor, ha NEM ESZÜNK OLAJOS MAGVAKAT! + kevés alga, amiben minden van. Még akkor is, ha Graham azért nem ajánlja, mert "nem jutunk hozzá természetes úton." Ez nem igaz, mert az elődök rengeteget kóboroltak a tengerpartokon és algát, meg a többit ették, ami sok algát is tartalmazott, mint a halak és más tengeri állatok bélrendszere. Láttam egy olyan leírást is, ahol a meggyőzően bizonyítják, hogy csupán algán megél az ember!
Talán még mindig nem érthető, de ha olajos magokat eszünk, mindig magas lesz az omega 6, ami ezzel omega3 hiányt okoz, mert az omega3 és omega6 aránya minimálisan 1:1 kell legyen! Minél több olajos mag, annál rosszabb arány!
A bőr berepedezése, kiszáradása tipikusan hideg miatt alakul ki. Különösen fokozott ez azoknál, akik sokat nyúlkálnak vízben, és akik autoimmun betegek, mert náluk a bőr túlzottan érzékeny. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az emberek 70%-a valamilyen autoimmun beteg, mert a főtt és az állati dolgok tönkreteszik az immunrendszert. Sokan nem veszik észre, mert enyhe, vagy egyéb betegségtünetekkel társulnak, amit aztán inkább diagnosztizálnak.
A legjobb (írtam!) a szőlőmagolaj, kevés deszt vízzel bekenve a kezet, utána 1-2 csepp szőlőmagolaj, amit szépen bedörzsölünk. Vannak mindenféle krémek, de azok tele vannak kőolajszármazékokkal, és minden olyan szeméttel, méreggel, amit mindenbe belekevernek. Az a bizonyíték, hogy csak a hidegnek kitett bőrfelület, vagy, ami gyakran van víznek kitéve, az mutatja a szárazságot. Ugyanis a hidegben alacsonyabb a páratartalom, + a D vitaminbevitel minimális. Való igaz, hogy a fehérje is szerepet játszik, de nálam a kenyér mindent megold. Ha látnátok milyen kevés, és még az is elég?? Szóval mindent összevetve:
Csak a megfelelő ételek vagy adalékok és semmi olyan, ami bármit is támad, vagy ront. Így nagyon optimális működést lehet elérni, mindegy, hogy hány évesen. A legnagyobb dogma, amit meg kell cáfolni, hogy az időskorú elhülyül legyengül és reszketve bedől a sírba. Csak arra igaz ez, aki nem szakít a hülyeséggel.
Stoner
Grafomán

HozzászólásSzerző: RAtti » 2013. jan. 22., kedd 20:53

Gábor értem amit az olajos magokban lévő zsírok arányáról írsz.
Ezért gondoltam hogyha valaki mégis akar enni ilyen magot, akkor kéne mellé valami olyat is enni amiben az omega 3 van túlsúlyban.
E mellett meg csak azt akartam megkérdezni, hogy szerinted a kevés zsírbevitel fokozhatja-e télen a bőrszárazságot, illetve ha egy kicsit többet eszünk belőle akkor javíthat-e a helyzeten. (mem csak a kézfejre gondoltam, hanem úgy általában) Én úgy tudom, hogy ez is állhat a háttérben, de majd kikísérletezem. :roll:
RAtti
Grafomán

HozzászólásSzerző: smanag » 2013. jan. 23., szer. 8:53

Nyers pizza.

Elég melós étel.
Kesut cseréljük napraforgóra, vagy más magra. Sózásokat hagyjuk el. Oliva sem kell, mert az sem nyers.

http://raw-pleasure.com.au/index.php?op ... mid=100032

A csaj meg jöhetne hozzám pizzakészítőnek. :D

:D
smanag
Grafomán

HozzászólásSzerző: borcsok1 » 2013. jan. 23., szer. 9:57

Iván nem látszik a csajszi feje,lehet hogy szörnyszülött vazze,és agyonüt ha megszólalsz:)
borcsok1
Grafomán

Hsz: 617

HozzászólásSzerző: Stoner » 2013. jan. 23., szer. 11:44

Szia Ratti!
Nem a zsírhiány okozza a bőrszárazságot. Külsőleg a tünetet el lehet tüntetni. De főleg a megfelelő anyagcsere (ebben van a zsírsavak egészséges aránya is)és a napsütés, meg a rengeteg ásványi anyag. Ez biztosítja, hogy ne savasodjunk el. A bőr állítólag akkor egészséges, ha enyhén savas... Meg kell mérni a pH-ját. De ez ugyebár csak a mindenevőkre érvényes?!
Stoner
Grafomán

ElőzőKövetkező

Vissza: 80/10/10