Dátum: 2009. május 07. csütörtök, 20:35 Küldte: reni108
Teljesen véletlenül, keresgélés nélkül futottam bele egy akácbokor-lelőhelybe. Május elsején, a falunk sportrendezvényén, a Kiserdő oldalában csapta meg az orromat az akác enyhén édeskés illata.
A következő pillanatban már boldogan szüreteltem egy kisebb adagot a fehér virágokból...
Hozzávalók:
1 liter víz
5 marék akácvirág szirom (a felső részből kihuzigálom a szirmokat)
3 ek méz
fél citrom leve
Elkészítése:
A vízbe beleszórom a virágszirmokat, felforralom. Néhány percig hagyom forrni, majd elzárom a lángot. Nekem több óráig ázott (kb. 4), majd leszűröm. Ízesítem a citrom levével és a mézzel.
Mivel a mennyiség ahhoz kevés volt, hogy eltevésre is jusson, így csak frissiben fogyasztottuk el.
Nagyobb mennyiség esetén -ha eltevésre szánom-, akkor cukorral készítem.
A romlásveszély elkerülése miatt együtt kell felforralni az összes hozzávalóval (mivel tartósítószert nem teszek bele), a mézet pedig sajnálom forralással tönkretenni.
Ilyenkor alaposan kimosott, -esetleg kifőzött- üvegekbe töltöm és két celofán közé tett tartósítószerrel zárom le a tetejét.
A módszer leírása: http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2008/09/szret.html