Gyermekmunka, kizsákmányolás - Ne támogasd, lépj fel ellene!

felhívások, önkéntesség, tüntetések

Gyermekmunka, kizsákmányolás - Ne támogasd, lépj fel ellene!

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2011. szept. 13., kedd 10:23

Dátum: 2006. február 04. szombat, 00:05 Küldte: Parsifal

Az általunk megvásárolt termékek, szolgáltatások mögött emberek munkája van. De kiké is? Érdekel minket egyáltalán? Kiderülhet-e számunkra, ha úgy akarjuk? Megfelel nekünk a készítő személye és a készítés módja?A televízióban láthattunk a közelmúltban egy gyermekmunkával foglalkozó dokumentumfilmet. Ugyanis sajnos létező dologról van szó.

A problémával foglalkozó szervezetek szerint az így kihasznált gyermekek száma világviszonylatban a 100 milliót is meghaladja! Egy is túl sok lenne... Sokukat ipari és mezőgazdasági üzemekben foglalkoztatják, akik így nem részesülhetnek oktatásban, hiszen iskola helyett dolgoznak. Lehet, hogy szüleik "adták el" gyermeküket (!), csekély pénzt szerezve így, mely ideig-óráig segített csak rajtuk. A gyermekek felnőtteknek is megerőltető munkában, éhbérért, túlórázva gazolják machete-vel a cukornádültetvényt, vagy éppen ismert márkák varrodáiban készítik a nyugati világ városlakóinak egyenruházatát, méltatlan és sokszor egészségkárosító körülmények között, és sajnos még más esetek is vannak.
Területileg legérintettebb területek Ázsia csendes-óceáni régiója, Afrika középső és északi része, Karib-térség, Latin-Amerika, Közel-Kelet, de gyermekek millióit dolgoztatják a fejlett országokban is.

A cukornádra kitérve egy kicsit: lehet, hogy éppen bio cukornád gaztalanítását végeztetik gyermekekkel? Nem vegyszerrel, gyermekekkel! Hazánkban a reformélelmiszerek térhódításával megjelent a répacukornál (kristály-, por-, kocka-, barnacukor) egészségesebbnek kikiálltott bio nádcukor. Csak hogy tisztába tegyük: mind a két növényből (nád és répa) a cukrot hosszú folyamatok után vonják ki. A fehéret teljesen kifinomítják, így táplálkozás-egészségi szempontból értéktelen és káros, míg a barna cukorban található ugyan valamennyi tápanyag, de ez az egészségünkre hatás szempontjából még így is hiányos, nem teljesértékű táplálék. Barna répacukor és barna nádcukor között úgyszólván nincs különbség, esetleg a gyártó személye között: felnőtt, vagy gyermek. Tessék meggondolni a választást az üzletekben.

Ezek mellett a dolgok mellett nem lehet és szabad szó nélkül elmenni. Jóérzésű emberek nem hunyhatnak szemet a rabszolgaság, a kizsákmányolás semmilyen formája felett. Hallgatás beleegyezés, ismerjük mindnyájan. Mit tehetünk tehát?

Járjunk utána az igazságnak.

Hallatjuk a hangunkat, elégedetlenségünket írásban és szóban is kifejezhetjük, és vásárlásainkkal is szavazunk (továbbadhatjuk ismereteinket a környezetünknek; kérhetjük az eladót, más, jobb gyártó termékét árulja; részt vehetünk aláírásgyűjtésekben; levelet írhatunk, stb).

Válasszuk a hazai, és a minél közelebbi, ismert és megfelelő forrásból származó termékeket, de csakis a szükségeset! (pl. ősi természetes anyagokkal, kézi munkával dolgozók termékei, például a csodás lenvászonruhák, melyeket erdélyi roma árusoknál láttam a piacon, ...)

Legyünk gyanakvóak a messziről jött termékekkel , ha lehet mellőzzük őket, keressünk közelebbi, lehetőleg helyi választást. Tudjuk, messziről jött ember azt mond (az árujára, ha egyáltalán mond) amit akar. Próbáljunk utánajárni az igazságnak és tenni az igazságosságért.

Válasszuk a minél vegyszermentesebb termékeket (saját kerti, szerény vidéki emberek termékeit, bio és biodinamikus /demeter-ez szigorúbb előírású rendszer/), és a fair termékeket.

Ha lehet, elégítsük ki magunk a szükségleteinket, ésvagy működjünk együtt közvetlen környezetünkkel, szeretteinkkel; példák:
1. ha ajándékot akarunk adni valakinek, azt csinálhatjuk egyszerű, helyi, természetes anyagokból is, írhatunk verset, előadhatunk valamit, kedvenc ételt készíthetünk együtt is, kirándulhatunk, stb., nem csak vehetünk;
2. kertünkben megtermelhetjük több-kevesebb élelmünket;
3. termelőtől vásárolva az alapanyagokat, kikerülhetjük a kereskedelem nem mindig barátságos viszonyait; magunk készíthetjük termelői biobúza-kenyerünket; stb.

Ha nem akarjuk támogatni a gyermekfoglalkoztatókat, a rabszolgatartókat, bármilyen, kizárólag haszonelvű, embertelen kizsákmányolókat, úgy ne vegyük terméküket, és hívjuk fel erre figyelmüket. Mindig van választás!

Mahatma Gandhi, a nagy vegetáriánus reformátor is megmondta, óvakodjunk a messziről jött árukkal: "Az, akinek van erkölcsi érzéke, gondolja meg, hogy a teát, a kávét és a kakaót általában szerződéses munkások termelik, és ez elég szép szó a rabszolgaságra. Ha a saját szemünkkel látnánk, hogy hogyan nyomják el a kakaóültetvények munkásait, soha többé nem kívánunk kakaót inni." Ki gondolta volna, hogy ez ma is létező dolog? Pedig sajnos van ilyen. Ismered a Nestlé márkát? ...Élj vegán, keresd az erőszakmentesebb választásokat!

-Gyermekmunka a pamut-előállítás során
-Üzbegisztán, gyapotszedés, gyermekmunka
http://www.ejfoundation.org/page145.html
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke


Vissza: Akciók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron