Dátum: 2009. június 29. hétfo, 10:46 Küldte: boldogsag
Józan érvek a vegetárizmus mellett.
Magyarországon is mind többen hagynak fel a húsevéssel. Az indok legtöbbször a vegetárius táplálkozásnak az egészségre gyakorolt igen kedvező hatása, de - többnyire nehezen megfogalmazhatóan - más meggondolások is meghúzódnak e döntés mögött. Bármennyien legyünk is vegetáriusok, tudnunk kell, olyan társadalmi közegben élünk, ahol az emberek többsége húst eszik, s számukra a vegetárizmus kérdése irritáló, hiszen szülőktől örökölt, helyesnek vélt szokás ellen irányul. Szükséges ezért elmondanunk azokat a jelentős érveket is, amelyekkel elfogadható módon, s nem csupán érzelmi alapon szólunk arról, miért előnyösebb vegetáriusnak lenni.
Nem mindenki számára feltétlenül meggyőzőek a vegetárizmus etikai érvei, hiszen - ne felejtsük el - olyan világban élünk, ahol a materialista, anyag-központú nevelés még a jóérzésű emberek erkölcsi ítéletét is elbizonytalanította. A vegetárius életmódnak azonban csupán egyik, bár alapvetően fontos, ám nem túl látványos hatása az ember erkölcsi megújhodása. A húsevés szokásának a testi-lelki egészségre, a környezetre, a világ gazdasági helyzetére, s így az emberiség jövőjére gyakorolt hatása azonban annál jobban érzékelhető és mérhető, a tények megismerése pedig a józan felfogású, jóakaratú embert meggondolásra és cselekvésre készteti.
A Föld nem tud több húsevőt eltartani
Vagy két évtizede a Római Klub tudósainak jelentése figyelmeztette a világot először arra, hogy a Föld a népszaporulat jelenlegi üteme mellett az ezredfordulót követően már képtelen lesz elegendő élelemmel ellátni az emberiséget. Ma a Föld lakosságának 14%-a éhezik, több mint 80 Magyarországnyi ember. Tudományos elemzések ugyanakkor kimutatták, hogy Földünk akár 25 milliárd embert is eltarthat, ha felhagyunk a húsevéssel, máskülönben egyre fokozódó éhínséggel és az azzal járó társadalmi robbanással kell számolnunk1.
Az ok az, hogy a hús rendkívül gyenge hatásfokkal előállítható élelem. Egy kg hús megtermeléséhez átlagosan tíz kg, az ember számára is értékes, takarmányként adott növényi táplálékra van szükség. Ezért a haszonállatok szó szerint eleszik az ember elől a táplálékot. A számok magukért beszélnek:
Csupán az, ha az USA lakosai 10%-kal csökkentenék húsfogyasztásukat, 100 millió ember számára elegendő teljesértékű növényi táplálékot szabadítana fel.
A világ kukoricatermésének 90%-át, zabtermésének 95%-át haszonállatokkal etetik fel. Szakértői vélemények szerint így az ember számára értékes fehérjemennyiség 90%-a vész el.
Egy levágott szarvasmarhából 200 kg hús értékesíthető, amely 1.500 étkezéshez elegendő, míg az állat hízlalása során felhasznált gabona mennyiségéből egy ember 18.000 alkalommal lakhatna jól.
Csupán a világ vágómarha állománya annyi növényt fogyaszt évente, mint amennyi 8,7 milliárd ember (a mai népesség majd kétszeresének) egyévi táplálását tenné lehetővé.
Bányay Géza