Ökológiai lábnyom

Hulladékprobléma, környezetvédelmi akciók, környezetszennyezés

Ökológiai lábnyom

HozzászólásSzerző: nawesh » 2011. nov. 29., kedd 18:42

Dátum: 2007. június 25. hétfo, 02:05 Küldte: nawesh


Avagy mennyit bír el a Föld?

Biztosan sokan hallották már az ökológiai lábnyom fogalmát. Ez egy számítási módszer arra, hogy mi emberek mennyire terheljük (vagy éppen nem terheljük) meg a Földet. Mennyit használunk el és fel a Föld által nyújtott "szolgáltatásokból"...

Ahogy az évtizedek alatt a környezetvédelem "kifejezést" lassan felváltja a fenntartható fejlődés, ahogy már a közbeszédben is jelen van (sajnos még csak ott és kevésbé a cselekvés szintjén) a klímaváltozás, így lesz hamarosan egyre többeknek egyértelmű az ökológiai lábnyom fogalma...

Nem mindegy, mennyit használunk el a Föld javaiból. Az emberiség évszázezeredeken keresztül abban a tudatban élt, hogy a körülötte lévő természet azért létezik, hogy őt kiszolgálja. Az Ószövetség ezt világosan meg is mondja: "Nektek adom..."

Az ember évezredeken keresztül a természet részét alkotta. Egy volt a többi élőlény közül... Majd történt valami...

Az ember egyre nagyobb közösségekbe szerveződött. S minél nagyobb volt az adott közösség, az adott település, annál inkább elszakadt az ember a természettől. Az ember felélte és feléli maga körül a környezet, a Föld erőforrásait. A probléma talán valóban biblikus eredetű? A "Neked adom.." és "Uralkodj..." elve miatt?

De nem lehet mindent ráfogni a kereszténységre... A Húsvét-sziget több ezer km-re magányos sziget az óceánon. Zárt ökológiai rendszerként működött a sziget. S amikor lakói kivágták a fákat, elfogyott az élelem, majdnem mind meghaltak.

Bolygónk is egy zárt ökológiai rendszer (ahova csak egy energiaféle érkezik korlátlanul, a napenergia, melyet még sem hasznosítunk eléggé.). Gondolnánk-e, hogy valaha a Dinári-hegységben és a görög szirteken hatalmas erdők léteztek...De az ember tevékenysége átalakította a természetet...

Olvastam a minap egy sikersztorit a kínai ipar fejlődéséről. Ipari parkok, fejlesztési övezetek nőnek ki a földből. Ott, ahol pár hónapja erdők voltak, most felhőkarcolók épülnek. Egy "kis" város építésze buzgón ecsetelte az újságírónak, hogy mennyi hegyet (dombot) hordtak el és mennyi völgyet töltöttek fel, hogy egyenletes sík terep legyen az építkezésekhez. (Geo Magazin ) Kína az, ahol jelenleg hetente átlagosan két erőművet adnak át.

Biztos, hogy az Egyesület Államok még mindig a legnagyobb szennyező? (nagy szennyező az USA, ezt tudjuk...)

Az ökológiai lábnyom egy egyre jobban terjedő meghatározás,, mellyel azt próbáljuk meg mérni, hogy egy-egy ember, egy család, egy közösség, ország, mennyire terheli meg a Föld eltartóképességét. Az ökológiai lábnyom az úb. "globális hektár" fogalmával dolgozik. A globális hektár nem feltétlenül a 10 ezer m2-es területet jelenti, mert országonként, területenként más és más egy földterület minősége. Egy sivatagos vidéken jóval nagyobb terület kell egy-egy ember ellátásához, mint pl. az esőerdőben.

A Földnek, bolygónknak van egy véges eltartóképessége. Ez a jelenlegi népességszámot figyelembe véve (6,5 milliárd ember) kb. 1,8 gha/fő (globális hektár/fő). Vagyis, ha minden ember ugyanannyit használhat(na) el a Föld javaiból, megújuló és meg nem újuló energiaforrásaiból, akkor egy 1,8 gha "lábnyommal" élve a Föld még éppen egyensúlyban maradna.

Ám a Földön évente a népesség 70-80 millió fővel növekszik. Vagyis évente a fenntarthatóság érdekében fejenkénti ökológiai lábnyomunkat kb. 2%-al csökkenteni kellene. (erre még visszatérünk...)

S mi a szomorú valóság?

Jelenleg az emberiség ökológiai lábnyoma 2,2 gha! Vagyis a jelenleg élő népesség 22%-al túlhasználja a Földet. Mi (szegény?) magyarok 3,5 gha/fő lábnyomunkkal még a világátlagnál is pazarlóbak vagyunk. S még messze vagyunk egy észak-amerikai polgár 12 gha/fő értékétől...

Miről is van szó? Az USA-ban évente kb. 1 millió gyermek születik. Ők várhatóan sokkalta pazarlóbb életet fognak élni és jobban megterhelik a Föld erőforrásait, mint a több millió banladeshi gyermek, aki megszületik évente...

Mire jó az ökológiai lábnyom fogalma? Segít megérteni a helyünket, szerepünket a világban. Segít tudatosítani, hogy mennyire pazarlóan élünk..

Számítsd ki a sajátodat: http://tavoktatas.kovet.hu/okolabnyom.html

Nawesh
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged


Vissza: Környezetvédelem

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

cron