Szemét és hulladék

Hulladékprobléma, környezetvédelmi akciók, környezetszennyezés

Szemét és hulladék

HozzászólásSzerző: akralgob » 2011. dec. 22., csüt. 10:22

Dátum: 2008. február 03. vasárnap, 08:00 Küldte: akralgob

Mint szerintem minden szegedi polgárhoz, hozzám is bedobtak egy kis tájékoztató füzetet a szemétről és a hulladékról. Ebből idézek néhány megszívlelendő gondolatot, hogy a nem szegediek is okosodjanak, hátha mond valakinek újat az alábbi néhány gondolat.


Először is mi a különbség a szemét és a hulladék közt?

Hulladék: azok az anyagok, amelyek keletkezésük helyén (háztartás, gyárak, mezőgazdaság stb.) haszontalanná váltak, de anyagfajtánként külön kezelve, szelektíven gyűjtve még másodlagos nyersanyagként hasznosíthatók.

Szemét: olyan haszontalanná vált anyagok, amelyeket nem tudunk, vagy nem akarunk tovább használni, a gazdaság körforgásából kikerülő, általában vegyesen tárolt anyagok.

(Bevallom, én még ezt a megkülönböztetést nem hallottam.)

Mi a csomagolás és mi a csomagolás feladata? A háztartásban használt termékek többsége valamilyen csomagolásban kerül a fogyasztókhoz. A termékek csomagolása több funkciót lát el:

1. megvédi a terméket a sérüléstől, szennyeződéstől

2. tartósítja a terméket, növeli eltarthatóságát

3. megkönnyíti a szállítást és a tárolást

4. információkat szolgáltat a fogyasztó számára a termékről (összetétel, használat, minőség, származási hely)

A csomagolóanyagok a termékek felhasználását követően jelenleg legtöbbször a szemetesbe kerülnek. Ezen anyagoknak a szelektív gyűjtésére és hasznosítására különös gondot kell fordítanunk, hogy csökkentsük a környezet terhelését.

(Persze ha az ember kimegy a piacra friss dolgokat vásárolni, akkor jelentősen kevesebb gondja van a csomagolással...)

Környezettudatos háztartás, avagy a hulladék keletkezésének megelőzése

Azt hiszem, nem tudok nagyon újat mondani ezzel kapcsolatban...

Akkor vegyünk meg valamit, ha valóban szükségünk van rá és kerüljük az ún. csatolt termékeket (pl termékmintát, nyeremény-akciókat, termékhez járó ajándéktárgyakat).

Gondoskodjunk előre arról, hogy miképpen fogjuk hazaszállítani a megvásárolt terméket! Használjunk textiltáskát vagy fonott kosarat. Mindkettő praktikus és divatos is manapság. (Persze a hátizsák kis zsebében nehezen tudom elhelyezni a fonott kosarat, de ez már csak piszkálódás...)

Mindig figyeljünk oda, hogy a termékért fizessünk, ne a csomagolásért! Sokkal jobban megéri kimért terméket venni! Ezek általában frissebbek is, így kevesebb tartósítószert tartalmaznak. (A kis füzet a felvágottat említi példaként... grrr... de teljesen jogos, hisz például a boltokban már rég nem árulnak kimérős tejfölt...)

A kimosott, elöblített lekváros, bébiételes (megintcsak grr...), konzerves üvegek (hm... és grr... mikor vesz egy környezettudatos ember konzervet?) egy kis kézügyességgel könnyen válhatnak gyertyatartóvá, fűszertartóvá, vázává vagy kedves ajándéktárggyá (pl. különféle terményekkel megtöltve).

Erősebb flakonokból készíthetünk madáretetőt télire. (Előtte mossuk ki alaposan, nehogy károsodás érje a hozzánk látogató kis állatokat!) (Van-e még értelme a madáretetőknek? Hisz a tél olyan enyhe, hogy enélkül is jóllaknak, ha élelmesek a madarak...)

A kiolvasott újságokat nem kell feltétlenül eldobni. Lehet, hogy szomszédunk, rokonunk még szívesen elolvasná, mielőtt a szelektív gyűjtőedénybe helyeznénk. (Azért ez aranyos... vagy pl. ha van olyan ismerősöd, aki még fával tüzel hideg téli estéken... hát némelyik újság hasznosabb gyújtósként.)

A kinőtt gyermekruhákat továbbadhatjuk ismerős családoknak, karitatív szervezeteknek (pl Vöröskereszt, Máltai Szeretetszolgálat). (Igen, talán ez is kiment a divatból... én mint legkisebb lány a családban, bár divat terén le voltam maradva vagy 5 évet, de sose fáztam.)

Az elnyűtt, szakadt ruhaneműk feldarabolva és beszegve törlőruhaként élhetnek tovább háztartásunkban.

Ez utóbbi kettőhöz tenném hozzá, hogy pl Kecskeméten kihelyeztek sárga gyűjtőkonténereket, amikbe bele lehet rakni a már nem használatos ruhákat. Ezt ha jól emlékszem az értelmi fogyatékosok kapják meg. A használhatóbb ruhákat elhordják maguk, a kevésbé használhatókból pedig konyharuhákat csinálnak. A körforgás, ha nem tudsz varrni, fenntartható, ha tőlük szerzed be a konyharuhádat, még segítesz is nekik. Régen legalábbis így volt. Most nem mondok biztosat, ugyanis a konyharuha lassabban kopik nálunk...

A füzetke továbbá felsorolja, hogy Szegeden hol található szelektív hulladékgyűjtő sziget. A dolognak egyetlen szépséghibája van. Az egyik ilyen nincs is messzi onnan, ahol épp most lakom. A sziget három zöld hordóból áll, jelölés nincs rajtuk, de szemét ömlesztve mellettük. Még nem láttam, hogy valaki vagy valami ürítette volna. A másik dolog, ami már egy ideje feltűnt, hogy pl az egyetemen is szelektíven gyűjtik a hulladékot, de a takarítónő a gondosan szétválogatott szemetet egy zsákba teszi. Persze a szemét további útját nem ismerem, de ez azért elgondolkodtató... Vajon a szelektív hulladékgyűjtéshez se nőttünk még fel?
Avatar
akralgob
Írogat
 
Hsz: 116
Csatlakozott: 2006. dec. 1., pén. 1:00
Tartózkodási hely: Székesfehérvár


Vissza: Környezetvédelem

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron