Magyar viszonyok között még télen is banán, narancs, kivi mangó, datolya nélkül is megvalósítható. Nem kötelező alkotója a banán, narancs, ananász, kivi, mangó, datolya, bár nem kapunk ideális
megoldást, mert különösen télen kell ezekből nem az öszzes, de legalább
1-2.melegégövi gyümölcs bevonása nagyon hasznos. Minden energia!
A trópusi gyümölcs, mégha kényszerérett is a trópusok napenergiáját
tárolja el s adja nekünk át, s ez nagyon fontos különösen tél végén amikor a hazai almák energiatartalma már gyenge, hogy a trópusi nap pár hetes napenergiáját megkapjuk a banántól, mert az zölden is már sokat elraktározott nekünk.
Aztán, ha már nálunk is van elég gyümölcs, akkor ezek nem kellenek. Én késő tavasztól késő őszig inkább a hazait eszem, s banánból alig , vagy keveset.
Kötelező alkotó bármely édesgyümölcs s zöld s kis olajos mag. Édesalmák, naspolya, csipkebogyó, körték, sütőtök stb, sok zöld, nálunk egész télen van.
A természet bölcs, hogy tudja,( pl. almák, körték, amik 1 évig elálló kozmikus konzervek,) hogy a mérsékelt öv gyümölcsevő
lényeinek ilyen gyümölcsök kellenek a téli hideg átvészelésére, csakúgy mint a diófélék, olajos magok, melyek szintén elállnak és kis térfogatukban nagy ergiájú táplálékot adnak télen.
Azonkívül ha nem lenne banán, más gyümölcsöket is el lehet tenni, pl szőlő felfűzve veszít nedvességtartalmából, de sokáig eláll, vagy a többi mérsékelt övi gyümölcs szárított formájának revitalizálása forrásvízzel, kényszermegoldás lenne ugyan, de szűkös viszonyok miatt elfogadható lenne mint nem ideális megoldás. De szerencsére a mai korban ezekhez nem kell folyamodni.
Az érett banán is eláll, de csak pár hétig, mert a trópusokon nincs szükség a gyümölcs konzerválódására, mert mindíg bőven van.
Mind a gyümölcsök, mind a zöldségek között is a fajon s fajtán belül is vannak jók, jobbak s legjobbak, de az eredmény a vibrant egészség, ugyanúgy adott lesz, ha csak ezeket esszük nyersen olyan
mennyiségben ami fedezi napi kalóriaigényünket. Az emberi test a legnagyobb egyszerűségben pár gyümölcs , zöld és olajos mag keveréken is képes egészségesen funkcionálni évekig, de kétségtelen, hogy legjobb ha nagyfokú változatosságot viszünk be a táplálkozásba. A természeti élőlények közül is számtalan példa van arra, hogy adott faj csak 1 v. két ételfajtán éli le a teljes életét a legnagyobb egyszerűségben s legteljesebb egészségben, és ezen egyszerűség is teljességet jelent számára.
Ha nem ennénk csak a saját gyümölcseinket, akkor a tél jelentené itthon
a szűk hónapokat, mert utána nálunk is kánaán van áprilistól novemberig.
A természetben az elődeink végigették a teljes palettát érésük szerint, s a zöldek közül is sokfajtát ettek.
Az éghajlati övek a faj s fajtaválaszték számában térnek el egymástól.
Mediterrán éghajlaton ugyanazok a gyümölcsök megtalálhatók mint itthon s mégegyszer annyi más is, míg a trópusokon 3-szor annyi mint nálunk.
Kétségtelen , hogy narancs, banán stb egyébb nem itthoni gyümölcs bevonása télen változatosság s hasznos dolog, és ha megtehetjük
a mai korban, hogy fogyasztjuk őket, mert idehozzák nekünk a trópusokat,akkor meg kell tenni, mégha kényszerérett is a gyümölcs.
Az emberi faj, azért mert elvándorolt a bölcsőjéből, a trópusokról, attól még azok maradnak a legidálisabb táplálékai amik ott teremnek, mivel testfelépítése, emésztőváladékai, teljes genetikája azokra teremtődött.
De a saját gyümölcseink is majdnem ugyanolyan jók, és jelentenek megfelelő kompromisszumot,mint bármi más ételfajta(gabona stb).
http://vibrantegeszseg.lapunk.hu