Oldal: 1 / 1

Vitaminok és nyomelemek jelentősebb növényi forrásai

HozzászólásElküldve: 2011. feb. 12., szomb. 21:53
Szerző: Norci
Vitamin Jelentősebb forrásai

A (retinol) Répa, paradicsom, kelkáposzta, spenótlevél, brokkoli, cékla,
sárgabarack, áfonya, sárgadinnye, csipkebogyó, zeller, csalán,
petrezselyem, kelkáposzta, fokhagyma
B1 (tiamin) Olajos magvak, dió, mogyoró, gesztenye, búzacsíra, napraforgó,
paradicsom, uborka, kelkáposzta, répa, csalán
B2 (riboflavin) Gabonafélék, búza, kukorica, burgonya, sörélesztő, saláta,
káposzta, aszalt szilva
B3 (niacin) Minden nyers zöldség, karalábé, paradicsom, füge, szilva, dió,
búza
B5 (pantoténsav) Narancslé, búzacsíra, sörélesztő, olajos magvak
(még: méhpempő)
B6 (piridoxin) Burgonya (héjában sütve), búzacsíra, sörélesztő, napraforgó,
káposzta, vöröshagyma
B 12 Sörélesztő, búza, malátaméz, barnarizs, szójalecitin, algák
C (aszkorbinsav) Citrusfélék, csipkebogyó, fejes káposzta, brokkoli,
nyers petrezselyem, paradicsom, kelkáposzta, csalán
D (kalciferol) Zabpehely, búzacsíra, hidegen sajtolt olaj, sörélesztő
E (tokoferol) Napraforgó, mandula, szójaolaj, dió, búzacsíra, brokkoli, kel,
spenót, gabonafélék
H (biotin) Dió, sörélesztő, barnarizs, mák, mogyoró, lencse, ribizke
K Csalán, lucerna, szójaolaj, pórsáfrány, tengeri hínár
P Citrusfélék, szőlő, sárgabarack, paprika, szeder, cseresznye,
csipkebogyó, citrom, hajdina
U Csalán, nyers káposzta, káposztalé
   


Nyomelemek Jelentősebb forrásai

Szelén (Se) Lilahagyma, spárga, búzacsíra, búzakorpa, paradicsom, brokkoli
Vas (Fe) Nagycsalán, kamillagyökér, ánizs, erdei szamóca, mák, csalán, őszibarack, dió, bab, spárga, zabpehely
Kalcium (Ca) Búza, szezámmag, csalán, káposzta, petrezselyem, narancs,
mandarin, hagyma, mák, szójabab, amerikai mogyoró, dió,
napraforgó, szárazbab
Magnézium (Mg) Zab, csalán, füge, citrom, grapefruit, kukorica, mandula, dió,
olajos magvak, alma, minden zöld növény
Nátrium (Na) Árpa, cékla, sárgarépa, articsóka
Kálium (K) Rozs, citrusfélék, paradicsom, vízi torma, menta, napraforgó,
banán, burgonya
Cink (Zn) Rozscsíra, búzakorpa, zabpehely, mandula, datolya, csalán
Réz (Cu) Csalán, szárazbab, borsó, búza, szilva