Gábor!
Köszi, valahogy így kéne egymást segíteni mind a beszerzések terén, mind más téren is, hogy megadni a jó tippeket amiket tapasztaltunk. A zöldek bevitele azért fontos, mert van ugyan jónéhány gyümölcs melyek keveréke önmagában is táplálja az embert, mert teljesek mint a többi gyümölcs összanyagaikra vonatkoztatva, de a legtöbb gyümölcsöt ki kell egészíteni főleg fehérje, ásványi makro-és mikroelem és olyan egyébb létfontosságú anyagok(klorofill) stb.) vonatkozásában , melyben a zöldek a királyok. A kép úgy lesz teljes, ha a kettőt együtt esszük napi szinten. A szerző min. 1 font, 0,45kg zöld elfogyasztását javasolja. Kelkáposzta a király a teljességet tekintve, de bővelkedik kemény , részekben ezért én turmixolom, s durvaszűrőn átnyomom, s a zaccot kidobom. Az sem gond, ha csak a levüket visszük be a zöldeknek, de napi szinten enni kell a zöld vért. Teljesen mindegy csak zöld legyen s zsenge lehetőleg. Legjobbak:minden saláta(római, fejes, endivia, radiccio, rukkola, jég, stb stb, spenót, kelkáposzta, káposzták, petrezselyem, kinai, brokkoli, vadfüvek( fehér libatop, amarant, porcsin, lucerna, stb. stb.
Nekem az a vélaményem, hogy napi szinten, legalább lé formájában de le kell nyomni a min 1 font zöldet, nagyon meghálálja a test hosszú távon.
Nem kell aggódni ha 4*5*6* eszel gyümölcsöt , a lényeg, hogy bevidd az energiát s jokl lakj vele. Van úgy, hogy én is 5*-6* eszem. Az ideális a napi 3* lenne, de az elején ez természetes, hogy egyszerre nem tudunk mennyiséget enni még.
Kelkáposztát , káposztákat ha nem bírod s általába a durvább zöldeket, elég ha csak a levüket becsempészed, s nem kell napi szinten sem , azt a zöldet egyed amihez kedved van, a zsenge saláták a legjobbak egyébként, csak azért favorizálom én a kruciferous zöldeket, mert ezek a királyok a beltertalmukat tekintve. A kelkáposzta hihetetlen csontépítő, de ugyanazt a hatást eléred petrezselyem zölddel. És vannak fehérje zöldek pl spenót, libatop, amarant 105%, lucerna spárga, melyeknek a fehérjéi vernek sok húst. De ez nem azt jelenti hogy a fejes saláta alacsonyabb rangú, csak annak fehérjéje 91% os , míg a spenóté 129%, karfiol 100%, kaki gyümölcs 105%, kivi 103%, alma 65%, banán 70%
De nem kell minden étkezéssel bevinni a 100%-os biol értékű fehérjét, s még napi szinten sem. Ezek csak példák.
És valójában a biológiai érték fogalma az aminósavak sűrűségét fedi. A liebig elv érvényesül, hogy a legkisebb jelenlevő alkotó arányában használja fel a többit alkotót a test. Azonban nem kell aggódni akkor sem ha kisebb biol . értékű fehérjéjűeket eszünk, mert ha bevisszük a napi energiát a nyersekkel bekerül a fehérje is vele a megfelelő sűrűségben.
Egyébként meggyőződésem, hogy a feh. biol. érték fogalma a nyers koszton teljesen más értelmezést kap, mint ahogy a honlapomon a meglepő számok tényeiben néhány ásványi anyagról leírtam, mert csakúgy mint azoknál, itt is mások az RDA értékek erre vonatkozóan s szerintem egy nyersfehérje, mely 60% os az van olyan értékű, mint egy főtt 100% os.
Remélem sikerült kellően összezavarni.
http://vibrantegeszseg.lapunk.hu