Igazi magyaros- Parasztos fatányéros

Igazi magyaros- Parasztos fatányéros

HozzászólásSzerző: Simon Judit » 2015. márc. 27., pén. 20:39

Parasztos fatányéros
Hozzávalók:
4 személyre
- 1 kg krumpli
- fél kg csicsóka
- bő fél kg gomba
- 3-4 paradicsom vagy, ha van házi lecsó az is jó bele
- 2-3 db paprika- zöld csípős, sárga, piros
- 2-3 nagy fej hagyma, lehet az egyik lila is
- 3- 4 gerezd fokhagyma
- fűszerek: p. paprika, só, bors, erős paprikakrém
- petrezselyem, metélő hagyma vagy póréhagyma, medvehagyma
- olaj

Megtisztítjuk a hozzávalókat: A krumplit, a csicsókát, a hagymát, a gombát, fokhagymát-aki úgy jobban kedveli vagy az emésztésének könnyebb, az a paradicsom héját is lehúzhatja. A meghámozott krumplit nagyobb hasábokra vágva megsütjük. A csicsókát is megsütjük, de figyelem nagyon gyorsan megpirul, ami hasznos is, mert még marad benne értékes tápanyag. A csicsókás kombináció a legutóbbi elkészítésnél villant be. Az olajban kisütött ételek sokat veszítenek értékükből, így azon gondolkodtam, mivel lehetne még kiegészíteni a sült krumplit. Ekkor jutott eszembe a csicsóka, amit nyersen szoktam általában fogyasztani, de mivel nagyon gyorsan megpuhul, ezért még sütés során is számos nagyon értékes alkotórésze megmarad. Tehát amíg ezek sülnek, addig elkészítjük a fűszeres gombás alapot.
A megtisztított gombát olajon megpirítom, egy kicsit erőteljesebben, hogy így ténylegesen színt kapjon . Majd a nagyobb hasábokra vágott hagyma következik, ezzel is összesütöm. Ezután az apró kockára vágott paradicsomok következnek vagy a házi lecsó. Ezeket addig hagyom sülni, míg a paradicsom levet ereszt,majd két teáskanál pirospaprikát teszek bele, elkeverem és annyi vizet öntök hozzá, hogy szaftos jellege legyen- ez attól is függ, hogy lecsót tettünk-e bele, vagy a paradicsom mennyi levet eresz, de a főzés során a víz elpárolgásával folyamatosan sűrűsödik az étel így néha kis vízzel kell a szaftot frissíteni.
Ezután sóval, kis vegyes borsos fűszerrel ízesítem a gombás feltétünket. Majd mikor kellőképp összeolvadtak az ízek, akkor beletesszük az apróra vágott vagy szétnyomott fokhagymát és a felkarikázott póréhagyma . Majd utolsó lépésben a felcsíkozott vagy felkockázott színes paprika mixünk kerül bele. Ezekkel már csak éppen átforgatom az ételünket, mert így finom intenzívek maradnak az ízek.
Időközben biztosan meg is sült már a krumpli és a csicsóka is. Kiszedem az olajból és jó alaposan felitatom a fölösleges zsíradékot, majd még melegen összekeverem az előbb elkészített gombás fűszeres alapunkkal. Néhány percig állni hagyom, hogy a krumpli hasábok felszívják a szaftot. Majd rászórom a még frissen felvágott petrezselymet, metélőhagymát és ezzel is átforgatom. Ha van szárított vagy olajban eltett medvehagymánk akkor ezzel még fokozhatjuk a hagymák ízvilágának harmóniáját. Ezzel készen is vagyunk. Jól passzol az ételhez még egy kis céklás savanyúság is.
Jó étvágyat!
Simon Judit
Inkább olvas
 
Hsz: 15
Csatlakozott: 2015. feb. 4., szer. 21:19


Vissza: Egyéb

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég

cron