Vagány a vegán - interjú a TV2-őn

TV, mozi, zene, könyvek, művészetek

Vag

HozzászólásSzerző: Kiss » 2004. szept. 1., szer. 14:59

Témaindító üzenet...
Az eredeti anyag itt olvasható:
Vagány a vegán - interjú a TV2-őn
Kiss
 
Hsz: 2
Csatlakozott: 2004. aug. 24., kedd 0:00


Vag

HozzászólásSzerző: Csab » 2004. szept. 12., vas. 10:52

Hali!

Szerintem is lehet valami a vércsoport diétában, bár húsimádó 0-ás vércsoportos ismerőseim panaszkodnak a köszvény tüneteiről, ami köztudottan a húsevés eredménye. Az viszont biztos, hogy csak drasztikus okból térnének át vega életmódra. Én a vegetáriusság híve vagyok, noha most nem élek vega életmódot. Több mint két évig vega voltam, aztán nem egészségügyi ok miatt kellett abbahagynom. Most ismét szeretnék vegetáriánus életmódot folytatni, főleg hogy időközben a parlagfű kezdett el kellemetlenségeket okozni. Korábban, mikor vega voltam még egy szimpla megfázásom sem volt. Most keresem a megfizethető árú vega kajáldákat és bioboltokat.

Szerintem nem lehet eléggé népszerűsíteni a vega életmódot. Nem a vegán-ra csak az ovo-lakto vegetáriánus életmódra, táplálkozásra gondolok.

Üdv,

Csab
Csab
 

HozzászólásSzerző: nawesh » 2004. szept. 21., kedd 16:57

én személyszerint csak nagyon felületesen foglalkoztam a vércsoport diétával.

0-ás vércsoportú vagyok, így elvileg húst kellene ennem, ennek ellenére 16 éve vegetáriusan étkezem.

A Laza@ adását láttam. nagyon jó, hogy erről a témáról is szó esett a kereskedelmi tv-ben, de a probléma az, hogy nagyon felületes volt az adás. Mint általában kereskedelmi tévéken:))
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2004. nov. 12., pén. 18:36

"Ez egy újabb tudományos eredmény, de ez még további kutatásra vár. Sokan esküsznek arra, hogy rá lehet építeni a vércsoportra a táplálkozást. Ez ügyben én szkeptikus vagyok: úgy gondolom, hogy vércsoporttól függetlenül emésztőrendszerünk ugyanaz. "

- mondja Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök, étrendkutató a televíziós műsorban. Osztom a nézetét, amelyet a Temészet is alátámaszt. Mint ahogyan Csab vendég is leírja a köszvényes 0-ás vércsoportú, legfőképpen húst-evőkről.

Szerintem ezek a vércsoportok főleg azt mutatják, hogy az ősök többnyire mit ettek, de azt nem veszi figyelembe, hogy a fizikai (és lelki) adottságaink egy növényevő lényé. Dönthetünk a vér alapján, amit csak egy túlfejlődött (a célokon túllőtt..., milyen célon?) faj tud és akar vizsgálni, vagy a fizikai és lelki kívánságok és adottságok alapján.

Jó döntést!
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: nawesh » 2005. okt. 4., kedd 19:55

Köszönöm Parsifal az SMS-t. Sajna :wink: :?: nekem nincs RTL klubom, így nem tudtam megnézni.
Várjuk a beszámolót :oops:
Nawesh"A világbéke a Te kezedben van" - Swami MaheshwaranandaJiJóga a mindennapi életben rendszer - Magyarországi Központ:www.joga.huJóga a Mindennapi Életben Egyesület - Szeged: www.yoga.szeged.hu
Avatar
nawesh
Grafomán
 
Hsz: 1619
Csatlakozott: 2004. szept. 20., hétf. 0:00
Tartózkodási hely: Szeged

HozzászólásSzerző: manu » 2005. okt. 5., szer. 9:24

sziasztok!

Tegnap este láttam az RTL-Klubbon a vegetárius étkezésről szoló MŰ-sort :D ,hát barátim,nevetséges volt! Gondolok itt a doki hozzászólásához.

Azért Európában elég sokan vagyunk vegik,és ez JÓ :D

Szép napot mindenkinek!
Avatar
manu
Írogat
 
Hsz: 54
Csatlakozott: 2004. dec. 27., hétf. 1:00
Tartózkodási hely: Pesterszébet

HozzászólásSzerző: flower » 2005. okt. 5., szer. 12:07

Mit mondott a "doki"? Én nem láttam.
Ja, Németországban 8% vegi van. 82 millióból 6.560.000 fő. Nem rossz. Magyarországon hány vegi lehet??
Avatar
flower
Grafomán
 
Hsz: 786
Csatlakozott: 2004. okt. 4., hétf. 0:00

HozzászólásSzerző: Norci » 2005. okt. 6., csüt. 9:22

én is láttam, az egész műsor szerintem elég jól kezdődött, azért néztem meg. a legelső mondatuk a beharangozóban arról szólt, hogy cukorbetegség, magas vérnyomás, stb esetén ajánlott a vegetáriánus étrend... sőt, még azt is elismerte az orvos, hogy nincs olyan létfontosságú vitamin, vagy bármi, amit ne lehetne beszerezni növényi forrásból.
:!: de ha már ez így van, akkor kérdem én, miért lenne veszélyes a vegi lét??? ha az orvos is azt mondja, hogy mindent megkapunk belőle, akkor mi az, ami miatt húst kéne ennünk? mit kapunk a húsból, ami olyan nélkülözhetetlen nekünk? talán egy kis húgysavat az izületeinknek? vagy egy kis állati ösztönt, vagy az halálfélelmük hatására felgyülemlő mérgeket? 8O

ezután végképp erős hanyatlásba kezdtek. még a "normál vegiket" valahol elismerték, mert bemutattak egy háromgyermekes anyát, aki maga is vegi nagyon rég óta, és a gyerekeit is így neveli. a riport közben, ha jól láttam, rántot sajtot majszoltak a lurkók. ezek után viszont rátértek a többi vegetáriánus irányzatra, a vegán és nyersevést egyenesen szélsőségesnek nyilvánították!!!

arra már nem vették a fáradtságot, hogy bemutassanak olyan embereket, akik több éve, esetleg évtizede vegánok, mert akkor talán bebizonyosodna, hogy "túlélhető" ez az életforma, és nem alakulnak ki azok a fránya hiánybetegségek, amivel való fenyegetést a műsor központi kérdésének szánták...

szóval szélsőséges barátaim, hamarosan súlyos hiánybetegséggel fogtok küzdeni, ezért legalább valami állati eredetű fehérjét vigyetek be a szervezetetekbe :D
Avatar
Norci
Grafomán
 
Hsz: 826
Csatlakozott: 2004. dec. 31., pén. 1:00

HozzászólásSzerző: Norci » 2005. okt. 6., csüt. 9:31

még egy dolog, ami parsi beszámolója kapcsán jutott eszembe. figyeljetek a kifejezésre: p...ák móni egy hosszabb candida-fogyókúra után hagyott fel a húsevéssel... na, no comment. keverjük egy kicsit a filozófiát a viziló fiával!

a candida elleni harcnak NEM a fogyás a célja, és fordítva is igaz, egy egyszerű fogyókúrával NEM irtjuk ki szervezetünkből a candidát. :idea:

amennyiben engedélyt kapok rá, hamarosan felteszem cikksorozat formájában a candida beazonosításásról és a kiírtásának módjáról szóló előadásjegyzetemet. nagyon sokakat érint ez a jelenség, így egy kis tájékoztatás nagyon helyénvaló itt, a veg-en, ahol sokan egészségügyi okokból lettek vegik, és úgy gondolom, mindannyiunk odafigyel az egészségére.
Avatar
Norci
Grafomán
 
Hsz: 826
Csatlakozott: 2004. dec. 31., pén. 1:00

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. okt. 6., csüt. 10:50

Norci, várjuk a Candidás-írásokat.

A riport nem beszélt a vegetári(én)ussá válás okairól. Nehogy véletlenül belekeverjük az állatok iránti kegyességet is a dologba.

A történelmi alakok, Shaw, Gandhi, Tolsztoj, DaVinci és még ezre leginkábbb etikai vegik voltak. Csak hát ha azt következetesen csinálja valaki, vegán, akkor ugye nem fogyaszt állati eredetű terméket, ami meg egy tvtársaságnak nem üzlet, tehát nem hirdeti...

Mondom, úgy érzem, még így is, az arra érdemesek utánanézhetnek a vegi dolognak, és ha jó infókra találnak, már jó úton vannak. Egyébként tegnap látogatórekordot döntött a hiresvegi oldal... ;)
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: Norci » 2005. okt. 6., csüt. 14:25

szuper, akkor már megérte!!!

szerintem kicsit lehangoló, hogy az kell az embereknek, hogy egy "híres embertől" hallja, hogy ez jó neki, mert a mai híres emberek nem érdemeik alapján lesznek azok, úgy gondolom, hanem a médiagépezetnek köszönhetően. maximálisan megértem, hogy az embereknek példaképre van szükségük, csak a megválasztásánál nagyon körültekintően kellene eljárni, így nem válhatna referenciaszemély nagyon sok mai "sztárból".

persze tisztelet a kivételnek, és ezek közé tartozik rengeteg olyan klasszikus híresség, akik méltán azok, és meg is jelennek az oldaladon! kövessük őket mindenben :-)
Avatar
Norci
Grafomán
 
Hsz: 826
Csatlakozott: 2004. dec. 31., pén. 1:00

HozzászólásSzerző: Parsifal » 2005. okt. 7., pén. 11:51

Szerintem az nem baj, hogy egy "híres embertől" hallja, hogy ez jó neki".
Híres annyi, mint híre van. Hírből ismerjük. Ismert, elismert.

Nem a hírességek, a "sztárok" teljes életmódját kell\célszerű követni, pláne nem a rossz szokásaikat. A híresvegi oldal a Vegetáriánus választásra hívja fel a figyelmet. Mindenkiét. Bárki megnézi, legyen az irodai dolgozó, aki moziba jár, operettbe járó nyugdíjas, sportoló, modell, bármi is, találhat példaértékűen cselekvő kedvencet. Nem biztos, hogy mindenkit Tolsztoj vegetarianizmusa győz meg, mert nem azt fedezi fel. Pedig kétségtelen megggyőző...

Egyébként akad néhány hollywoodi híresség, aki példakép is lehet, a jelenlegi életmódja, így Ed Begley Jr., Woody Harrelson. Ezek a manusok egyszerűséget hírdetnek. Vegánok, stb.. ;)
Avatar
Parsifal
Grafomán
 
Hsz: 946
Csatlakozott: 2004. okt. 7., csüt. 0:00
Tartózkodási hely: Körösök vidéke

HozzászólásSzerző: Ravenangel » 2005. nov. 27., vas. 22:50

Norci: szerintem az embereknek valahol lelkük mélyén igenis szükségük van a követhető ideálokra, példaképekre. (Csak mondjuk azt felejtik el közben, hogy ezek *iránymutató* jellegűek kéne hogy legyenek, nem pedig ész és lélek nélküli majmolásuk hozza meg az üdvössséget :]]])
Ravenangel
Írogat
 
Hsz: 66
Csatlakozott: 2005. nov. 21., hétf. 1:00
Tartózkodási hely: egy másik dimenzió

HozzászólásSzerző: Norci » 2005. nov. 28., hétf. 12:53

nem tudom, lehet, hogy ezt csak én nem tudom átérezni, mert soha nem volt ideálom. nem fogadtam el senkit szupernek, és követendőnek, akit a médiában látok. ha valakire felnézek, és tisztelem, akkor azért tisztelem, mert tudom, hogy milyen, ismerem. a "médiaszemélyiségeket" hogyan ismeri valaki? ők színészek, ez a dolguk, hogy eljátszák a szerepet, utána hazamennek, és teljesen mások, visszaalakulnak emberré. márpedig ott vannak az igazi értékeik.

pont ezért szerintem akit követendőnek tartanak sokan, azokra csak rávetítenek az emberek tulajdonságokat, úgymond projektálnak. mivel nem ismerik, elképzelik valamilyennek, és azért szeretik...

szvsz az igazi, értékes, hiteles és követendő emberek pedig nem vágynak a média által nyújtott percemberségre. ha megkérdezik a véleményüket, elmondják, de nem az teszi ki az életüket, hogy szerepeljenek, hanem hogy a dolgukat végezzék, tanítsák az embereket, csendben, halk szóval... nem állnak oda eléd, hogy most megmondom neked a frankót, hanem csendes példamutatással vezetnek minket :D
Avatar
Norci
Grafomán
 
Hsz: 826
Csatlakozott: 2004. dec. 31., pén. 1:00

HozzászólásSzerző: Ravenangel » 2005. nov. 28., hétf. 18:55

Egy szóval sem mondtam, hogy a követendő példa egyben médiasztár is! Ez olyan kb., mint hogy sok filmsztár színésznek csak sokadrangú, sok rocksztár zenésznek szintén csak sokadrangú, tisztelet a kivételnek. :]]]]] Igen, a csendes emberek a maguk jó példájával sokkal többet el tudnak érni másoknál (többnyire akaratlanul), mint ezek a média által felfújt, semmiből csinált sztárok.
A proiciálásról csak annyit: valamennyire mindenki csinálja, tudattalanul, akaratlanul is.
Ravenangel
Írogat
 
Hsz: 66
Csatlakozott: 2005. nov. 21., hétf. 1:00
Tartózkodási hely: egy másik dimenzió


Vissza: Szórakozás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron