Oldal: 1 / 1

Sztapacska

HozzászólásElküldve: 2011. szept. 14., szer. 10:11
Szerző: baraka
Felszolgálási idő:
Elkészítési idő: fél óra
Főzési idő:
Kategória: _Egyéb
Fajtája: ovo-lakto-vegetáriánus

Bemutatás
Kép
A sztapacska szlovák étel. Nagyon finom, és többféleképpen is ízesíthető.

Hozzávalók

Az alapja egy nyers burgonyás nokedlitészta: (4 főre) kb. egy, egy és negyed kiló burgonya nyersen almareszelőn lereszelve, 1 tojás (nem feltétlenül kell, én tojás nélkül készítettem), kb. 30-40 dkg liszt, só.

A reszelt burgonyából tojással, sóval és liszttel sűrűbb nokedlitésztát készítünk. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük - tovább kell főnie mint a sima nokedlinek, mert a burgonyának is meg kell főnie.

Elkészítés módja


Túrósan: juhtúróval vagy tehéntúróval elkeverjük az olajra szedett nokedlit, tejföllel tálaljuk.

Káposztásan: savanyúkáposztát szép piros-barnára sütünk olajon, és a kifőtt nokedlit elkeverjük vele.

Hagymásan: kis fej vöröshagymát apróra kockázunk, és olajon sóval megdinszteljük, a kész nokedlit ebbe a hagymás zsiradékba szedjük ki. Akár így natúran, akár tejföllel is tálalható.

Én most túrósan-tejfölösen készítettem. A negyedik változat a nagymamámé: imádta jó erős zöldpaprika karikákkal. Én is így szeretem. No meg sültkáposztásan... No meg hagymásan... na jó. Mindenhogyan szeretem!

Forrás: közkincs
Beküldte:: baraka , Wednesday, September 12. 2007 - 13:57:47